Η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο από τα 7,5 δισ. που εκταμιεύει η ΕΕ λόγω κορονοϊού

Σε απόλυτη ταύτιση με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες όπως αυτές ανακοινώθηκαν στην χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ βρίσκεται η ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού.

Με την βοήθεια και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ.Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος πέρασε «σιωπηλά» ένα τετραήμερο στην Ελλάδα υπάρχει πλέον ένα σχέδιο για την στήριξη και των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων που θα έχουν και τις

περισσότερες επιπτώσεις από επιδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η χθεσινή ανακοίνωση για την διάθεση των 25 δις ευρώ από την ΕΕ ως κεφάλαιο για το ταμείο κατά του κορονοϊού ήταν σε γνώση της Ελλάδας και ειδικά του οικονομικού επιτελείου από την περασμένη εβδομάδα . Η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου και της ΕΤΕ για την χρήση των 7,5 δις ευρώ που θα διατεθούν ειδικά για στήριξη επιχειρήσεων έρχεται σε μα πολύ καλή στιγμή για την Ελλάδα . Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει από τώρα το χρόνο και το βάθος των επιπτώσεων είναι βέβαιο ότι με κεντρική επιλογή μέρος από τα κοινοτικά κονδύλια θα διατεθούν για την διατήρηση ή την αύξηση της ρευστότητας των ΜΜΕ ειδικά του ευρωπαϊκού νότου ο οποίος λόγω υψηλών επιτοκίων δεν επιτρέπει την εύκολη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Άτοκα δάνεια σε ΜμΕ

Οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες φορτωμένες ακόμη με κόκκινα δάνεια δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Με την εγγύηση όμως του κεφαλαίου και την επιδότηση του επιτοκίου θα μπορούν να δώσουν άτοκα δάνεια σε ελληνικές επιχειρήσεις για να ενισχύσουν την δραστηριότητα τους και να αυξήσουν την απασχόληση τους.

Ένα δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο θα είναι η ενίσχυση της απασχόλησης. Είναι δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν υποχρεωτικά για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού . Για να στηριχθούν θα πρέπει να μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας .Από την άλλη βέβαια θα πρέπει και οι υπάλληλοι οι οποίοι εκούσια ή ακούσια θα απέχουν από την εργασία τους να έχουν τον μισθό τους προκειμένου να μην έχουμε μια κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας . Και αυτό θα μπορέσει να επιδοτηθεί από κοινοτικά χρήματα ειδικά για κλάδους εθνικούς πρωταθλητές όπως είναι ο τουρισμός και οι μεταφορές .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο για δημοσιονομική χαλάρωση έως 1,7 δις και μάλιστα χωρίς να αποκλίνει από το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που έχει εγκριθεί από το 2019 . Μέρος αυτών των χρημάτων θα προστεθούν με τους κοινοτικούς πόρους με στόχο την διατήρηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων .

Σήμερα οι ανακοινώσεις

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαριστούν μαζί με το καθεστώς που θα διέπει τις γονικές άδειες λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων αν οι γονείς δουλεύουν στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα το ενδεχόμενο της τηλεργασίας αλλά και τους τρόπους κάλυψης της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις .

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθούν και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων . Οι ενισχύσεις θα περνούν μέσα από τις εμπορικές τράπεζες αλλά θα έχουν ως σημείο αναφοράς είτε της ΕΤΕ, είτε το ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο είτε την νεοσύσταση ελληνική επενδυτική τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα