Η επιστροφή του Τραμ στο Σύνταγμα μετά από δύο χρόνια

Χρειάστηκαν 25 μήνες από την ημέρα που διακόπηκε η σύνδεση του κέντρου της Αθήνας με το δίκτυο Τραμ της πόλης. Ήταν στις 19 Οκτωβρίου 2018 όταν σταμάτησαν τα δρομολόγια στο τμήμα Κασομούλη-Σύνταγμα λόγω προβλήματος που εντοπίστηκε στο εγκιβωτισμένο τμήμα του Ιλισού που περνά από πάνω το Τραμ.

Σήμερα, μετά από προσπάθειες που ξεκίνησαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφού εξασφαλίστηκε η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του μέσου, το Τραμ ξεκίνησε από τις 5 το πρωί τα πρώτα δρομολόγια. Σε επαναλειτουργία τίθενται και οι ενδιάμεσες στάσεις σε Ζάππειο, Λεωφ. Βουλιαγμένης και Φιξ.

Την επαναλειτουργία του Τραμ χαιρέτησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε πως: «Το τραμ επιτέλους επιστρέφει στην καρδιά της πόλης, στο Σύνταγμα, μετά από δύο χρόνια απουσίας. Επιστρέφει με ασφάλεια μετά τη διακοπή των δρομολογίων και αφού επιβεβαιώθηκε απόλυτα ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τη στατικότητα της γραμμής.

Από το καλοκαίρι τοποθετήσαμε αισθητήρες και στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε δοκιμαστικά δρομολόγια αρχικά στο τμήμα από Κασομούλη μέχρι Βουλιαγμένης και στη συνέχεια μέχρι το Σύνταγμα. Είχαμε πει ότι στόχος μας ήταν το τραμ να επέστρεφε στην καρδιά της πόλης μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά με ασφάλεια. Και το πετύχαμε. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, προσφέρουμε στους πολίτες περισσότερες επιλογές σε σύγχρονα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Προσθέτουμε παράλληλα 25 νέα οχήματα στον υπάρχοντα στόλο τραμ και προχωράμε το σχεδιασμό για την επέκταση προς Πειραιά, καθώς και την επέκταση του αμαξοστασίου στο Ελληνικό».

Πως φτάσαμε στην επαναλειτουργία

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν η ΣΤΑΣΥ εγκατέστησε ειδικό σύστημα μέτρησης των παραμορφώσεων της πλάκας που καλύπτει την υπόγεια κοίτη του Ιλισού όπου δεν διαπιστώθηκε κάποια παραμόρφωση στην πλάκα κάλυψης του Ιλισού στο τμήμα μέχρι τη Λ.Βουλιαγμένης, στο "απαγορευμένο" τμήμα της υπόγειας διέλευσης του εγκιβωτισμένου ποταμού Ιλισού που είχε προκαλέσει άλλωστε και το κλείσιμο της γραμμής.

Η επαναλειτουργία του τμήματος Νέος Κόσμος-Σύνταγμα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποσυμφορητικά στους σταθμούς του Μετρό Σύνταγμα, Ακρόπολη, Συγγρού/Φιξ και Νέος Κόσμος, βοηθώντας περαιτέρω στην προσπάθεια ενδυνάμωσης των συγκοινωνιών. Η αποκατάσταση του δρομολογίου μέχρι το Σύνταγμα, δύο και πλέον χρόνια μετά την διακοπή λειτουργίας του τμήματος, θα σημάνει και την σταδιακή χρήση των νέων Τραμ που προμηθεύει η Γαλλική Alstom. Τα νέα "πορτοκαλί" Τραμα θα αρχίσουν να εντάσσονται στα δρομολόγια από τις αρχές του 2021.

Αυτό θα σημάνει και την λήξη μίας περιόδου όπου το Τραμ για δεύτερη φορά στην ιστορία του (στην Αθήνα) αμφισβητήθηκε όχι μόνο ως ένα χρήσιμο μέσο για το κέντρο της πόλης, αλλά γενικότερα ως ένα μέσο σταθερής τροχιάς που συμπληρωματικά μαζί με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο προς το Μετρό μπορεί να αποτελέσει ράχη των αστικών συγκοινωνιών της πόλης.

Τι γίνεται με Φάληρο και Πειραιά

Παράλληλα όπως φαίνεται βαίνουμε σε ευτυχές τέλος και για το έτερο θέμα του Τραμ στο άκρο προς Πειραιά. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανολογείται για το τέλος Νοεμβρίου η παράδοση της μετατοπισμένη γραμμής στο Φάληρο από την Περιφέρεια Αττικής στη ΣΤΑΣΥ.

Εφόσον λυθεί και το θέμα του κτιρίου στην Ομηρίδου Σκυλίτση από το Δήμο Πειραιά (με την μερική του κατεδάφιση), ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης προς Πειραιά μέχρι το τέλος του έτους.

Η επέκταση του μέσου μέχρι τον Πειραιά θα επεκτείνει το δίκτυο κατά 5,4χλμ, μέχρι το κέντρο και το λιμάνι της πόλης, με μία μονή κυκλική γραμμή που θα συνδέεται με τους μελλοντικούς σταθμούς Μετρό "Πειραιάς" και "Δημοτικό Θέατρο", μεταμορφώνοντας τις μετακινήσεις προς το μεγάλο λιμάνι της χώρας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα