Η Γερμανία έκανε το "τάκλιν" αλλά το πρόγραμμα έκλεισε και η δόση έρχεται

Ένα τελευταίο «τάκλιν» στην ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος επιχείρησε να κάνει την Πέμπτη η Γερμανία με αφορμή την διατήρηση του χαμηλού καθεστώτος σε πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Θεώρησε ότι η μη εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που θα είχε δημοσιονομικό αποτέλεσμα μόλις 28 εκ. ευρώ συνιστά έλλειψη στο ελληνικό πρόγραμμα και δεν ολοκλήρωσε την εθνική διαδικασία για το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος και την έγκριση της εκταμίευσης των 15 δισ. της τελευταίας

δόσης προς την Ελλάδα.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος επικυρώθηκε σήμερα από 18 από τα 19 μέλη του Eurogroup είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο τονίζοντας όμως ότι η Ελλάδα θα πάρει την τελευταία δόση το αργότερο μέχρι και τις αρχές Αυγούστου όταν και η Γερμανία θα έχει εγκρίνει την δόση στο Κοινοβούλιο της.

Ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα έδωσε τις κατάλληλες εξηγήσεις και υποσχέθηκε ότι τα 28 εκ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από δαπάνες και άρα αύριο το πρωί ο ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει κατ' αρχήν την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ξεπέρασε το εμπόδιο της Γερμανίας και δήλωσε την ικανοποίηση του ότι πλέον καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα σταθεροποίησης που χρηματοδοτεί ο ESM. «Οι χώρες που έχουν βγει από τα πρόγραμμα είναι σήμερα ανάμεσα στους πρωταθλητές της ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτή την ομάδα σύντομα» είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν είχαν ενημερωθεί οι δανειστές για την μη εφαρμογή του μέτρου ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε ευθέως « Η Κομισιόν είχε ενημερωθεί και σήμερα πήραμε την απόφαση για το κλείσιμο του προγράμματος και την εκταμίευση της δόσης» είπε. Σε ότι αφορά το πρόβλημα με την Γερμανία αρκέστηκε να πει ότι τα 28 εκ ευρώ που αφορά η δημοσιονομική απόδοση του μέτρου είναι ένα πολύ μικρό ποσό που δεν αλλάζει σε τίποτα την πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.

Τόνισε επίσης ότι και μετά την τυπική επικύρωση της ολοκλήρωσης του προγράμματος η Ελλάδα περνά στην κανονικότητα διατηρώντας μια εποπτεία η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι νέο πρόγραμμα.

Οι συντάξεις

Στην ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων οι εκπρόσωποι των θεσμών ήταν κατηγορηματικοί. «Η Ελλάδα έκανε μια τεράστια προσπάθεια αλλά το επόμενο στάδιο είναι κρίσιμο» είπε ο κ. Σεντένο για να συνεχίσει « Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την οδό των μεταρρυθμίσεων μένοντας στις δεσμεύσεις της ώστε να ενισχύσει την αξιοπιστία της στις αγορές» κατέληξε.

«Η Ελλάδα ανέλαβε μια δέσμευση και αυτή παραμένει» απάντησε με την σειρά του ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα