Η γνωμοδότηση της Bundestag για τις γερμανικές αποζημιώσεις δικαιώνει τον Προκόπη Παυλόπουλο

«Όπλο» για την Αθήνα αποτελεί η γνωμοδότηση της «Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων» του γερμανικού Κοινοβουλίου που αμφισβητεί το «όχι» του Βερολίνου στις ελληνικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις. Παράλληλα δικαιώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που έχει υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό ότι το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές επανορθώσεις είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.

Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στις 9 Ιουνίου

από την Κρήτη ο Προκόπης Παυλόπουλος: «Ως προς το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις: Έχουμε καταστήσει σαφές προς την γερμανική πλευρά ότι δεν υφίσταται κανενός είδους παραίτηση, κανενός είδους παραγραφή των απαιτήσεών μας. Ουδέποτε η Ελλάδα παραιτήθηκε από οιοδήποτε δικαίωμά της και ουδεμία παραγραφή έχει επέλθει και για το κατοχικό δάνειο και για τις κάθε μορφής αποζημιώσεις. Αυτό έχουμε καταστήσει σαφές προς την Γερμανία. Έχουμε καταστήσει σαφές, ότι οι απαιτήσεις μας και για το κατοχικό δάνειο και για τις αποζημιώσεις είναι νομικώς ενεργές –δεν έχουν παραγραφεί- και δικαστικώς επιδιώξιμες. Μπορούμε να προσφύγουμε στο αρμόδιο Forum και αυτό να αποφασίσει. Λέμε, λοιπόν, στη φίλη Γερμανία: Δεν μπορεί να αποφασίζει μονομερώς. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού οι διαφορές λύνονται από τα αρμόδια Fora. Δεν της ζητάμε να αποδεχθεί εκ προοιμίου τα αιτήματά μας. Της ζητάμε να προσέλθει στη Διεθνή Δικαιοσύνη για να λύσουμε αυτή την διαφορά. Στο όνομα, επαναλαμβάνω, του Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού».

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου αμφισβητεί την απόρριψη των ελληνικών απαιτήσεων για τις πολεμικές επανορθώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από την κυβέρνηση του Βερολίνου, ενθαρρύνοντας μάλιστα την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να αρθεί η νομική αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μάλιστα, η γνωμοδότηση της Επιτροπής αποτελεί ευκαιρία και για τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αναθερμάνει το θέμα, καθώς για πρώτη φορά νομικό όργανο της γερμανικής πλευράς αφήνει ανοιχτό παράθυρο για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα