Η Ισπανία θα δεχθεί το πλοίο με τους μετανάστες που αρνούνται Ιταλία και Μάλτα

Το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως η Ισπανία θα δεχθεί το πλοίο Aquarius, στο οποίο επιβαίνουν μετανάστες και βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο σε αναμονή ανοικτά των ακτών της Μάλτας και της Ιταλίας, οι οποίες αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο του πλοίου στα λιμάνια τους.

Σφοδρές επικρίσεις κατά Ιταλίας και Μάλτας

Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση των κυβερνήσεων σε Ρώμη και Βαλέτα να μην επιτρέψουν σε πλοίο που μεταφέρει 629 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά και ανήλικοι, να καταπλεύσει στα λιμάνια τους.

Το πλοίο Aquarius,

που έχει ναυλωθεί από τη ΜΚΟ SOS Méditerrannée, διέσωσε το Σάββατο 629 μετανάστες, μεταξύ των οποίων επτά έγκυοι, 11 παιδιά μικρής ηλικίας και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, παραμένει τις τελευταίες ημέρες σε κατάσταση αναμονής ανοικτά της Ιταλίας και της Μάλτας.

ΕΕ: Φερθείτε με σεβασμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας να παράσχουν φροντίδα στους μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο.

«Μιλάμε για ανθρώπους... Η προτεραιότητα τόσο των ιταλικών όσο και των μαλτέζικων αρχών πρέπει να είναι να εξασφαλίσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου.

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να συμβάλουν σε μια γρήγορη επίλυση έτσι ώστε οι άνθρωποι που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius να μπορούν να αποβιβαστούν με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατό», συνέχισε.α.

ΟΗΕ: Δεχθείτε τους πρόσφυγες

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (HCR) είχε καλέσει νωρίτερα την Ιταλία και τη Μάλτα να επιτρέψουν στο πλοίο να καταπλεύσει στα λιμάνια τους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση επιτακτικά επείγουσα από ανθρωπιστική άποψη.

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες «απηύθυνε έκκληση στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση εκατοντάδων ανθρώπων που είναι αποκλεισμένοι στη Μεσόγειο από το Σάββατο». «Υπάρχει μια επιτακτικά επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση εδώ», δήλωσε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της HCR για την κεντρική Μεσόγειο.

«Οι άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία, οι προμήθειες τελειώνουν και χρειάζονται γρήγορα βοήθεια.» «Ευρύτερα θέματα, όπως ποιος είναι υπεύθυνος και πώς αυτές οι ευθύνες πρέπει να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα», πρόσθεσε. Η Μάλτα επανέλαβε χθες την άρνησή της να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου, παρά τα αιτήματα της Ρώμης. Μαλτέζος εκπρόσωπος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι επιχειρήσεις διάσωσης του Aquarius πραγματοποιήθηκαν στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Λιβύης και εξαρτώνταν από το κέντρο συντονισμού διασώσεων στη Ρώμη. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, πως η Μάλτα δεν έχει καμία υποχρέωση να αναλάβει τους μετανάστες.

«Κατά βάση, η αρχή της διάσωσης στη θάλασσα δεν πρέπει να αμφισβητείται λόγω περιστατικών όπως αυτό. Οι υπόλοιπες κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν προκειμένου να υποστηρίξουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν αφίξεις στις ακτές τους», είπε ο Κοσετέλ. Η Ιταλία δέχθηκε 13.706 πρόσφυγες από τη θάλασσα από τις αρχές του 2018, αριθμός που είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ανέφερε η HCR.

Keywords
Τυχαία Θέματα