Η Ματωμένη Κόμισσα: Σκότωνε κορίτσια κι έκανε μπάνιο με το αίμα τους

21 Αυγούστου του 1614. Ήταν η μέρα που πέθανε στα 54 της χρόνια η κοντέσα Ελίζαμπεθ Μπάθορι (Elizabeth Bathory de Esced), η πιο γνωστή serial killer στην ιστορία της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Η λεγόμενη "Ματωμένη Κόμισσα" φέρεται να σκότωνε νέες κοπέλες και σύμφωνα με όσα έχουν περάσει στην ουγγρική παράδοση, με το αίμα τους έκανε μπάνιο καθώς πίστευε πως με αυτόν τον τρόπο θα κέρδιζε την αιώνια νεότητα.

Η αλλιώς επονομαζόμενη

"Αιματοβαμμένη Κυρία του Καχτίτσε (Čachtice)" έζησε στο ομώνυμο κάστρο στα Καρπάθια όρη (κοντά στο Trenčín, στη σημερινή Σλοβακία) και σκότωνε τα θύματά της μαζί με τέσσερις συνεργούς. Παρότι δεν υπάρχουν πηγές για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, ο θρύλος ανεβάζει τον αριθμό τους στις 650 γυναίκες.

Το 1575 η Μπάθορι παντρεύτηκε τον στρατιωτικό Ferenc Nádasdy ο οποίος το 1578 έγινε διοικητής των στρατευμάτων της Ουγγαρίας καταγράφοντας πολλές νίκες έναντι των Οθωμανών. Το κάστρο δόθηκε ως γαμήλιο δώρο στην Ελίζαμπεθ.

Με τον άνδρα της απέκτησε πέντε παιδιά, δύο εκ των οποίων πέθαναν πρόωρα. Ο σύζυγός της δολοφονήθηκε από μία εκδιδόμενη στο Βουκουρέστι, περί το 1604.

Από εκεί και πέρα, είναι άγνωστο το πότε άρχισε τις δολοφονίες. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την περίοδο από το 1585 μέχρι το 1610, κατά την οποία ανέπτυξε τη θρυλούμενη δράση της.

Πορτρέτο της από το 1580:

Ο σύζυγός της γνώριζε τη σαδιστική της τάση ενώ η ίδια είχε αποκτήσει σκοτεινή φήμη. Τα θύματά της ήταν κοπέλες που στέλνονταν στο κάστρο από τους γονείς τους για να διαπαιδαγωγηθούν στους τρόπους της υψηλής κοινωνίας, ή αγοράζονταν ως υπηρέτριες. Κάποιες από τις κοπέλες δολοφονήθηκαν σε εξοχικές κατοικίες. Η κοντέσα έκανε και απαγωγές γυναικών μαζί με τους συνεργούς της. Τον Δεκέμβριο του 1610 συνελήφθη μετά από καταγγελίες ανθρώπων που άκουγαν κραυγές από το κάστρο της, ωστόσο δεν εκτελέστηκε μιας και καταγόταν από οικογένεια ευγενών.

Οι συνένοχοί της ήταν οι Dorottya Szentes (Dorota Sentéšová), János Ujváry - Fickó (Ján Ujvári - Ficko), Ilona Jó και Katarína Benická (Katalin Benick). Εκτός από την Katarína της οποίας η ενοχή δεν αποδείχθηκε, όλοι οι υπόλοιποι εκτελέστηκαν στην πυρά στις 7 Ιανουαρίου του 1611. Όλοι τους ομολόγησαν την ενοχή τους ενώπιον της ίδιας της Μπάθορι και του επικεφαλής της ανακριτικής έρευνας, György Thurzó.

Η Μπάθορι συνελήφθη όταν κατόπιν έρευνας εντοπίστηκαν τρεις νέες κοπέλες φυλακισμένες στον πύργο της και φυλακίστηκε και η ίδια μέσα στο κάστρο της το 1610, όπου και πέθανε τέσσερα χρόνια μετά. Ο αυτοκράτορας της Ουγγαρίας Ματθίας ήθελε την εκτέλεσή της, ωστόσο η οικογένειά της κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τον Thurzó καταλήγοντας στη δια βίου φυλάκισή της.

Για την ιστορία, η ίδια η Μπάθορι παραδέχθηκε πως ήταν υπεύθυνη για 37 θανάτους γυναικών, ωστόσο όχι εξ αιτίας του σαδισμού της. Όπως δήλωσε, παρείχε εθελοντικές υπηρεσίες ως εμπειρική ιατρός για τα θύματα του πολέμου, παρέχοντας φροντίδα σε υποσιτισμένες ή τραυματισμένες γυναίκες, κάποιες εκ των οποίων απεβίωσαν κατά την περίθαλψή τους, όπως δήλωσε τουλάχιστον η Κόμισσα.

Την περίοδο 1611-1614 ανακρίθηκαν μάλιστα πάνω από 300 άτομα, ωστόσο η έρευνα έκλεισε πρόωρα χωρίς να προχωρά εις βάθος για να αποδειχθεί η ενοχή περισσότερων εμπλεκομένων.

Ο θρύλος αναφέρει πως η Ελίζαμπεθ έπασχε από σιδηροπενική αναιμία και θεωρούσε πως η μοναδική πηγή σιδήρου για εκείνη ήταν το αίμα κοριτσιών.

Υπάρχουν θρύλοι των οποίων η αλήθεια δεν μπορεί να αποδειχθεί, με έναν εξ αυτών να αναφέρει πως ο σύζυγός της είχε επινοήσει μια μηχανή βασανιστηρίων με ασημένιες τσιμπίδες σαν νύχια, που δένονταν σε μαστίγιο και μπορούσαν να σχίσουν τη σάρκα των θυμάτων.

Ενώ, όπως αναφέραμε και παραπάνω, πολλοί πίστευαν πως η Μπάθορι λουζόταν με το αίμα των θυμάτων της και το έπινε για να δείχνει πιο υγιής και ομορφότερη.

Πάντως, ποτέ δεν βρέθηκαν τα πτώματα των γυναικών που εξαφανίστηκαν και θεωρούνται πως θανατώθηκαν από την Μπάθορι και τον κύκλο της. Σε κάθε περίπτωση, το όνομα της Κόμισσας θα βρίσκεται για πάντα μέσα σε ένα φάσμα μυστηρίου χωρίς ποτέ κανείς να μπορεί να καταλήξει με ασφάλεια σε κάποιο συμπέρασμα: Ήταν η γυναικεία εκδοχή του Vlad the Impaler, ή απλά μια πλούσια και πολύ χειριστική γυναίκα του Οίκου της;

Σε κάθε περίπτωση η ίδια ήθελε να συντηρεί το προφίλ της "σκοτεινής φιγούρας", με πολλούς που αμφισβητούν τους θρύλους, να εκτιμούν πως το έκανε για την αυτοπροστασία της και για να μπορεί να κυριαρχεί σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία της εποχής.

Και φυσικά αυτές οι ιστορίες εμπνέουν την dark κουλτούρα. Τo black metal συγκρότημα Bathory, πήρε το όνομά του από τη "Ματωμένη Κόμισσα". Επίσης, οι Cradle of Filth, κυκλοφόρησαν το άλμπουμ τους Cruelty and the Beast, το 1998, για την Ελίζαμπεθ, ενώ οι Venom της αφιέρωσαν το κομμάτι Countess Bathory. Επίσης, το "Βeauty Through Order" των Slayer είναι αφιερωμένο στη "χάρη" της Κόμισσας.

Η ζωή της έχει περάσει και στον κινηματογράφο με πιο πρόσφατη την ταινία The Countess του 2009.

Η Elizabeth Báthory στην pop κουλτούρα

Keywords
Τυχαία Θέματα