Η ΝΔ "θα κάψει" την αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή, εάν η διαδικασία "ΣΥΡΙΖΟποιηθεί"

Αποφασισμένη να αποτρέψει την προσπάθεια "ΣΥΡΙΖΟποίησης" του Συντάγματος και της χώρας δηλώνει η Νέα Δημοκρατία, η οποία επιχειρεί να αποφύγει την παγίδευση της στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Το μήνυμα αυτό αναμένεται να στείλει κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήδη από χθες η ΝΔ

κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρόταση του «ακυρώνει το στόχο για μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση, επειδή αρνείται την πρόταση της ΝΔ να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα βασικά άρθρα που εισηγούνται τα κόμματα όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης και το λόγο για την κατεύθυνση των αλλαγών να τον έχουν οι πολίτες με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές», καταλήγοντας πως όλοι οι βουλευτές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η Κουμουνδούρου έσπευσε χθες να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν αναφέρθηκε στο άρθρο 86 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ωστόσο γαλάζιες πηγές ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται η ΝΔ να ψηφίσει και το άρθρο 86, αλλά και άλλα άρθρα στη διαδικασία της κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία τελικώς έχει αποσαφηνίσει ότι θα συμμετάσχει.

Όμως, οι ίδιες πηγές προειδοποιούσαν πως η ΝΔ εφόσον έχει την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, θα έχει και την ευχέρει να επιλέξει εάν θα προχωρήσει η διαδικασία που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα ακυρωθεί για να εκκινήσει νέα διαδικασία αναθέωρησης από την αρχή. Και γνώμονας για τις ενέργειες μίας επόμενης κυβέρνησης ΝΔ θα είναι εάν η αναθεώρηση κινδυνέψει να περιοριστεί σε αλλαγή ενός, δύο ή τριών άρθρων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αλλάξει κανένα άλλο άρθρο του Συντάγματος για τα επόμενα πέντε χρόνια. Τι σημαίνει αυτό;

Για να θεωρηθεί ότι έχει υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να αλλάξει έστω και ένα άρθρο. Η ΝΔ λοιπόν θα ψηφίσει σε αυτή τη Βουλή υπέρ της αναθεώρησης άρθρων με τα οποια συμφωνεί όπως το 86, αλλά εάν στην επόμενη Βουλή έχει την πλειοψηφία και διαπιστώσει ότι εάν προχωρήσει στην αναθεώρηση θα αλλάξει μόνο αυτό το άρθρο, θα την "κάψει" για να ξεκινήσει ξανά.

Αυτό μπορεί να γίνει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, με δύο τρόπους:

Καθώς η επόμενη πλειοψηφία θα διαθέτει τουλάχιστον 151 βουλευτές, μπορεί να προκαλέσει μονο μία συνεδρίαση, να πει ότι δεν ψηφίσει τα προς αναθεώρηση άρθρα (που είτε έχουν κριθεί αναθεωρητέα σε αυτή τη Βουλή με 150 είτε με 180 θα απαιτούν τη συναίνεση όποιου κόμματος έχει την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή ώστε να υλοποιηθεί η αναθεώρηση τους) και στη συνέχεια να εκκινήσει τη διαδικασία εξαρχής.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η επόμενη κυβέρνηση να μην φέρει τα προς αναθεώρηση άρθρα στη Βουλή κατά την πρώτη της κοινοβουλευτική περίοδο και μετά να εκκινήσει εξαρχής τη διαδικασία αναθεώρησης.

Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή ψηφιζοντας πχ υπέρ του 86 σε αυτή τη Βουλή, αλλά ανακόπτοντας τη διαδικασία και ξεκινώντας από την αρχή στην επόμενη, η ΝΔ επιχειιρεί βέβαια και να αποσείσει τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν επιθυμεί την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Σε κάθε περίπτωση από τη ΝΔ διαμηνύουν ότι δεν μπορεί η αναθεώρηση να περιοριστεί στο 86, παρότι αυτό οπωσδήποτε πρέπει να αλλάξει, αλλά πρέπει να υπάρξει ένας πυρήνας αλλαγών που να ικανοποιεί την ανάγκη της χώρας για ένα συνταγματικό χάρτη. Κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει μία στενή αναθεώρηση στα μέτρα του και τονίζουν πως δε θα το επιτρέψουν αυτό. Και βέβαια προφανώς αν και κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ για αριστερή ιδεοληψία, στο Μοσχάτο θέλουν να βάλουν το δικό τους ιδεολογικό πρόσημο στο Σύνταγμα και να μη μείνουν ως κυβέρνηση με ένα Σύνταγμα που θα έχει διαμορφώσει ουσιαστικά μία κεντροαριστερή πλειοψηφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα