Η πολιτική ανυπακοή δεν είναι παίξε-γέλασε ούτε πεδίο εκτόνωσης για φαιούς

Εδώ και χρόνια, κάτι πονηροί φασίστες στην Ιταλία υμνούν τον Τσέ Γκεβάρα! Θεωρούν οι γελοίοι ότι τα χαρακτηριστικά του ανυπότακτου αγωνιστή ταιριάζουν με τα δικά τους.

Σήμερα, οι μαυροχίτωνες της Ευρώπης που αντιδρούν στους περιορισμούς που επιβάλλονται λόγω πανδημίας, δεν αποκλείεται να θυμηθούν τον κήρυκα της Πολιτικής Ανυπακοής, τον Χένρι Ντέιβιντ Θορώ.

Ισως και τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, που είχε επηρεαστεί από την άποψη του Θορώ για ανυπακοή στις επιταγές της εξουσίας που θεωρούνται άδικες. Βέβαια, αν ζούσαν οι δυο επιφανείς Αμερικανοί και έβλεπαν τα έργα της φαιάς κομπανίας,

θα μελαγχολούσαν.

Ο στοχαστής από την Μασαχουσέτη μιλούσε για την ατομική αντίσταση στην αδικία(π.χ. αποφυγή πληρωμής φόρων) κι όχι για την ανερμάτιστη συμπεριφορά φρενιασμένων που σπάνε, καίνε και αποθεώνουν τον ανορθολογισμό στο όνομα της ανυπακοής.

Ο Θορώ είχε κατά νού-και στο στόχαστρο- τον πόλεμο εναντίον του Μεξικού, την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ινδιάνων και την δουλεία. Αδικίες, δηλαδή, για την άρση των οποίων η ανυπακοή δεν είναι απλώς δικαίωμα, αλλά πρωτίστως καθήκον.

Έναν αιώνα μετά, ο ηγέτης της μαύρης κοινότητας, ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, αξιοποίησε την σπορά του Θορώ. Απευθύνθηκε στην αμερικάνικη κοινωνία, έργω και λόγω, κηρύσσοντας την ειρηνική ανυπακοή με στόχο της άρση της αδικίας και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων στον χειμαζόμενο μαύρο πληθυσμό.

Όχι στη βία, ναι στην δημόσιο ανοιχτό σάλπισμα ανυπακοής και αποδοχή των κυρώσεων που συνεπάγεται η εναντιοδρομία. Αυτό ήταν το τρίπτυχο του ακατάβλητου ιερέα που δολοφονήθηκε από την σκοτεινή ψυχή της Αμερικής.

Αυτό. Κι όχι αντιεξουσιαστικές ρητορείες ή-όπως τώρα στην

Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Αυστρία και αλλαχού- μανιασμένες εκδηλώσεις βίας από φασιστοειδή και ελαφρούς που αρνούνται ότι υπάρχει κορονοϊός, αντιτίθενται στα εμβόλια και ενστερνίζονται αστείες θεωρίες συνωμοσίας.

Στο συνονθύλευμα των αντιδρώντων κυριαρχούν ακροδεξιοί, φασίστες και ναζί, ενώ δεν λείπουν και νεαροί πού κινούνται στον ιδεολογικό αντίποδα των φαιών. Πάντως, η Λεπέν απέφυγε να ταυτιστεί με τους αφηνιασμένους, παρ΄ότι- όπως είπε- συμμερίζεται το δίκιο των αιτημάτων τους.

Μια άλλη πτυχή του φαινομένου της ανυπακοής, σχετικής με την πανδημία, εντοπίζεται στη Γαλλία. Χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης που έχουν φτάσει στο όριο της απόγνωσης, αποφάσισαν να ανοίξουν τα μαγαζιά της, αντιδρώντας στην σχετική απαγόρευση.

Ορίστηκε ημερομηνία, αλλά ένα εστιατόριο στη Νίκαια άνοιξε νωρίτερα. Ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε και οι δυσμενείς εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, ενόχλησαν αρκετούς επαγγελματίες που αναθεώρησαν την απόφασή τους να μετάσχουν στην έμπρακτη διαμαρτυρία.

Ζήτησαν κατανόηση και διάλογο με την κυβέρνηση.

Καθοριστική, όμως, για την ύφεση στο μέτωπο της ανυπακοής ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ότι οι απείθαρχοι δεν θα λάβουν για ένα μήνα την κρατική επιχορήγηση.

Εχει σημασία το πώς μίλησε ο Λεμέρ για το ζέον θέμα. Ούτε αχρείαστη επίδειξη πυγμής ούτε ειρωνείες:

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους εστιάτορες, ηθικά και οικονομικά. Αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση να μην σέβονται τους κανονισμούς, που είναι υγειονομικοί κανονισμοί (…)Δεν πρόκειται για απαγόρευση, αλλά για έναν συλλογικό κανόνα ώστε να εγγυηθούμε τη υγεία όλων».

Ας ελπίσουμε ότι η σωφροσύνη θα επικρατήσει και στα καθ΄ ημάς. Η τραγική κατάσταση του κλάδου της εστίασης αλλά και η επι τα χείρω εξέλιξη της πανδημίας δεν επιτρέπουν ακρότητες, αυθαιρεσίες και λογής ελαφρότητες-κυρίως εκ μέρους της κυβέρνησης.

Οσο για το ενδεχόμενο να εμφανιστούν και εδώ διαμαρτυρόμενοι φαιοί, εν ονόματι της ανυπακοής, ας έχουν υπόψιν τους ότι πέρασε η μπογιά τους…

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα