Η ρήτρα εγκυρότητας απειλεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Το κατώτατο όριο συμμετοχής στο δεύτερο γύρο που προβλέπει το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας απειλεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη γειτονική μας χώρα.

Σύμφωνα με την εκλογική διαδικασία των Σκοπίων στον Β' γύρο των προεδρικών εκλογών θα νικήσει ο υποψήφιος που θα λάβει την πλειοψηφία των ψήφων, εφόσον βέβαια η προσέλευση των εκλογέων ανέλθει στο 40% και πλέον επί των εγγεγραμμένων.

Με δεδομένο ότι οι έχοντες δικαίωμα ψήφου ανέρχονται σε 1.808.131 ψήφους απαιτείται προσέλευση 723.252 ψηφοφόρων, ενώ για να εκλεγεί ο Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 904.066 ψήφους. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη συμμετοχή των εκλογέων στον Β΄ Γύρο ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου προκηρύσσει άμεσα νέες εκλογές, με δικαίωμα συμμετοχή ς σε αυτές τόσο των νυν υποψηφίων, όσο και νέων. Μέχρι δε την διεξαγωγή των νέων προεδρικών εκλογών το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βόρεια Μακεδονία ασκεί ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τάλατ Τζαφέρι, ο οποίος ήδη δήλωσε ότι τυχόν νέες εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 60 ημερών, ώστε να μη συμπέσουν με τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία διεξάγεται την Κυριακή 21 Απριλίου και ο δεύτερος την Κυριακή 5 Μαΐου.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας υποστηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα SDSM Στέβο Πεντάροφσκι, θα κέρδιζε τις εκλογές, εάν αυτές διεξάγονταν σήμερα, με το 38,3% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι θα τον ψήφιζαν.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη κατά το διάστημα 8-14 Απριλίου 2019 και περιέλαβε συνολικά 1.112 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Από αυτούς, το 33,2% δήλωσε ότι προτιμά την υποψήφια υποστηριζόμενη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα -Ντάφκοβα, ενώ το 12,6% δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον υποστηριζόμενο από τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης BESA και «Συμμαχία για τους Αλβανούς» Μπλέριμ Ρέκα.

Παράλληλα το 15,9% δηλώνει ότι εξακολουθεί να παραμένει αναποφάσιστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα