Η Σουηδία παραδέχθηκε πως τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ δεν είναι σουηδικά

Πριν λίγες ώρες αποκαλύφθηκε μια μεγάλη... απάτη, μια πλάνη στην οποία ζούσαν γενιές και γενιές Σουηδών. Για την ακρίβεια, αυτές που ήλθαν σε αυτόν τον κόσμο από το 1943 και μετά. Από όταν δηλαδή, ο Ingvar Kamprad άνοιξε το πρώτο ΙΚΕΑ, στο Älmhult (στα νότια της χώρας). Με την ευκαιρία, να σου πω και τι σημαίνει το κάθε γράμμα στο ακρωνύμιο του ΙΚΕΑ:

Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Δηλαδή, το όνομα του εμπνευστή, συν αυτό της φάρμας (των 220 κατοίκων και των 449 εκταρίων γης) και του χωριού στο οποίο μεγάλωσε. Πάμε όμως, στο θέμα μας.

Την Τετάρτη 2/5 το τουρκικό ειδησεογραφικό μέσο TRT World “τιτίβισε” ότι “τα διάσημα σουηδικά κεφτεδάκια που παίρνεις στο ΙΚΕΑ είναι, στην πραγματικότητα, τουρκικά, όπως παραδέχθηκε η σουηδική κυβέρνηση”.

Those famous Swedish meatballs you get in IKEA are actually Turkish, admits the Swedish government pic.twitter.com/BdiDqs00EN

TRT World (@trtworld) May 2, 2018

Ακολούθησε χαμός στο λογαριασμό του Υπουργείου Τουρισμού της χώρας (Sweden.se), με αρκετούς χρήστες να γράφουν πως “όλη μου η ζωή ήταν ένα ψέμα”! Το εν λόγω post έγινε RT 79.000 φορές.

Η πληροφορία που παρείχαν οι κυβερνώντες και επιβεβαίωνε τους Τούρκους ήταν πως ο Βασιλιάς Κάρολος ΧΙΙ είχε ταξιδέψει στην Τουρκία, στις αρχές του 18ου αιώνα και στην επιστροφή του στη χώρα του, εμφάνισε τη συνταγή... της επιτυχίας. Αυτός ήταν και ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της Hürriyet, με το πρακτορείο Anadolu να επικοινωνεί με την Annie Mattsson, καθηγήτρια στο τμήμα λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Αυτό που είχε να καταθέσει η εν λόγω ήταν πως αφότου έχασε μια μάχη-κλειδί ο Κάρολος, εναντίον της Ρωσίας το 1709, κατέφυγε μαζί με όσους άλλους είχαν επιβιώσει στο σημείο που βρίσκεται τώρα η Μολδαβία και άνηκε τότε στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Ο Κάρολος, ο οποίος κάθισε στο βασιλικό θρόνο το 1697, σε ηλικία 15 χρόνων πέρασε τα έξι επόμενα χρόνια ως εξόριστος στην Τουρκία. Όταν επέστρεψε στη Σουηδία, το 1714, είχε μαζί του τη συνταγή του köfte (ναι, του κεφτέ), που μετονομάστηκε σε köttbullar. Πέραν αυτού, φρόντισε να διαδώσει και τον καφέ, τον οποίον απαγόρευσε ο Βασιλιάς Γουσταύος ΙΙΙ για λίγο, το 18ο αιώνα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν προϊόν ρεπορτάζ που έγινε από ουκ ολίγα τουρκικά μέσα, τις τελευταίες ημέρες. Δεν σας είπαμε όμως, την αφορμή: όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος του Τουρκικού Οργανισμού Συνεργασίας και Συντονισμού, Serdar Çam παραπονέθηκε πως τα ΙΚΕΑ -τα οποία πουλούν 2 εκατομμύρια κεφτεδάκια την ημέρα-, δεν θα έπρεπε να το προωθούν ως σουηδικό. Ναι, ο καθένας έχει και το πρόβλημα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα