Η στάση των επαγγελματιών υγείας, κλειδί για τη διακοπή του καπνίσματος

Η ανάγκη κινητοποίησης των επαγγελματιών υγείας και ο κεντρικός ρόλος που μπορούν να παίξουν για την ενίσχυση της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος, συζητήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με θέμα, «πώς μπορεί να επιτευχθεί η διακοπή του καπνίσματος», που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Διοίκησης και του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας (ΚΕΘ) και της Ένωσης Επιστημονικού Προσωπικού του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την κα Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Υπεύθυνη Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος, Α ́ ΚΕΘ, « Ευαγγελισμός»,

πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή πρακτική τη διακοπή του καπνίσματος και τεχνικές για την επιτυχία της προσπάθειας, ανέφερε απευθυνόμενοι σε συναδέλφους της.

Όπως ανακοινώθηκε, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ξεκινάει μια επίπονη προσπάθεια, ώστε να γίνει το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας ελεύθερο από καπνό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και στην ενημέρωση κοινού και εργαζομένων.

Όπως ανέφεραν στην εκδήλωση οι ειδικοί επιστήμονες σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος παίζει η στάση του επαγγελματία υγείας. Παρόλο που το 50% των καπνιστών πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα μόνο το 3-5% διακόπτει το κάπνισμα. Η γνώση του κινδύνου δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει στη διακοπή, καθώς η εξάρτηση από την νικοτίνη είναι ισχυρότερη, ανέφερε η κ. Κατσαούνου. Πρόσθεσε ότι η εξάρτηση από την νικοτίνη είναι νόσος σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να την αντιμετωπίζουν ως χρόνιο νόσημα. Σημείωσε ότι το 97% των καπνιστών δυσκολεύεται να διακόψει το κάπνισμα και χρειάζεται βοήθεια από ειδικούς για την απεξάρτηση.

Στις επιπτώσεις του καπνίσματος αναφέρθηκε κατά την ομιλία της η Ιωάννα Μητρούσκα , Διευθύντρια ΕΣΥ, Νοσοκομείο ΠΑ.Γ.Ν.Η., Ηράκλειο, Συντονίστρια Ομάδος Διακοπής Καπνίσματος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Η πρώτη αναφορά για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος υπάρχει από το 1604 και μετά φτάνουμε στο 1964 -360 χρόνια μετά- όπου για πρώτη φορά η επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι το κάπνισμα σκοτώνει. Τα χιλιάδες τοξικά και καρκινογόνα συστατικά του καπνού, αφού εισπνέονται, κυκλοφορούν με το αίμα και επηρεάζουν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας. Όπως είπε στη χώρα μας καταγράφονται περισσότεροι από 15.000 θάνατοι ετησίως από νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Η κ. Μητρούσκα αναφέρθηκε στις διεθνείς οδηγίες διακοπής καπνίσματος, ενώ όσον αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο οι επιστήμονες κατηγορηματικά δήλωσαν ότι δεν αποτελεί μέθοδο διακοπής καπνίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα