Η Τουρκία εκπαίδευσε 2.400 μαχητές και τους έστειλε στη Λιβύη

Περίπου 2.400 σύροι μαχητές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία βρίσκονται πλέον στο έδαφος της Λιβύης ενώ εκπαιδεύονται κι άλλοι ενόψει της αποστολής τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Τουρκία, που υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που εδρεύει στην Τρίπολη, σκοπεύει να αναπτύξει περίπου 6.000 Σύρους στη Λιβύη, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση

η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και η οποία επικαλείται πληροφορίες που της έδωσαν ακτιβιστές.

«Σχεδόν 2.400 μαχητές έχουν ήδη μεταφερθεί στην Τρίπολη, ενώ άλλοι σχεδόν 1.700 νεοσύλλεκτοι έφθασαν στην Τουρκία για να εκπαιδευτούν», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Σύροι οι οποίοι στρατολογήθηκαν προέρχονται από την περιοχή Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Στη Λιβύη βασιλεύει το χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Η ΚΕΣ του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ μάχεται για την εξουσία με μια παράλληλη κυβέρνηση που υποστηρίζει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης.

Ο Χάφταρ και ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) που έχει ιδρύσει υποστηρίζονται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Στις αρχές Ιανουαρίου η εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε την ανάπτυξη για ένα έτος των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη Λιβύη προς υποστήριξη της ΚΕΣ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως ο τουρκικός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις μερικές ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Al Monitor, μέχρι σήμερα η Άγκυρα έχει αναπτύξει περίπου 80 στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της στη λιβυκή επικράτεια που έχουν αναλάβει καθήκοντα συντονισμού και εκπαιδεύουν δυνάμεις πιστές στα στρατεύματα της κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Την Κυριακή, στην ειρηνευτική διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη η διεθνής κοινότητα συμφώνησε να γίνουν προσπάθειες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη χώρα της βόρειας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της στρατιωτικής υποστήριξης στις αντιμαχόμενης πλευρές.

Keywords
Τυχαία Θέματα