Ι. Βιγιανουέβα (Podemos): H E.E. έβαλε τα συμφέροντα των γερμανικών τραπεζών πάνω από τις ζωές των Ελλήνων

Η Ιντόια Βιγιανουέβα είναι ένα από τα δεκάδες στελέχη των Podemos που αναδείχθηκαν όταν το κίνημα με επικεφαλής του Πάμπλο Ιγκλέσιας μπήκε ορμητικά στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας κατά τη μεγάλη οικονομική κρίση. Από τη θέση της ευρωβουλεύτριας πλέον αφού εκλέχθηκε στις τελευταίες ευρωεκλογές, η 40χρονη πολιτικός από την Παμπλόνα επιχειρεί να συμβάλλει στην προσπάθεια της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνέντευξή της στο News 24/7 η γραμματέας εξωτερικών των Podemos μιλά για τον τρόπο που η ισπανική κυβέρνηση

(στην οποία συμμετέχει το κόμμα της) αντιμετωπίζει την κρίση του κορονοϊού, αναφέρεται στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και δίνει τη δική της απάντηση στον... Κυριάκο Μητσοτάκη

Σας ασκείται μία κριτική από την ισπανική δεξιά αλλά και από ακραίους κύκλος στη χώρα σας ότι στο πλαίσιο της κυβέρνησης Σάντσεθ επιχειρείτε έναν ταξικό πόλεμο στην ισπανική κοινωνία. Τι απαντάτε σ' αυτό;

Πιστεύω ότι σε καιρούς κρίσης σαν και αυτής που διανύουμε, οι πολιτικές δυνάμεις δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο και αποδεικνύονται χρήσιμο εργαλείο για τις ανάγκες του λαού ή το αντίθετο. Σε στιγμές πολύ ιδιαίτερες κατά τη διάρκεια των οποίων η ενότητα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, τα δεξιά και τα ακροδεξιά κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ισπανία αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την κρίση ως χώρο μικροπολιτικών μαχών και να δυσφημήσουν την ισπανική κυβέρνηση με κάθε κόστος.

Εν τω μεταξύ όλοι οι δείκτες μαρτυρούν ότι διανύουμε μία κρίση της ίδιας έντασης ή ακόμη χειρότερης σε σχέση με αυτή του 2008, οπότε δεν έχουμε χρόνο για να σπαταλήσουμε σε μάχες χαρακωμάτων. Αντ' αυτού η κυβέρνηση συνασπισμού καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού στην ισπανική επικράτεια και να μετριάσει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη.

Ποιες είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες από εδώ και στο εξής και ποια αναμένεται να είναι η σφραγίδα των Podemos στις εξελίξεις;

Οι προτεραιότητες για την κυβέρνηση είναι πλέον αρκετά σαφείς: αφενός να νικήσει τον κορονοϊό και αφετέρου να εντοπίσει και να "κινητοποιήσει" τους απαραίτητους πόρους για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Τώρα που αφήνουμε πίσω μας το πιο δύσκολο μέρος της κρίσης σε ότι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την επέκταση αυτού που ονομάζουμε "κοινωνική ασπίδα", μία σειρά μέτρων δηλαδή που στοχεύουν στο να διασφαλιστεί ότι στην πορεία εξόδου από την κρίση δεν θα μείνει κανένας πίσω.

Υπό αυτήν την έννοια, από την Αντιπροεδρία για τα κοινωνικά θέματα, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Ισότητας και το Υπουργείο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Podemos έχουμε εργαστεί και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για τη λήψη μέτρων όπως η απαγόρευση των απολύσεων ενώ παράλληλα βοηθάμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους να συνεχίζουν να παλεύουν κάτω από καλύτερες συνθήκες. Παράλληλα, ενισχύουμε την προστασία και τη βοήθεια στα θύματα της έμφυλης βίας στη χώρα μας. Θα εγκριθεί, τέλος, την επόμενη εβδομάδα και το μέτρο του βασικού εισοδήματος.

Μιλήσατε για το μέτρο του βασικού εισοδήματος. Πως θα εφαρμοστεί και ποιες άλλες προοδευτικές νομοθετικές ρυθμίσεις εξετάζει η κυβέρνηση;

Οπως ανέφερα και προηγουμένως, εργαζόμαστε πάνω σε μέτρα που θα μας βοηθήσουν η κρίση να μην "χρεωθεί" αυτή τη φορά στους πιο αδύναμους. Υπό αυτήν την έννοια, το ελάχιστο εισόδημα διαβίωσης είναι ένα μέτρο που θα διασφαλίζει ότι κανείς πολίτης στην Ισπανία δεν θα καταλήγει στην ακραία φτώχεια κάτι που εν μέσω πανδημίας αντιστοιχεί σ' έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει να πληρώσει για φαγητό, θέρμανση και στέγαση.

Επίσης, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να τονωθούν η ζήτηση και η κατανάλωση. Παράλληλα, έχουμε ήδη καταθέσει την πρόταση για τη φορολογία του πλούτου ο οποίος έχει σαφώς αναδιανεμητικό στόχο ενώ έρχεται η κατάργηση της εργατικής μεταρρύθμισης που είχε πραγματοποιήσει η κυβέρνηση της δεξιάς πριν από οκτώ χρόνια και είχε οδηγήσει πλήθος εργαζόμενων σε κατάσταση μαζικής ανασφάλειας.

Πρόσφατα (σσ 30 Απριλίου) σε συζήτηση στην ελληνική βουλή, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η ισπανική κυβέρνηση ουσιαστικά απέτυχε στην αντιμετώπιση της κρίσης διότι καθυστέρησε πολύ να πάρει μέτρα και υπαινίχθηκε ότι η καθυστέρηση οφείλεται και στο γεγονός ότι στην κυβέρνηση συμμετέχουν και οι Podemos, τους οποίος χαρακτήρισε "περιβόητους". Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Θα έλεγα στον κ. Μητσοτάκη ότι η κρίση αυτή τη φορά δεν θα πληρωθεί από τον ισπανικό λαό και τους από κάτω επειδή ακριβώς οι Podemos είμαστε μέρος αυτής της κυβέρνησης. Είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε από αυτήν την κατάσταση βάζοντας στο επίκεντρο τις ζωές των εργαζόμενων ανθρώπων και των οικογένειών τους και όχι τα οικονομικά συμφέροντα όπως συνέβη με μέτρα που πήραν προηγούμενες κυβερνήσεις και περιελάμβαναν την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων αγαθών. Αυτή τη φορά βάζουμε τα συμφέροντα των ανθρώπων μπροστά.

Θα προτείνατε στην ισπανική κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο συνασπισμός των χωρών του ευρωπαϊκού νότου έτσι ώστε να διεκδικηθούν πιο άμεσα και κατάλληλα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης;

Αυτή η κρίση απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των χωρών που απαρτίζουν την Ενωση. Αυτό το χάσμα σημαίνει ότι δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μία κοινή απάντηση και ότι οι χώρες έβαλαν ως προτεραιότητα την υπεράσπιση των βραχυπρόθεσμων εθνικών τους συμφερόντων. Σ' αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, στο βαθμό που μοιραζόμαστε συμφέροντα και προβλήματα, οφείλουμε να πιέσουμε την Ενωση για λύσεις οι οποίες θα είναι προς το συμφέρον όλων. Το να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα ωφελεί άμεσα χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Ποιες είναι οι σχέσεις σας σήμερα, ως κόμμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και ποια είναι η γνώμη σας για τον Αλέξη Τσίπρα;

Εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκουμε στην ίδια πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σ' αυτήν της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εχουμε την τακτική σχέση που συνήθως έχουν κόμματα που μοιράζονται βασικά οράματα και θέσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάθαμε πολλά από τα χρόνια της κυβερνητικής εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις σκληρότερες πτυχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τα συμφέροντα των γερμανικών τραπεζών τέθηκαν πάνω από τη ζωή του ελληνικού λαού. Γι' αυτή τη συμπεριφορά η Ενωση αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα