Ινδία: Ο "ταξικός" κορονοϊός - Οι μεγαλουπόλεις διώχνουν εργάτες

Η Ινδία είναι μία από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες (BRICS), με σημαντικούς αριθμούς ανάπτυξης και βρίσκεται σε γεωστρατηγική θέση παγκοσμίως. Η χώρα διαθέτει αναπτυγμένη βιομηχανία, αν και το κατά κεφαλήν εισόδημα παραμένει χαμηλό.

Όπως αναφέρει το CNN, oι δύο παραπάνω παράγοντες (βιομηχανία + θέση) προσελκύουν τα πιο ισχυρά οικονομικά κέντρα του κόσμου, όπως τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την ΕΕ.

Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας, με πληθυσμό γύρω στο 1,3 δισ. είναι στη μαύρη εργασία, ενώ φυσικά οι συμβάσεις ή η ασφάλιση αποτελούν άγνωστες λέξεις. Ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση, σε πρόσφατη απογραφή της, διαπίστωσε πως το 87% όλων των επιχειρήσεων στη χώρα λειτουργούν άτυπα.

Σε όλα τα παραπάνω, προστέθηκε και η πανδημία του κορονοϊού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο. Τα εργοστάσια, ο κατασκευαστικός και αγροτικός κλάδος, μαζί με όλα τα καταστήματα έκλεισαν. Συνεπεία αυτού, ήταν από την μία οι πλούσιοι και η μεσαία τάξη να κλειστούν στα σπίτια τους για να προστατευθούν, και από την άλλη οι εργάτες να φεύγουν μαζικά από τις πόλεις μαζί με τις οικογένειές τους.

Λόγω της πανδημίας, δεκάδες εκατομμύρια έμειναν χωρίς δουλειά και εισόδημα και κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.

Οι εργαζόμενοι μεταναστεύουν στα χωριά τους

Η μαζική μετανάστευση μπορεί να υπονομεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Narendra Modi να αποτρέψει την τοπική εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στο σημείο να προσπαθούν ακόμη και να κάνουν το ταξίδι με τα πόδια, λόγω του εκτεταμένου κλεισίματος των δημόσιων μεταφορών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, κάθε χρόνο περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια μετανάστες εργάζονται από τις αγροτικές περιοχές της Ινδίας σε μεγάλα κέντρα πληθυσμού για να βρουν εργασία σε εργοτάξια ή εργοστάσια, στέλνοντας χρήματα πίσω, στις πόλεις και τα χωριά τους.

Αλλά, από τη στιγμή που οι περισσότερες βιομηχανίες έκλεισαν από το lockdown της κυβέρνησης, πολλοί λίγοι έχουν μείνει στις μεγαλουπόλεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο 24ετών εργαζόμενος Bablu Ehrewal, ο οποίος δούλευε σε εργοτάξιο εμπορικού κέντρου κερδίζοντας 7 $ την ημέρα (500 ρουπίες). Η κατασκευή σταμάτησε την προηγούμενη εβδομάδα όταν τέθηκε σε ισχύ το lockdown. Τώρα έχει κολλήσει σε μια φτωχογειτονιά με άλλους 70 μετανάστες εργάτες στην κεντρική Ινδική πολιτεία Madhya Pradesh και δεν έχει πληρωθεί εδώ και 20 ημέρες.

Χωρίς χρήματα, χωρίς φαγητό και με τα τρένα κλειστά, η μοναδική επιλογή που μπορεί να έχει κάποιος είναι να περπατήσει μέχρι το σπίτι. «Είναι καλύτερο από το να ζεις εδώ χωρίς τίποτα και να λιμοκτονείς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Η ινδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να στηρίξει με 22 δισ. δολάρια τους εργαζόμενους που παγιδεύτηκαν χωρίς εργασία μακριά από τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένης της παροχής κοινοτικών κουζινών και παραδοσιακών τροφίμων.

"Έχουμε εγκαταστήσει περισσότερα από 12 χιλιάδες οχήματα σε όλη τη χώρα για τη μεταφορά λαχανικών, γάλακτος, φαρμάκων και σιτηρών από πόρτα σε πόρτα", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Ουτάρ Πραντές Γιόγκι.

"Κανένα άτομο στα νυχτερινά καταφύγια, στα λεωφορεία και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς....δεν θα μείνει πεινασμένο ή διψασμένο", τόνισε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ανακοίνωσε την παράταση έως τουλάχιστον τις 3 Μάη των περιοριστικών μέτρων.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η κρατική βοήθεια μπορεί σταματήσει την πλημμύρα των εργαζομένων από τις μεγάλες πόλεις στα χωριά τους και τους τόπους καταγωγής τους. Στη Βομβάη και άλλες μεγαλουπόλεις ξέσπασαν διαδηλώσεις χιλιάδων εργατών, που χτυπήθηκαν από την αστυνομία, διεκδικώντας να τους επιτραπεί να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Η παραγκούπολη του Νταράβι

Στην Ινδία καταγράφονται τις τελευταίες ώρες πάνω από 500 νεκροί, την ίδια ώρα που τα κρούσματα ξεπερνούν τα 15.000. Βέβαια, υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι τα κρούσματα είναι πολύ παραπάνω. Ενδεικτικά, πάνω από 10.000 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται, κάτι που σημαίνει ότι τα διαγνωστικά τεστ γίνονται μόνο σε όσους εισέρχονται στο νοσοκομείο έπειτα από βαριά συμπτώματα.

Στη συνοικία Νταράβι, (η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Βομβάης) ζουν πάνω από 700.000 άνθρωποι σε 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μέρη, όπως το Νταράβι οι πιθανότητες εξάπλωσης του ιού είναι πολύ μεγάλες, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης για τους εργαζόμενους είναι άθλιες, όπως άλλωστε στις πυκνοκατοικημένες παραγκουπόλεις.

Ο κορονοϊός, αλλά και άλλες παρόμοιες ασθένειες, μεταδίδονται ραγδαία και αθόρυβα, αφού το δημόσιο σύστημα υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Να σημειωθεί ότι στην παραγκούπολη, δεν ζουν μόνο, άνθρωποι ακραίας φτώχειας, αλλά και βιομηχανικοί εργάτες, ιδιοκτητές μικρών μαγαζιών, υπάλληλοι, ακόμη και αστυνομικοί, καθώς η στέγαση στη Βομβάη είναι απλησίαστη και πανάκριβη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ινδία,india