ΗΠΑ: Οι "άλλες εκλογές" της 3ης Νοεμβρίου και η "μάχη" για το Ανώτατο Δικαστήριο

Όλα τα βλέμματα μπορεί να είναι στραμμένα στους υποψηφίους προέδρους, στις 3 Νοεμβρίου ωστόσο οι Αμερικανοί αναμένεται συν τοις άλλοις να εκλέξουν βουλευτές και γερουσιαστές.

Οι «άλλες εκλογές» της 3ης Νοεμβρίου (όπως θα μπορούσε ίσως να τις χαρακτηρίσει κανείς) έχουν τη σημασία τους, υπό την έννοια ότι αναμένεται να κρίνουν τις πλειοψηφίες σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία και μαζί τη δυνατότητα του όποιου επόμενου προέδρου να ασκήσει την εξουσία όπως ακριβώς εκείνος θα επιθυμούσε βάσει της λαϊκής

εντολής.

Οι 435 έδρες της Βουλής στο σύνολό τους και 35 από τις συνολικά 100 έδρες της Γερουσίας τίθενται στη «διάθεση» των ψηφοφόρων προς εκλογή. Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί ελέγχουν σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων (με 232 έδρες σε σύνολο 435) και οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία (με 53 έδρες σε σύνολο 100).

Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς τη σημασία των εν λόγω συσχετισμών, αρκεί για παράδειγμα να αναλογιστεί ότι εάν το περασμένο διάστημα οι Δημοκρατικοί είχαν την πλειοψηφία και στη Γερουσία, τώρα ο Τραμπ μάλλον θα είχε αποπεμφθεί από την προεδρία. Επιπλέον, εάν οι Δημοκρατικοί είχαν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ο Τραμπ δεν θα είχε καταφέρει για παράδειγμα να διορίσει με διαδικασίες εξπρές την συντηρητική Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο, στη θέση της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ που απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές.

Οι Δημοκρατικοί «μπροστά» σε Βουλή και Γερουσία

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί συγκεντρώνουν πλέον τις περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, ενδεχομένως ακόμη και διευρύνοντάς την, με τις σφυγμομετρήσεις να τους δίνουν έως και 254 έδρες σε σύνολο 435.

Αλλά και στη Γερουσία την οποία ελέγχουν σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι, οι προβλέψεις φαίνεται να ευνοούν τους Δημοκρατικούς που εμφανίζονται να έχουν 80% πιθανότητες (σύμφωνα με τον ιστότοπο FiveThirtyEight) να δουν τις έδρες τους να αυξάνονται από 45 που είναι σήμερα σε ενδεχομένως ακόμη και 55. Ειδικά στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν στην παρούσα φάση περισσότερα να χάσουν από τους Δημοκρατικούς. Και αυτό διότι από τις 35 έδρες της Γερουσίας που πρόκειται να κριθούν στις 3 Νοεμβρίου, οι 23 ανήκουν σήμερα σε Ρεπουμπλικάνους και μόλις οι 12 σε Δημοκρατικούς.

Αμετακίνητοι οι Γερουσιαστές που στήριξαν την Ελλάδα

Σε ό,τι μας αφορά ως Ελλάδα, υπάρχουν Γερουσιαστές, όχι μόνο Δημοκρατικοί αλλά και Ρεπουμπλικάνοι, που το περασμένο διάστημα στήριξαν - άμεσα ή έμμεσα - τις ελληνικές θέσεις ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα, είτε μέσω πρωτοβουλιών όπως ήταν για παράδειγμα το «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act» του 2019, είτε μέσω δημόσια εκπεφρασμένων πιέσεων-εκκλήσεων που αξίωναν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός), ο Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικάνος), ο Κρις Βαν Χόλεν (Δημοκρατικός), ο Γκάρι Πίτερς (Δημοκρατικός), ο Κέβιν Κρέιμερ (Ρεπουμπλικάνος), ο Κρις Κουνς (Δημοκρατικός), και ο Τεντ Κρουζ (Ρεπουμπλικάνος) ανήκουν στην κατηγορία των Γερουσιαστών που έχουν στηρίξει (άμεσα ή έμμεσα) κάποιες από τις ελληνικές θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τους προαναφερθέντες, οι μόνοι των οποίων οι θέσεις «παίζονται» σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι οι Γκάρι Πίτερς και Κρις Κουνς, οι οποίοι εμφανίζονται ωστόσο αμφότεροι να είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις και ως εκ τούτου να οδεύουν προς επανεκλογή.

Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία εμφανίζονται λοιπόν να «γέρνουν» πια υπέρ των Δημοκρατικών, όπερ σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, εκείνος θα έχει απέναντί του ένα εξόχως εχθρικό Κογκρέσο για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια (έως και τις ενδιάμεσες-midterm εκλογές του 2022).

Για τον Τζο Μπάιντεν από την άλλη, στην περίπτωση που εξασφαλίσει την προεδρία, η ύπαρξη ενός «δημοκρατικού» Κογκρέσου θα αποτελούσε στην πραγματικότητα το... καλύτερο δώρο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Μπάιντεν θα έχει πια επί του πρακτέου να ανησυχεί μόνο για το Ανώτατο Δικαστήριο όπου τα δεδομένα ωστόσο έχουν ανατραπεί υπέρ των συντηρητικών-Ρεπουμπλικάνων. Από τους εννέα ισόβιους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, οι έξι πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικάνους και οι μόλις τρεις στους Δημοκρατικούς. Από τους έξι συντηρητικούς δικαστές μάλιστα, τους τρεις (Νιλ Γκόρσατς, Μπρετ Κάβανο, Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ) πρόλαβε να τους διορίσει την τελευταία τριετία ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.

Έρχονται «μάχες» στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ένα υπό συντηρητικό έλεγχο Ανώτατο Δικαστήριο «θα μπορούσε να απειλήσει μεγάλο μέρος της ατζέντας μιας πιθανής διοίκησης Τραμπ ή ενός δημοκρατικού Κογκρέσου, κάνοντάς το περισσότερο εύκολο για τα δικαστήρια να μπλοκάρουν πρωτοβουλίες όπως είναι το “Πράσινο Νέο Ντιλ” (σ.σ. «Green New Deal»: το φιλόδοξο πρόγραμμα περιορισμού των εκπομπών ρύπων που προωθεί η Δημοκρατική βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ) ή η επέκταση του προγράμματος (σ.σ. ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης-ασφαλιστικής κάλυψης) Medicare», σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην αμερικανική έκδοση του ιστοχώρου Politico. Ένα υπό συντηρητικό έλεγχο Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε, παράλληλα, να ανατρέψει και παλαιότερες - κομβικές για την αμερικανική κοινωνία - δικαστικές αποφάσεις ή ακόμη και να επιβάλει περιορισμούς πάνω στις εξουσίες των ιδίων των ομοσπονδιακών Αρχών, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.

Η σύζυγος του συντηρητικού ανώτατου δικαστή Κλάρενς Τόμας - και γνωστή υποστηρίκτρια του Τραμπ - εμφανίστηκε πάντως προ ημερών να αναδημοσιεύει σε προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στα social media «ανυπόστατες» κατηγορίες περί διαφθοράς σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και της οικογενείας του, γεγονός για το οποίο δέχθηκε επικρίσεις.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, πλέον αποκτούν νόημα και τα σενάρια που θέλουν τον Τζο Μπάιντεν να προχωρεί (εάν κερδίσει τις εκλογές) στη σύσταση μιας «ειδικής επιτροπής» που θα αναλάβει - μέσα σε διάστημα 180 ημερών - την αποστολή να προτείνει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων αναφορικά με τη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε ίσως, από τη θέση του προέδρου, να επιχειρήσει να ανοίξει τον δρόμο προκειμένου να αυξηθούν και τα μόνιμα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου με την προοπτική να ενταχθούν σε αυτό και άλλοι... Δημοκρατικοί δικαστές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα