Ισημερινός: Έξι στους δέκα ασθενείς με κορονοϊό έσπασαν την απομόνωση

Σχεδόν τα έξι στα δέκα άτομα που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 στον Ισημερινό δεν τήρησαν την υποχρέωσή τους να παραμείνουν σε απομόνωση τον Ιούνιο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει κλιμάκωση της εξάπλωσης, ειδικά στο Κίτο, δήλωσε χθες Τετάρτη ο υφυπουργός Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Χαβιέρ Σολόρσανο.

«Τον Μάιο, το 54% των ανθρώπων που γνώριζαν πως είχαν μολυνθεί παραβίαζε την απομόνωσή του για ως και επτά ώρες την ημέρα.

Τον Ιούνιο, (το ποσοστό αυτό) αυξήθηκε σε 59,5%, σε έξι στους δέκα», στηλίτευσε ο Σολόρσανο σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ecuavisa.

Ο Ισημερινός, συγκριτικά μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής, έχει καταγράψει περί τα 77.300 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 5.400 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 (ή 31 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους). Οι αρχές εκτιμούν ότι άλλοι τουλάχιστον 3.400 θάνατοι πιθανόν οφείλονταν στην πανδημία.

Το Κίτο, όπου συνεχίζεται να εφαρμόζεται οκτάωρη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, είναι η πόλη του Ισημερινού όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πρωτεύουσα, με 11.741 κρούσματα μόλυνσης — ήταν 6.571 την 30ή Ιουνίου — κοντεύει να φθάσει τον αριθμό που έχει καταγράψει η Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), μια από τις πρώτες εστίες της πανδημίας στη Λατινική Αμερική.

Μπροστά στην αύξηση αυτή η κυβέρνηση διέταξε να γίνονται περιπολίες αστυνομικών και στρατιωτικών στις συνοικίες όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα και οι περισσότερες παραβιάσεις των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Σολόρσανο, στο Κίτο, που μετρά 2,8 εκατ. κατοίκους, «το 78% των πολιτών δεν θέλει να αποδεχθεί τους ελέγχους στην κίνηση, ούτε τη χρήση μάσκας» και ακόμη λιγότεροι «την κοινωνική απόσταση», που συνεπάγεται πως δεν θα γίνονται «ούτε συγκεντρώσεις, ούτε γιορτές».

Συνολικά το 95% των κοινοτήτων του Ισημερινού, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.

Ο Συνήγορος του Λαού Φρέντι Καριόν, αρμόδιος για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, ζήτησε από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσει τα μέτρα περιορισμού στην πρωτεύουσα, κάνοντας λόγο για κορεσμό των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Από τον Μάιο, τα μέτρα χαλάρωσαν ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία, που έχει δεχθεί πλήγμα από την πανδημία, όμως η κατάσταση εξαίρεσης, η οποία είχε κηρυχθεί τον Μάρτιο, θα παραμείνει σε ισχύ ως τον Αύγουστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα