Ισπανία: Η κυβέρνηση θα ελαφρύνει τις ποινές για "καταχρήσεις" στην ελευθερία της έκφρασης

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέλει να χαλαρώσει τις ποινές που επιβάλλονται για «καταχρήσεις στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης» έπειτα από την πολεμική που προκάλεσε η καταδίκη σε ποινή φυλάκισης ενός ράπερ, προς τον οποίο εξέφρασαν την υποστήριξή τους σταρ όπως ο Πέδρο Αλμοδόβαρ ή ο Χαβιέρ Μπαρδέμ.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, το βράδυ, η κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ και της ριζοσπαστικής αριστεράς, ανέφερε ότι ετοιμάζει «μεταρρύθμιση» προκειμένου οι «λεκτικές καταχρήσεις

που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο καλλιτεχνικών, πολιτιστικών ή πνευματικών εκδηλώσεων» να μην υπάγονται στον ποινικό κώδικα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ποινικοποίηση αυτών των καταχρήσεων «θα αποθάρρυνε την ελευθερία της έκφρασης».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προτείνει ως εκ τούτου «αποτρεπτικές» ποινές αλλά όχι φυλάκιση, και μόνο για την τιμωρία «συμπεριφορών που αντιπροσωπεύουν σαφώς έναν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη ή την υποκίνηση σε βίαιες συμπεριφορές».

Η ανακοίνωση αυτή της κυβέρνησης γίνεται μετά την πολεμική που προκάλεσε η καταδίκη σε φυλάκιση εννέα μηνών του ράπερ Πάμπλο Χασέλ για τουίτ με τα οποία επιτίθετο στην ισπανική μοναρχία ή στις δυνάμεις της τάξης, χαρακτηρίζοντάς τες «μισθοφόρους σκ...» και κατηγορώντας τες για βασανιστήρια και δολοφονίες.

Ο Πάμπλο Χασέλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταδικάστηκε για υπεράσπιση της τρομοκρατίας καθώς και ύβρεις και συκοφαντίες εναντίον του στέμματος και του κράτους. Στις 28 Ιανουαρίου, η δικαιοσύνη του έδωσε περιθώριο δέκα ημερών προκειμένου να παραδοθεί εθελοντικά στη φυλακή, κάτι που αρνήθηκε να κάνει.

Διαδηλώσεις υποστήριξης πραγματοποιήθηκαν κυρίως στη Μαδρίτη και στη Βαρκελόνη ενώ ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ και περισσότεροι από 200 Ισπανοί καλλιτέχνες υπέγραψαν άρθρο υπέρ του ράπερ.

«Ενώνουμε τις φωνές μας για να δείξουμε την υποστήριξή μας στον Πάμπλο, να απαιτήσουμε την απελευθέρωσή του και να ζητήσουμε την απόσυρση του ποινικού κώδικα για αυτού του τύπου τα αδικήματα που το μόνο που κάνει είναι να περιορίζει, όχι μόνο την ελευθερία της έκφρασης, αλλά και την ιδεολογική και καλλιτεχνική ελευθερία», αναφέρεται στο κείμενο, όπου η Ισπανία συγκρίνεται με «την Τουρκία και το Μαρόκο».

Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία προσέθεσε τη φωνή της στις επικρίσεις, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να καταδικάζεται για μια ανάρτηση στο Twiiter ή για ένα δυσάρεστο ή σκανδαλώδες τραγούδι».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα