Ιταλική στήριξη για τον EastMed: Αύριο οι υπογραφές στο Ζάππειο
Επιστολή στήριξης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed απηύθυνε χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) Στέφανο Πατουανέλι, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενόψει της αυριανής υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, για την κατασκευή του έργου.
Συγκεκριμένα,
Η Διακυβερνητική Συμφωνία θα υπογραφεί αύριο 2 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Τη Συμφωνία θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του, από το Ισραήλ, Yuval Steinitz και από την Κύπρο, Γιώργος Λακκοτρύπης.
Στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των τριών υπουργών Ενέργειας.
Επίσης, λίγες ώρες πριν από την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας θα υπογραφεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas.
Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου), καθότι:
-Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.
-Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.
-Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.
-Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.
-Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.
-Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.
-Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).
-Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).
"Ο EastMed είναι η πιο ανταγωνιστική επιλογή μεταφοράς του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου"Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed είναι η επιλογή που συγκεντρώνει τα περισσότερα οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις προκαταρκτικές μελέτες για το έργο που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της εταιρείας ΥΑΦΑ Ποσειδών που διαχειρίζεται το έργο, στην οποία συμμετέχουν με ποσοστά 50%-50% η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison.
Οι προκαταρκτικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τους οίκους IHS, Intec SEA και C&M Engineering εξετάζουν τις εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, καθώς και τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους της κατασκευής του EastMed.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών:
-Το κόστος μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω του EastMed εκτιμάται στα 2,81 δολάρια ανά MMBtu (εκατομμύριο Btu) ή 3,50 δολάρια ανά MMBtu, ανάλογα με την μεταφορική ικανότητα του αγωγού που θα επιλεγεί (20 ή 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο). Το κόστος εξαγωγής του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (δηλαδή μεταφορά στην Αίγυπτο και υγροποίηση στα εργοστάσια που βρίσκονται εκεί) κυμαίνεται από 3,65 δολάρια ανά MMBtu έως 4,50 δολάρια ανά MMBtu, ενώ το κόστος μεταφοράς μέσω αγωγού προς την Τουρκία (περίπτωση κατά την οποία η τουρκική κυβέρνηση όπως επισημαίνεται στη μελέτη θα είχε αποφασιστική επιρροή) είναι δολάρια 0,97 ανά MMBtu. Τονίζεται ακόμη, ότι η κατασκευή αγωγού μέσω Τουρκίας προϋποθέτει πιθανώς την λύση του Κυπριακού προβλήματος.
-Αντίθετα, η επιλογή του EastMed ξεχωρίζει ως η μόνη εναλλακτική που δεν εξαρτάται από τρίτα μέρη εκτός ΕΕ. Λόγω της άμεσης πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το πλεονέκτημα της χαμηλής παρεμβολής πολιτικών κινδύνων και μιας μεγάλης διαφοροποιημένης αγοράς με πολλούς πιθανούς αγοραστές στην απελευθερωμένη και συνδεδεμένη αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ. Ο αγωγός θα πρέπει να συμμορφώνεται με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ και του τρίτου ενεργειακού πακέτου, που συνεπάγεται είτε ρυθμιζόμενους όρους πρόσβασης τρίτων είτε εξαιρέσεις από τους όρους αυτούς.
Σε τεχνικό επίπεδο, η μελέτη Intec / C&M αναλύει το έργο σε 11 επιμέρους τμήματα:1. Υποθαλάσσιος αγωγός από Μονάδα Πλωτής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης στη λεκάνη της Λεβαντίνης σε θαλάσσιο βάθος περίπου 1.800m νερού προς τη βιομηχανική περιοχή του Βασιλικού στην Κύπρο
2.Συμπιεστής και μετρητικός σταθμός στην Κύπρο.
3. Υποθαλάσσιος αγωγός από την Κύπρο προς την ανατολική Κρήτη (Αθερινόλακκος, στην περιοχή όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ). Ο αγωγός έχει μήκος 734 χλμ. και διέρχεται από μέγιστα θαλάσσια βάθη έως 2.960 μέτρα στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης.
4. Συμπιεστής και μετρητικός σταθμός στην Ανατολική Κρήτη. Ο σχεδιασμός του σταθμού επιτρέπει την περαιτέρω παροχή φυσικού αερίου από την Κρήτη (6 δισ. κυβικά μέτρα/ έτος) που μπορεί να είναι διαθέσιμο στο μέλλον.
5. Υποθαλάσσιος αγωγός από την Κρήτη προς τη Νότια Πελοπόννησο (περιοχή Αγίου Φωκά), μήκους 422 χιλιομέτρων. Τα μέγιστα βάθη νερού στην περιοχή είναι 1.370 μέτρα.
6. Χερσαίος αγωγός από τη Νότια Πελοπόννησο έως τον νομό Αχαΐας. Ο αγωγός διασχίζει την Πελοπόννησο από τη νοτιοανατολική προς τη βορειοδυτική κατεύθυνση σε μήκος περίπου 290 χλμ. και καταλήγει στην περιοχή της Λακκόπετρας.
7. Υποθαλάσσιος αγωγός που διασχίζει τον Κόλπο της Πάτρας, μήκους 18 χλμ. σε θαλάσσια βάθη έως 110 μ.
8. Χερσαίος αγωγός μήκους περίπου 245 χλμ. από την περιοχή Ακαρνανίας προς τον συμπιεστή και τον μετρητικό σταθμό στη Θεσπρωτία (περιοχή Φλωροβούνι).
9. Σταθμός συμπίεσης στο Ευηνοχώρι.
10. Κέντρο εποπτείας / διαχείρισης του αγωγού στην Πελοπόννησο.
11. Σύστημα τηλεπικοινωνιών και τηλε - ελέγχου.
Ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αγωγού που θα επιλεγούν, το κόστος κατασκευής εκτιμάται από 5,2 έως 5.9 δισ. ευρώ.
Τα επόμενα βήματα μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας είναι η ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας ύψους περίπου 70 εκατ ευρώ, και η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.
Ο EastMed περιλαμβάνεται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (Projects of Common Interest) καθώς συμβάλλει στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας με τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, ενώ αναδεικνύει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακής γέφυρας της ΕΕ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανατριχίλα στην Ηλεία: Η καμπάνα χτυπούσε πένθιμα τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς – Δείτε τι συνέβη
- Καφέ της Χαράς: Η ατάκα του Φατσέα που έγινε viral σε 10 δευτερόλεπτα (vid)
- Δείτε πού χιονίζει τώρα – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί και πού χρειάζονται αλυσίδες
- Πάπας: Συγγνώμη που χτύπησα τη γυναίκα – έδωσα το κακό παράδειγμα
- Δεν γίνεται τυχαία ντόρος για τα F-35: «Φουρτουνιάζουν» Μεσόγειος και Αιγαίο
- 4 τροφές που έχουν περισσότερο σίδηρο από το κρέας
- Το απλό μυστικό που κάνει το φαγητό πεντανόστιμο
- Ζυμαρικά και σουρωτήρι ποτέ ξανά μαζί. Οι επαγγελματίες μάγειρες εξηγούν το γιατί-ΒΙΝΤΕΟ
- Δεν έχουν το Θεό τους: Απειλητικό σημείωμα σε ιερέα γιατί χτυπούσε δυνατά η καμπάνα!
- Το Καφέ της Χαράς: Αποθέωση στο twitter για την επιστροφή του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Στην υγειά μας: Η Κατερίνα Λόλιου έβαλε το "κόκκινο φουστάνι" και άναψε φωτιές
- Ο Ιμάμογλου βάζει μπελάδες στον Ερντογάν: Στα άκρα για τη διώρυγα
- Πώς το Brain Gain μπορεί να γίνει πράξη το 2020
- Η απάντηση του Πάπα για το επεισόδιο με πιστή: "Συγγνώμη, κάποιες φορές χάνω την υπομονή μου"
- Χονγκ Κονγκ: Αλλαγή χρόνου με δακρυγόνα και συγκρούσεις
- Doctor Strange 2: Η νέα ταινία της Marvel ίσως είναι θρίλερ
- Παραμονή Πρωτοχρονιάς με "Καφέ της Χαράς" - Τι έγινε στην πρεμιέρα
- Λιβύη: Ανείπωτη τραγωδία, επτά παιδιά νεκρά στο σπίτι τους από πυρκαγιά
- Σταϊκούρας: "Το 2020 προχωράμε πιο αποφασιστικά και τολμηρά για την οικονομία και τη χώρα»
- Γερμανία: Δεκάδες μαϊμούδες νεκρές από φωτιά σε ζωολογικό κήπο
- Τελευταία Νέα News 24|7
- Ιταλική στήριξη για τον EastMed: Αύριο οι υπογραφές στο Ζάππειο
- Στην υγειά μας: Η Κατερίνα Λόλιου έβαλε το "κόκκινο φουστάνι" και άναψε φωτιές
- Παραμονή Πρωτοχρονιάς με "Καφέ της Χαράς" - Τι έγινε στην πρεμιέρα
- Ο Ιμάμογλου βάζει μπελάδες στον Ερντογάν: Στα άκρα για τη διώρυγα
- EastMed: Τα οφέλη του αγωγού φυσικού αερίου
- Χονγκ Κονγκ: Αλλαγή χρόνου με δακρυγόνα και συγκρούσεις
- Πώς το Brain Gain μπορεί να γίνει πράξη το 2020
- Λιβύη: Ανείπωτη τραγωδία, επτά παιδιά νεκρά στο σπίτι τους από πυρκαγιά
- Σταϊκούρας: "Το 2020 προχωράμε πιο αποφασιστικά και τολμηρά για την οικονομία και τη χώρα»
- ΔΕΔΔΗΕ: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στα Βίλια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- H χρονιά που πέρασε μέσα από 15 φωτογραφίες που συγκλόνισαν τον πλανήτη
- Κλιματική αλλαγή, Brexit, προϋπολογισμός και διεθνείς σχέσεις: Οι προκλήσεις της ΕΕ για το 2020
- Στο Ζάππειο η υπογραφή αύριο για τον EastMed -Στήριξη από Ιταλία
- Τι καθιστά τον αγωγό EastMed την καλύτερη επιλογή μεταφοράς του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου
- Ανάποδο ο Γιαχανμπάκς, ανάποδα η Τσέλσι!
- Και επίσημα στα γαλάζια ο Κλάφουριτς!
- Politico: Οι προκλήσεις και τα προβλήματα της Ευρώπης για το 2020
- Καιρός: Με νέα ψυχρή εισβολή κάνει «ποδαρικό» το 2020
- Ο Αλ. Στεφανής σε μονάδες του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας σε Έβρο και Μαγνησία
- Έλαβαν και τρίτο email οι διαιτητές - Έως τις 21.00 η απόφασή τους για την αποχή