Καλλιμάρμαρο: Από τα Παναθήναια στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το Καλλιμάρμαρο, ή το Παναθηναϊκό στάδιο της Αθήνας, έχει μακρά ιστορία. Χτίστηκε το 329 π.Χ. από το Λυκούργο. Από την ίδρυσή του χρησιμοποιοήθηκε στις γιορτές των Παναθηναίων, προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Αν και αρχικά τα καθίσματά του ήταν ξύλινα, από νωρίς ορθομαρμαρώθηκε. Πεντακόσια χρόνια αργότερα, το 140 μ. Χ. , ο Ηρώδης ο Αττικός, αυτός ο βαθύπλουτος Αθηναίος ρήτορας και σοφιστής, μέλος της ρωμαϊκής Συγκλήτου, αλλά και ο πρώτος Έλληνας ύπατος στρατηγός, έκανε μια εκτεταμένη ανακαίνιση του Σταδίου, αυξάνοντας

τη χωρητικότητά του σε 50.000 θεατές.

Το Στάδιο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα έχασε τα μάρμαρά του – το μόνο που είχε μείνει από αυτό ηταν οι δύο κρηπιδότοιχοι αριστερά και δεξιά της εισόδου, όταν ο Όθωνας κήρυξε την Αθήνα ως πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Η αναμαρμάρωσή του ξεκίνησε με χρήματα του εθνικού ευεργέτη Ευαγγέλου Ζάππα και συνεχίστηκε με δωρεά του Ευαγγέλου Αβέρωφ σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, ώστε να τελεστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 στο στάδιο. Τότε το Παναθηναϊκό Στάδιο πήρε το όνομα Καλλιμάρμαρο, αλλά οι εργασίες ορθομαρμάρωσης ολοκληρώθηκαν την αυγή του 20ου αιώνα, το 1900.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα