Καρέ-γροθιά στο στομάχι: Δύο κόσμοι - Ίδιος πλανήτης

Ο 29χρονος Uğur Gallen ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος έχει καταφέρει να γίνει viral στο διαδίκτυο μέσα από τα φωτογραφικά κολάζ του. Στα έργα του προσπαθεί να αποδώσει τη δραματική αντίθεση του "δυτικού κόσμου" με τις περιοχές που μαστίζονται από τη φτώχεια και τους πολέμους.

"Ζω στην Τουρκία που συμβαίνει να είναι δίπλα σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του μοντέρνου κόσμου. Η αντίθεση ανάμεσα στις περιοχές αντανακλά δύο διαφορετικούς κόσμους για μένα, κάτι που με έκανε να αποτυπώσω τις διαφορές αυτές μέσα από τη δουλειά μου", λέει

ο ίδιος στη σελίδα που διατηρεί στο Bored Panda.

Εμείς ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί του και μας μίλησε για τη ζωή του.

Άρχισα τα κολάζ μετά τις φωτογραφίες των νεκρών μωρών στο Αιγαίο

"Το φωτομοντάζ και το κολάζ είναι χόμπι μου, όχι κανονική δουλειά", λέει στο News 24/7. "Ξεκίνησα το χόμπι αυτό το 2016 και το αποκαλώ "παράλληλο σύμπαν" (paralel evren). Ωστόσο, η ιδέα μου ήρθε το 2015 μετά τους θανάτους μωρών παιδιών στη θάλασσα του Αιγαίου. Αυτό ήταν το πρώτο μου έργο:

Το 2015 στην προσφυγική κρίση, χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν στη θάλασσα. Ελλάδα και Τουρκία, είμαστε οι δύο χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση αυτή. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μου υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Περισσότερο με άγγιξε ο φόβος και ο πόνος στα μάτια των μικρών παιδιών. Έτσι έφτιαξα αυτά τα τέσσερα έργα που ακολουθούν, που είναι από τα πρώτα μου:

"Στόχος μου είναι να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο. Θέλω να δείξω τις διαφορές ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες και εκείνες που βρίσκονται εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης", συνεχίζει. "Το μήνυμα είναι πολύπλευρο. Από τη μια, οι αναπτυγμένες χώρες ζουν σε χλιδή, σε ειρήνη και ξοδεύουν πόρους. Ωστόσο, θα ήθελα να τους υπενθυμίσω πως οι άνθρωποι στις υποανάπτυκτες χώρες βιώνουν τον πόνο, την πείνα και τον πόλεμο. Αυτές με τη σειρά τους θα πρέπει να επιλέξουν καλύτερες κυβερνήσεις και εκπαίδευση για την επόμενη μέρα τους. Θέλω να αναδείξω τα προβλήματα του μοντέρνου κόσμου. Η απληστία και η αδικία επικρατούν. Ως καλλιτέχνης, πιστεύω πως η τέχνη είναι η κυρίαρχη γλώσσα σε όλο τον πλανήτη. Για καιρό, η τέχνη χρησιμοποιείτο για να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει την κοινωνία".

Ο Uğur διευκρινίζει πως με τα έργα του δεν κάνει διάστιξη ανάμεσα σε "μουσουλμανικό και χριστιανικό" κόσμο.

"Η δουλειά μου εκλαμβάνεται εσφαλμένα από κάποιους ως διάστιξη ανάμεσα στον μουσουλμανικό και τον χριστιανικό κόσμο. Αυτό είναι λάθος. Το να είσαι μια αναπτυγμένη χώρα σημαίνει να έχεις εγκαθιδρυμένη δημοκρατία, ελευθερία ιδεών και δικαιοσύνη. Αν δεν έχεις αυτά, τότε είσαι ένα υποανάπτυκτο κράτος".

Πώς θα περιέγραφε τη σύγχρονη Τουρκία;

"Είναι ένα κράτος με περισσότερη δημοκρατία και δικαιοσύνη σε σχέση με άλλα κράτη του μουσουλμανικού κόσμου. Χάρη στον Κεμάλ αυτό. Φυσικά, η πρόοδος δεν είναι δεδομένη, θα μπορούσε να ανατραπεί. Ο Κεμάλ ήταν ένας στρατιώτης για τη χώρα του. Η ρήση του, "ειρήνη στο σπίτι σου, ειρήνη στον κόσμο" με εμπνέει. Μετά την κυριαρχία του, η Τουρκία εγκαθίδρυσε μια χρόνια φιλία με την Ελλάδα, ο Βενιζέλος επισκέφθηκε την Τουρκία το 1930. Θα καταλάβαινα γιατί κάποιοι Έλληνες δεν θα συμπαθούσαν τον Ατατούρκ, ωστόσο δεν πιστεύω στις διαφορές, εύχομαι μόνο για έναν κόσμο όπου θα επικρατούσε η ειρήνη και η αγάπη για τη ζωή.

Περιγράφοντας το πώς θα φανταζόταν έναν κόσμο χωρίς πολέμους, μας λέει: "Οι κοινωνίες θα μπορούσαν να χτίσουν περισσότερη δημοκρατία, δικαιοσύνη και ελευθερία σκέψης μόνο με ενσυναίσθηση. Υπάρχουν μόνο καλοί και κακοί άνθρωποι. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικά ψέματα. Δυστυχώς οι αδικίες, οι ανισότητες και οι πόλεμοι στον πλανήτη δεν θα τελειώσουν ποτέ. Μπορούν μονάχα να μειωθούν".

Τέλος, τον ρωτάμε αν ήξερε τον Γιάννη Μπεχράκη, καθώς ασχολείται με εικόνες πολεμικών ανταποκριτών. "Δυστυχώς δεν τον ήξερα σαν όνομα. Άρχισα να αναγνωρίζω τους φωτορεπόρτερ μέσα από τη δουλειά μου. Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ισχύει αυτό που λένε πως οι φωτογραφίες είναι πιο ισχυρές από τις περισσότερες λέξεις".

Τα παρακάτω έργα δημοσιεύονται στο News 24/7 με σχετική άδεια από τον καλλιτέχνη:

Δείτε όλα τα έργα του Ugur Gallen εδώ και εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα