Κασμίρ: Τέλος στην αυτονομία του κρατιδίου - Έρημοι δρόμοι και κλειστά καταστήματα

Καταστήματα και γραφεία παρέμειναν κλειστά σήμερα στο Κασμίρ και οι περισσότεροι δρόμοι άδειοι, αφού οι ομοσπονδιακές αρχές της Ινδίας ανακάλεσαν επισήμως τη συνταγματική αυτονομία της περιοχής και την χώρισαν σε δύο ομοσπονδιακά διοικούμενα εδάφη.

Η απόφαση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρένρτα Μόντι τον Αύγουστο να ανακαλέσει το αυτόνομο καθεστώς του Κασμίρ και να ενισχύσει τον έλεγχο του Νέου Δελχί σε αυτή την περιοχή, την οποία διεκδικεί και το Πακιστάν, έχει προκαλέσει οργή την ώρα που εδώ και τρεις δεκαετίες σοβεί μια ένοπλη εξέγερση.

Η περιοχή

του Κασμίρ αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο τριβής μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, δύο δυνάμεων που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Και οι δύο χώρες κυβερνούν μέρη του Κασμίρ και το διεκδικούν ολόκληρο και έχουν αντιπαρατεθεί δύο φορές πολεμικά μετά το 1947 εξαιτίας της διαφιλονικούμενης περιοχής.

Αμέσως μετά τα μεσάνυκτα της Τετάρτης τέθηκαν σε ισχύ οι εντολές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και το παλιό κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ χωρίστηκε σε δύο περιοχές: το Τζαμού και Κασμίρ από τη μία και την ορεινή περιοχή Λαντάκ όπου ζουν κυρίως βουδιστές από την άλλη.

Και οι δύο περιοχές θα κυβερνώνται από το Νέο Δελχί με τους νέους κυβερνήτες να αναμένεται να ορκιστούν αργότερα σήμερα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

«Το ανεκπλήρωτο όνειρο της ενσωμάτωσης του Τζαμού και Κασμίρ έγινε πραγματικότητα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας Αμίρ Σαχ, ο οποίος ηγείται της πολιτικής διαχείρισης του Κασμίρ.

Η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ανέστειλε στις 5 Αυγούστου το ειδικό καθεστώς του Κασμίρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, βάσει του οποίου το κρατίδιο κατήρτιζε δική του νομοθεσία, ενώ δεν επιτρεπόταν σε όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής να αγοράζουν ιδιοκτησίες εκεί ή να διεκδικούν θέσεις στον δημόσιο τομέα και στα κολλέγια.

Η Ινδία ελπίζει ότι δίνοντας σε όλους τους Ινδούς δικαίωμα να αποκτούν ιδιοκτησία στο Κασμίρ θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα στρέψει την προσοχή μακριά από την εξέγερση στη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.

Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι τροφοδοτεί την εξέγερση, κάτι που αυτό αρνείται.

Σήμερα η κυκλοφορία στους δρόμους της Σριναγκάρ, της πρωτεύουσας του Κασμίρ, ήταν άδειοι με εξαίρεση τα παιδιά που πήγαιναν σχολείο για να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους. Πολλά παιδιά ωστόσο δεν πηγαίνουν στα σχολεία τους από τον Αύγουστο και μετά.

Τα καταστήματα ήταν κλειστά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αλλαγή του καθεστώτος του Κασμίρ.

Εξάλλου οι αρχές έχουν αναπτύξει επιπλέον παραστρατιωτικές μονάδες σε περιοχές της Σριναγκάρ όπου έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις μετά τις 5 Αυγούστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα