Καταδικάστηκαν οι γυναίκες που βανδάλισαν μνημεία - Τους οδήγησε το Άγιο Πνεύμα

Σε μία ιδιαίτερα αυστηρή ποινή, με τον εισαγγελέα να μιλά για «ακραία θρησκοληψία», προχώρησε το Αυτόφωρο Τριμελές Αθηνών, καταδικάζοντας σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών τις δύο γυναίκες που έκαναν βανδαλισμούς σε μουσεία της Αθήνας.

Ναι μεν, το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή προς πέντε ευρώ την ημέρα, αλλά παράλληλα έδωσε ανασταλτικό στην έφεση, επιβάλλοντας παράλληλα τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά το μήνα

σε Αστυνομικό Τμήμα.

Το δικαστήριο σε αντίθεση με τα προηγούμενα, έκρινε πως θα χρειαζόταν η έκθεση του Χημείου του Κράτους από την οποία θα φαινόταν αν το υγρό που έπεφτε στα μνημεία, ήταν ικανό να προκαλέσει φθορές, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει την αποδεικτική διαδικασία. «Και νερό να είχαν ρίξει, υπάρχει διάβρωση» είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας της έδρας ζητώντας την πρόοδο της δίκης.

Καταπέλτης ήταν ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος χαρακτήρισε την υπόθεση ως μία από τις πιο περιπεργες που έχουν φτάσει στο ακροατήριο. «Δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για ότι έκαναν. Δεν πρόκειται περί παραλογισμού με την έννοια του ακαταλόγιστου. Πρόκειται περί ακραίας θρησκοληψίας. Οι γυναίκες αυτές συγχέουν πράγματα. Πιστεύουν ότι οτιδήποτε άλλο υπάρχει είναι κάτι που δεν πρέπει να υπάρχει. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά» είπε ο εισαγγελέας, προτείνοντας την ενοχή τους και τη μη αναγνώριση ελαφρυντικών.

"Τα κακά πνεύματα"

Σε ... οδηγία του Αγίου Πνεύματος απέδωσε τις πράξεις της η βασική κατηγορούμενη, η οποία είχε μαζί της μία Αγία Γραφή, εξηγώντας πως με αυτόν τον τροπο «θα κοβόντουσαν οι επαφές με τα κακά πνεύματα». Κατά την απολογία της, υποστηρίξε πως δεν είχε σκοπό να βανδαλίσει, αλλά όπως είπε οι επισκέψεις στα τρία μουσεία είχαν σαν μοναδικό στόχο τον εξαγνισμό. «Είμαι χωρισμένη 20 χρόνια. Η μεγάλη κόρη μου είναι στη Νορβηγία και η μικρή εδώ και νοσηλεύεται στο ψυχιατρικό τμήμα του Ευαγγελισμού. Έχουν συμβεί πολλά παράξενα πράγματα. Μόνη εξήγηση είναι ο σατανισμός και οι μαγείες» είπε. Αν και η πρόεδρος του δικαστηρίου τη ρώτησε πολλέ φορές αν έχουν υπάρξει και άλλα μουσεία, εκτός από αυτά που είναι ήδη γνωστά, εκείνη επανέλαβε μόνο ότι πάει όπου την οδηγεί το Άγιο Πνεύμα.

Από την πλευρά της, η δεύτερη κατηγορούμενη, με την οποία εργάζονταν μαζί σε συνεργείο καθαρισμού, υποστήριξε ότι απλά ακολούθησε τη φίλη της «για να φύγει το κακό». Με δάκρυα στα μάτια, ανέφερε πως βρίσκεται 20 χρόνια στη χώρα, έχει οικογένεια και δουλεύει ως καθαρίστρια. «Την γνώρισα στη δουλειά. Μου χάρισε το βιβλίο της Αγίας Γραφής. Μου είπε να πάμε στο μουσείο να βάλουμε λάδια να φύγει το κακό. Μου το είπε η Μαρία που το διάβασε στο βιβλίο, ότι πρέπει να το κάνουμε. Είχαμε το λάδι που μαγειρεύουμε, γιατί είναι ακριβό αυτό από τις ελιές» κατέθεσε μεταξύ άλλων.

Από την ανάγνωση των καταθέσεων πάντως, προέκυψε πως ορισμένα μνημεία έχουν υποστεί σημαντική διάβρωση. Σε εκθέματα από ξύλο φαίνεται να έχει γίνει η μεγαλύτερη ζημιά, σύμφωνα και με τις καταθέσεις των υπαλλήλων των υπολοίπων μουσείων, με τη διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου να αναφέρει πως «η λιπαρή ουσία που χρησιμοποίησαν είχε αφήσει σημάδια. Στον ξύλινο σταυρό έκανε ζημιά και άφησε λεκέ σε μάρμαρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα