Καταγγελίες για κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας σε Βρετανία, Ολλανδία, Αυστραλία, Καναδά

Κυβερνοεπιθέσεις από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών σε Λονδίνο, Χάγη και Καμπέρα καταγγέλλουν οι Βρυξέλλες. Η καταγγελία αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς συμπίπτει με τη δεύτερη μέρα του συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με θέμα την αντιμετώπιση των επιθετικών ενεργειών στο ίντερνετ. Οι επικεφαλής των θεσμών σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

έσπευσαν να καταδικάσουν τις απόπειρες και να εκφράσουν τις «σοβαρές ανησυχίες τους» για την προσπάθεια υπονόμευσης της ακεραιότητας του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO).

Η είδηση έγινε γνωστή την Πέμπτη από την πλευρά της Ολλανδίας. Η Χάγη ανακοίνωσε ότι «απέτρεψε τεράστια κυβερνοεπίθεση» από ρωσικές υπηρεσίες στην έδρα του ΟΑΧΟ τον περασμένο Απρίλιο. Για την υπόθεση, η χώρα απέλασε τέσσερις Ρώσους που τους θεωρεί κατασκόπους της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας GRU. Ακολούθησε η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι έχει εντοπίσει ορισμένους παράγοντες του κυβερνοχώρου, οι οποίοι είναι ευρέως γνωστοί ότι διεξάγουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε όλο τον κόσμο, και τους έχει ταυτοποιήσει με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. Παράλληλα, στον Καναδά, επτά Ρώσοι στρατιωτικοί ακόλουθοι κατηγορήθηκαν για το ίδιο αδίκημα σε βάρος του Καναδά και της Ολλανδίας. Και έτσι, ξαφνικά, όλη η Δύση ενώθηκε ξανά κατά της Ρωσίας.

«Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο στις κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Βρετανίας που εγκαλούν τη Ρωσία για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο της κατά του ΟΑΧΟ και άλλων οργανισμών. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την απερίσκεπτη συμπεριφορά της που υπονομεύσει το διεθνές δίκαιο και τα θεσμικά όργανα. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεργάζονται για να ενισχύσουν την άμυνα του κυβερνοχώρου μας», έγραψε στο twitter ο γ.γρ. Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι «τον περασμένο Απρίλιο, τα γραφεία του OAXO στη Χάγη έγιναν στόχος μιας εχθρικής κυβερνητικής επιχείρησης που διεξήγαγε η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU). Η επιχείρηση αυτή διακόπηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ολλανδίας, σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για την προσπάθεια αυτή υπονόμευσης της ακεραιότητας του OAXO, ενός αξιόλογου διεθνούς οργανισμού που φιλοξενείται από την Ολλανδία. Αυτή η επιθετική πράξη δείχνει περιφρόνηση για τον επίσημο σκοπό του OAXO, ο οποίος προσπαθεί να εξαλείψει τα όπλα παγκοσμίως, υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Λυπούμαστε για αυτές τις ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς. Η ΕΕ θα συνεχίσει να ενισχύει την ανθεκτικότητα των θεσμών της και των κρατών μελών της και των διεθνών εταίρων και οργανισμών στον ψηφιακό τομέα».

Στις ανακοινώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις δήλωσε ότι η Αμερική αποφάσισε να θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ τα εργαλεία για την κυβερνοασφάλεια, προκειμένου να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας. Με αυτόν τον τρόπο, η Ουάσινγκτον θα συμβάλει όπως η Βρετανία, η Δανία, η Εσθονία και η Ολλανδία να παράσχουν "κυβερνο-πόρους" στη Συμμαχία.

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της. «Έχω δει αρκετές από τις αποδείξεις ώστε να διαπιστώσω ότι οι Ολλανδοί και οι Βρετανοί είναι 100% ακριβείς στην απόδοση ευθυνών», είπε.

Καμμένος: Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν ανταποκριθεί πλήρως στα προαπαιτούμενα για το ΝΑΤΟ

Το διήμερο Συμβούλιο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ήταν αφιερωμένο στο μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ειδικότερα στην οικονομική συνεισφορά των χωρών-μελών για διάθεση του 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υπουργός δήλωσε: «Έγινε μια ευρεία συζήτηση για το μέλλον της Συμμαχίας. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες εκείνες που έχουν ανταποκριθεί πλήρως στα προαπαιτούμενα για τη Συμμαχία” δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας ότι “με τις νέες δυνατότητες οι οποίες δίνονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με ανάπτυξη των συμμαχικών δυνάμεων, όπως στο Βόλο, στη Λάρισα και πολύ σύντομα στην Καλαμάτα με το κέντρο εκπαίδευσης αεροσκαφών, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα πλέον αποτελεί όαση σταθερότητας στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Έλληνας υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Ήταν η πρώτη φορά μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και των Τούρκων στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί στον Έβρο, οπότε ήταν η κατάλληλη στιγμή για το άνοιγμα ξανά των διαύλων επικοινωνίας.

Το θέμα της ΠΓΔΜ δεν συζητήθηκε ξανά, μετά τις δηλώσεις του Γ. Στόλτενμπεργκ ότι «η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή για τη χώρα, αν τα Σκόπια εφαρμόσουν όλα όσα προβλέπονται από την συμφωνία των Πρεσπών». Πηγές του ΝΑΤΟ ανέφεραν ότι φαίνεται πως υπάρχει διάθεση από τις ΗΠΑ για σύναψη μιας διακρατικής, στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον, των Σκοπίων και των χωρών του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με την περιοχή -Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανία- προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Συμμαχίας έναντι της ρωσικής επιρροής.

Keywords
Τυχαία Θέματα