Κατρούγκαλος: Και η ΕΕ "αδειάζει" τον Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

"Μετά το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση «αδειάζει» τον κ. Μητσοτάκη: Μόνο για ιατρικούς σκοπούς το πιστοποιητικό εμβολιασμού", τονίζει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10-11 Δεκεμβρίου 2020 και της 21ης Ιανουαρίου 2021.

Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

για ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού αντιμετωπίστηκε εξαρχής με επιφύλαξη.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει να συζητηθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η τυποποίηση της μορφής του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε να συζητηθεί σοβαρά εφόσον θα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό Ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Επιφυλακτικές απέναντι στην ιδέα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού ήταν χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, ενώ υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού τάχθηκαν χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που όπως και η Ελλάδα βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό και δη τον θερινό.

Με σημερινή ανακοίνωση της ΕΕ, τα 27 τα κράτη-μέλη με την υποστήριξη της Κομισιόν, διευκρινίζουν ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αφορά αποκλειστικά ιατρικούς σκοπούς και δεν θα αποτελεί "εισιτήριο" για ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην Ε.Ε.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν κυρίως τον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19, αλλά ενδέχεται μελλοντικά να χρησιμοποιούνται ως βάση για την απόδειξη του γενικότερου εμβολιαστικού ιστορικού.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στην υποστήριξη της διαλειτουργικότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, δηλαδή στην ομοιομορφία του περιεχομένου τους και στη θέσπιση ενός ελάχιστου συνόλου δεδομένων για το κάθε πιστοποιητικό. Ορίζουν επίσης τη βάση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα και την ακεραιότητα των πιστοποιητικών, ζήτημα για το οποίο θα συνεχιστούν οι εργασίες στο δίκτυο eHealth με στόχο τον περαιτέρω προσδιορισμό των αναγκαίων μέτρων προστασίας και ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα μπορεί να εξυπηρετεί τόσο τα έντυπα όσο και τα ψηφιακά μέσα, εξασφαλίζοντας ευελιξία και συμβατότητα με τις υφιστάμενες εθνικές λύσεις, καθώς και αυστηρή προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε ότι «τα διαλειτουργικά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τους πολίτες, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και όταν θα την έχουμε ξεπεράσει».

Οι κατευθυντήριες γραμμές προέκυψαν μέσα από συζητήσεις και προβληματισμούς στο δίκτυο eHealth, καθώς και από τις πρώτες διαβουλεύσεις με την επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα