Καυγάς "γαλάζιων προέδρων" στην Βουλή για τα Rafale

Σε 10λεπτη διακοπή λόγω "γαλάζιων" αντεγκλήσεων μεταξύ του προέδρου της Κώστα Γκιουλέκα και το προέδρου της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων οδηγήθηκε η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής όπου συζητείται με την διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την αγορά των 18 Rafale.

Ο καυγάς ανάμεσα στους δύο "γαλάζιους προέδρους" ξέσπασε όταν ο Κωνσταντίνος Δαβάκης (που παρακολουθούσε την συνεδρίαση με ψηφιακό τρόπο) απόρησε

σχετικά με το πώς θα ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα στην επιτροπή τα μέλη της στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο ίδιος. Ιδίως από την στιγμή που αναμένεται η επιτροπή να κάνει κάποιες συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να συζητηθούν τα απόρρητα σημεία των 3 συμβάσεων για την αγορά των 18 αεροσκαφών. Αυτά τα σημεία θα αφορούν τον εξοπλισμό των αεροσκαφών καθώς και την τιμολογιακή πολιτική της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστας Γκιουλέκας είπε στο Αθανάσιο Δαβάκη ότι οι βουλευτές που δεν θα είναι παρόντες στην επιτροπή λόγω των μέτρων για τον Covid 19 θα πρέπει να ενημερωθούν από τα μέλη που είναι παρόντα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων τότε εξερράγη και μίλησε για «πρωτοφανείς διαδικασίες» με τον Κώστα Γκιουλέκα να ανταπαντά ότι «είναι πρωτοφανής η πανδημία».

Στην συνέχεια πάντως ο Αθανάσιος Δαβάκης έθεσε και ζήτημα κανονισμού της Βουλής σημειώνοντας πως για ζητήματα που σχετίζονται με εξοπλισμούς, οφείλει να συνεδριάσει και η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. Μάλιστα προειδοποίησε τον Κώστα Γκιουλέκα ότι θα προσέλθει στις προσεχείς συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και …θα μπει μέσα ανεξαρτήτως των μέτρων για την πανδημία. Στην συνέχεια επισήμανε πως η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ουσιαστικά μεταβάλλεται σε Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

Τελικά η λύση που βρέθηκε είναι η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής να γίνει εκτός Βουλής και συγκεκριμένα σε μεγάλη αίθουσα (Αίθουσα Καποδίστριας) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την συμμετοχή περισσότερων βουλευτών.

Όλα αυτά ενώ νωρίτερα από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε τεθεί ζήτημα ουσιαστικής ενημέρωσης των μελών της επιτροπής. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε το θέμα του ότι στο νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνεται η τεχνική συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρία. Επίσης ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι η ενημέρωση των βουλευτών για τα τεχνικά ζητήματα που έγινε με την διαδικασία του απορρήτου ουσιαστικά είχε ως εξής: Δόθηκαν στους εκπροσώπους των κομμάτων κείμενα 3-4 χιλιάδων σελίδων και χρόνος μισής ώρας για να τα μελετήσουν.

Νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νϊκος Παναγιωτόπουλος, υπερασπίστηκε τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου αναφερόμενος στις ανάγκες της εθνικής άμυνας και ευχόμενος η σύμβαση να έχει ψηφιστεί νωρίτερα. Σημείωσε επίσης ότι έχουν δωθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων εξηγήσεις για τις όποιες αποκλίσεις υπάρχουν από την κείμενη νομοθεσία ενώ ως εγγύηση για την αρτιότητα των συμβάσεων παρουσίασε τον «προσυμβατικό έλεγχο» που θα γίνει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Παραδέχθηκε πάντως ότι και το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αναγκαστεί να λειτουργήσει με ταχύτατους ρυθμούς έξω από τα έως τώρα συνηθισμένες διαδικασίες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα