Κεφαλογιάννη: Πολιτική σταθερότητα, Εμπιστοσύνη, Νέα Εθνική Ενότητα οι προϋποθέσεις για μία ισχυρή Ελλάδα

Οι δράσεις που θα εδραιώσουν ξανά ως ισχυρή τη θέση της Ελλάδας στο νέο διεθνές περιβάλλον βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε η βουλευτής Α' Αθήνας και τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, το απόγευμα της Τετάρτης.

Στην εκδήλωση, με τίτλο «Η Ελλάδα σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον, πεδία αιχμής – προτάσεις υπέρβασης», συμμετείχαν οι

Κώστας Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διευθυντής τομέα Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μάνος Καραγιάννης, Αναπλ. Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του KING’S COLLEGE LONDON και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης επί Τιμή καθώς επίσης και η Μαριέττα Γιαννάκου.

Στην εισαγωγική παρέμβασή της, η κα Κεφαλογιάννη ανέδειξε την αποδυνάμωση της διεθνούς θέσεις της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υπογράμμισε την ανάγκη μίας στρατηγικής, «ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει το χαμένο της κύρος, να πρωταγωνιστήσει, στην πρώτη γραμμή, στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συνεχίσει, με ρόλο ενεργό, να εγγυάται τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, να επικαιροποιήσει και να προάγει τις μακρόχρονες διπλωματικές της σχέσεις και συμμαχίες, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη, αυτονόητες προϋποθέσεις γι αυτή την προσπάθεια είναι:

Η Πολιτική σταθερότητα, η Εμπιστοσύνη, η Νέα Εθνική Ενότητα.

Όπως ανέφερε, «τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν αποκαταστήσουμε πλήρως την εμπιστοσύνη της χώρας, του πολιτικού συστήματος, στο εξωτερικό. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει μια Νέα Εθνική Ενότητα».

Ειδικά ως προς την Εθνική Ενότητα, η κ. Κεφαλογιάννη ανέδειξε την ανάγκη για μια minimum συμφωνία όλων όσων πιστεύουν ότι έχει φτάσει η ώρα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για να ξεκολλήσει επιτέλους η χώρα από την κρίση. «Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αναζητά την αναγκαία ωριμότητα συνεννόησης σε πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ό,τι δεν έπραξε δηλαδή η κυβέρνηση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η συγκρουσιακή κουλτούρα δεν ωφελεί κανέναν, κυρίως δεν ωφελεί την χώρα. Η νέα εποχή απαιτεί ευρύτερες συνθέσεις. Εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να δείχνουμε τον δρόμο της εξωστρέφειας».

Ναι στη λύση στο Σκοπιανό- όχι στην ήττα

Σε ότι αφορά τα θερμά ανοικτά μέτωπα, η κ. Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για πρωτοφανή κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αποκορύφωμα την πολύμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ενώ στηλίτευσε την επιλογή της κυβέρνησης για «στρατιωτικοποίηση» των διμερών επαφών, με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, να δίνει διαρκώς τον δικό του τόνο και το υπουργείο Εξωτερικών να παραμένει απόν.

Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε: «ο πρωθυπουργός οδήγησε τη χώρα στις Πρέσπες, μόνος, και παραχώρησε στη γείτονα χώρα τους όρους μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Κάτι που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να κάνει. Με μια διαδικασία, που δυναμίτισε κάθε πιθανότητα εσωτερικής συνεννόησης, με μοναδικό τους σκοπό την δημιουργία εσωτερικών προβλημάτων στη Νέα Δημοκρατία...

Εμείς, έχουμε αποσαφηνίσει την θέση μας. Αυτή η Συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Από την πρώτη στιγμή, είπαμε «ναι» σε λύση. Λέμε όμως «όχι» στην ήττα. Όχι, σε μια συμφωνία που δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Όχι, σε μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί κανένα εθνικό συμφέρον».

Keywords
Τυχαία Θέματα