Κεραμέως: Δίνοντας τα πάντα στους "σχολάρχες"

Ως ένα νομοσχέδιο που ήταν αποτέλεσμα «σκληρού lobbying» καταγράφεται αυτό για την ιδιωτική εκπαίδευση που ψηφίστηκε την Τετάρτη στην Βουλή και εισηγήθηκε η Νίκη Κεραμέως.

Το νομοθέτημα αφορά το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων και προβλέπει σειρά διατάξεων ευνοϊκών για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από τις εταιρίες διαχείρισης των σχολείων.

Επίσης αίρει τις ασφαλιστικές δικλείδες του προηγούμενου νόμου και απλοποιεί τις διαδικασίες απόλυσης των εκπαιδευτικών ενώ προβλέπει την παράλληλη απασχόλησή τους σε περισσότερες δραστηριότητες. Επίσης – όπως άλλωστε ομολογήθηκε από τους εισηγητές, βουλευτές – ενισχύει το διευθυντικό δικαίωμα του ιδιοκτήτη . Εισάγει επίσης διατάξεις όπως η δυνατότητα του σχολάρχη να παραβρίσκεται στις συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων σε ένα σχολείο. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης. Καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25.

Πέραν όμως από τις διατάξεις του, με τις οποίες διαφωνούν τόσο η ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί) όπως και η ΟΛΜΕ (καθηγητές μέσης εκπαίδευσης) και η ΔΟΕ (δάσκαλοι) σοβαρό θέμα εγείρεται σχετικά με την ταύτιση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τις επιχειρηματικές αντιλήψεις των εκπροσώπων των ιδιωτικών σχολείων. Ιδίως από την στιγμή που η ίδια η Νίκη Κεραμέως δεν διέψευσε ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν επιχορηγήσει οικονομικά το κόμμα της.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος

Η Νίκη Κεραμέως κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, παραδέχθηκε ότι πρόσωπα τα οποία εμφανώς ωφελούνται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται στους οικονομικούς χορηγούς της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδεικτικός ήταν ο διάλογος που είχε στην Βουλή η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με την υπουργό Παιδείας.

Η Μ.Ξενογιαννακοπούλου είπε πως «ο ίδιος ο εκπρόσωπος των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων είπε και ομολόγησε ότι ήταν από τους χορηγούς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια –όχι όλα, αλλά ένας μεγάλος αριθμός- στον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας».

Απαντώντας η Νίκη Κεραμέως δεν αρνήθηκε το γεγονός. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Αναφερθήκατε στις δωρεές προς τη Νέα Δημοκρατία. Ο λόγος που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση είναι γιατί η Νέα Δημοκρατία είχε τη γενναιότητα να βγάλει στη δημοσιότητα κάθε δωρεά που έχει λάβει, όλες εκ των οποίων είναι σύννομες με το πλαίσιο που ίσχυε τότε».

Εγκώμια στην υπουργό, από τους ιδιοκτήτες

Η εικόνα αυτή «συμπληρώνεται» από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων φορέων που έγιναν από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στην επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Εκεί καταγράφθηκε μια σπανιότατη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα στήριξη στο νομοσχέδιο αλλά και προσωπικά στην υπουργό Παιδείας από τους εκπροσώπους της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης.

Δίνοντας σχεδόν … επική διάσταση στο νομοθέτημα ανέφερε ότι «για πρώτη φορά μετά το 1977, εξετάζουμε ένα νομοσχέδιο που αφορά αμιγώς την ιδιωτική εκπαίδευση και όχι απλά σκόρπιες διατάξεις». Υποστήριξε ότι «πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό νομοσχέδιο με φιλελεύθερο πρόσημο, που είναι συνεπές με τις εξαγγελίες περί σχολικής αυτονομίας και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ». Ο Χ.Κυραϊλίδης συμπλήρωσε μάλιστα πως «για πρώτη φορά ίσως η Πολιτεία δίνει περισσότερη ελευθερία στον ιδιώτη, τον εμπιστεύεται». Δεν έλλειψαν και σχόλια του είδους: «Ακούστηκεότι με αυτούς τους βαθμούς ελευθερίας που σας δίνει το νυν νομοσχέδιο θίγει την δημόσια εκπαίδευση.Δηλαδή, το αν θα γίνει καλύτερο ένα ιδιωτικό σχολείο θίγει την δημόσια εκπαίδευση.Μου θυμίζει το “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα” αυτό».

Η σιωπή της Νίκης Κεραμέως

Όμως από τα πλέον εντυπωσιακά πολιτικά στοιχεία, ήταν το ότι στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής του με τους επικριτές του νομοσχεδίου ο Χαράλαμπος Κυραϊλίδης ζήτησε την … υποτίμηση των τίτλων των δημόσιων σχολείων έναντι των ιδιωτικών. Δίχως η παρούσα στην συνεδρίαση υπουργός Παιδείας να κάνει έστω μία παρέμβαση απέναντι σε αυτή την ακραία άποψη.

Όπως είπε ο Χαράλαμπος Κυραϊλίδης απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής παιδείας: «Θέλετε σε αυτούς τους μαθητές που είναι δύο εκπαιδευτικά έτη πιο μπροστά να μην τους αναγνωρίζεται ισοτιμία τίτλων. Μήπως θα έπρεπε να αντιστραφεί το ερώτημα σας;».

Μάλιστα ο ίδιος δεν αρνήθηκε ευθέως την συμβολή των εκπροσώπων της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην συγγραφή του νομοσχεδίου. Όπως σημείωσε «ακούστηκαν πολλά αυτές τις μέρες, ακόμη και ότι το νομοσχέδιο έχει γραφτεί κατά παραγγελία. Θεωρούμε αυτήν την κριτική τοξική, δεν ασχολείται με την ουσία, δεν προάγει τη δημόσια συζήτηση. Η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία, επιχειρεί πάνω στην ευθεία «ελευθερίας-προστατευτισμού», μια φιλελεύθερη προσέγγιση, συνεπής προς το προεκλογικό της πρόγραμμα. Δεν έχει νόημα, ούτε για θεωρίες συνωμοσίας να μιλάμε, ούτε υπόγειες διαδρομές να φανταζόμαστε. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την ιδιωτική εκπαίδευση και πρέπει να καταρρίψουμε μύθους και να αντιμετωπίσουμε στρεβλώσεις δεκαετιών».

Προσωπικά εύσημα στην Νίκη Κεραμέως απέδωσε και η Μίνα Γιαζιτζόγλου – Καστανιά, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών. Όπως είπε ««στηρίζουμε αυτό το νομοσχέδιο, διακρίνοντας την πρόθεσή σας, κυρία Υπουργέ, για μια δυναμική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, για ένα πιο ελεύθερο, σύγχρονο και καινοτόμο σχολείο».

Keywords
Τυχαία Θέματα