Κινέτα: Σπίτια-φαντάσματα έναν χρόνο μετά την καταστροφική φωτιά

Στα χέρια των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται το πόρισμα για την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου του 2018 στην Κινέτα. Κάτοικοι περιγράφουν όσα βίωσαν στην περιοχή, έναν χρόνο μετά.

Κινέτα 11 μήνες μετά, χιλιάδες στρέμματα καμένα. Σπίτια- φαντάσματα, άνθρωποι που προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους την καταστροφική φωτιά της 23ης Ιουλίου.

Όπως δήλωσε ένας από τους κατοίκους που έτρεξε στη θάλασσα για να γλιτώσει από τις φλόγες: "Πήγαμε στη θάλασσα, κάτσαμε 4 ώρες εκεί κάτω και μετά επιστρέψαμε στο σπίτι. Μας κυνηγούσε από πίσω η φωτιά όπου τρέχαμε. Δεν μπορούσες

να καταλάβεις πότε θα μπει και πότε θα βγει η φωτιά. Έκαιγε το ένα χωράφι και πήγαινε στο επόμενο, χωρίς να επηρεάσει το ενδοιάμεσο".

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το πόρισμα του πραγματογνώμονα για την πυρκαγιά που έκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα βρίσκεται στον Εισαγγελέα.

Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων τα αίτια της φωτιάς, που σύμφωνα με την εφημερίδα οφείλονται σε βραχυκύκλωμα σε κολώνα της ΔΕΗ, αλλά και οι ευθύνες που αναλογούν στους εμπλεκόμενους φορείς. Αναφέρεται, επίσης, το γεγονός πως δόθηκε γρήγορα η εντολή για εκκένωση και έτσι σώθηκε ο κόσμος.

Ένας άλλος κάτοικος δήλωσε πως αυτό που έσωσε τους κατοίκους της Κινέτας, ήταν το ότι η περιοχή έχει πολλές εξόδους.

Οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν, έμειναν να παλεύουν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να θωρακίσουν τις περιουσίες τους απέναντι στις παραλείψεις και στη δύναμη της φύσης, ενώ όποτε φυσάει τρέμουν μήπως ξαναζήσουν στιγμές του περσινού καλοκαιριού.

Όπως λένε οι κάτοικοι, μετά την πυρκαγιά δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα. Οι βροχές κατέβασαν μπάζα από τα Γεράνεια Όρη.

"Μετά τη φωτιά ήρθαν οι πλημμύρες. Κρατική μηχανή καμία. Ακόμα οι δρόμοι πιο ψηλά είναι χαλασμένοι, τα γήπεδα μπαζωμένα από τα ποτάμια και τα ρέματα. Μέσα στα σπίτια μας. Απελπισία", δήλωσε ένας από τους κατοίκους της περιοχής.

Όσοι μένουν στην Κινέτα, ζητούν από τις αρχές να λάβουν μέτρα για να μην ξαναβρεθούν στο έλεος των καιρικών φαινομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα