Κλιματική αλλαγή: H Hinda δεν έχει ούτε 1,5°C διορία

Η Σομαλιλάνδη είναι μία αυτόνομη περιοχή στο Κέρας της Αφρικής που συνορεύει με το Τζιμπουτί και την Κένυα. Έχει 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρωτοφανή ξηρασία της περιοχής λόγω της συνεχούς έλλειψης βροχοπτώσεων και των κατεστραμμένων σοδειών, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που συντελείται σταδιακά με καταστροφικές συνέπειες.

Η Ανατολική Αφρική αποτελεί μία από τις περιοχές του κόσμου που πλήττεται βάναυσα από τις αλλαγές στο κλίμα. Λιμοί λόγω της έλλειψης τροφίμων και μαζικές μετακινήσεις

πληθυσμών ανάμεσα σε εμπόλεμες ζώνες και περιοχές που καταστρέφονται από την ξηρασία συνθέτουν τις ιστορίες ανθρώπων, όπως της Hinda, μητέρας τριών μικρών παιδιών που ζει μαζί με την οικογένειά της σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο. Η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της σε αναζήτηση τροφής και καθαρού πόσιμου νερού.O σύζυγος της Hinda, με φόβο για την ασφάλεια της γυναίκας και των παιδιών του, έφυγε προς αναζήτηση βοσκοτόπου για όσα από τα ζώα τους έμειναν ζωντανά, για να μπορέσει να εξασφαλίσει στο μέτρο του δυνατού τις βασικές ανάγκες της οικογένειας.

«Δεν υπάρχει φαγητό. Πεινάω. Και τα παιδιά μου πεινούν»,λέει η Hinda. Όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι, ζουν σε καταυλισμούς, στους οποίους κανένας δε νιώθει ασφαλής. «Ζούμε σ’ αυτό το μικρό χώρο. Είναι πολύ δύσκολο γιατί είμαστε πολλοί. Εδώ υπάρχουν μόνο γυναίκες και παιδιά. Γι’ αυτό είμαστε τρομαγμένοι. Την περασμένη εβδομάδα ήρθε ένας άγνωστος που προσπάθησε να μιλήσει στις γυναίκες και στα κορίτσια. Τον διώξαμε. Φοβηθήκαμε ότι κάτι κακό θα μπορούσε να μας συμβεί», συμπληρώνει η Hinda.

Η ActionAid στηρίζει γυναίκες, όπως η Hinda που παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μόνο στη Σομαλιλάνδη έχουν μοιραστεί περισσότεροι από 6.000 τόνους ρυζιού, ζάχαρης και μαγειρικού λαδιού. Στην Ανατολική Αφρική, η συμβολή στην πρόληψη εξάπλωσης ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού και η στήριξη των γυναικών και των κοριτσιών για τη διαχείριση των αναγκών τους στον τομέα της υγιεινής βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης ανταπόκρισης της ActionAid. Μόνο στην Κένυα έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 5.000 κιτ υγιεινής σε γυναίκες και κορίτσια. 59,600 άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε καθαρές πηγές νερού.

Ωστόσο, περιοχές σαν τη Σομαλιλάνδη, συνεχίζουν να πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως συνέβη με τον Κυκλώνα Σαγκάρ τον προηγούμενο Μάιο, χειροτερέυοντας την υπάρχουσα κατάσταση. Η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως σε ό,τι αφορά στην παροχή άμεσης επισιτιστικής βοήθειας είναι σημαντική, αλλά χρειαζόμαστε σταθερότερες λύσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτές τις μέρες γίνεται η ετήσια συνάντηση των κρατών μελών του ΟΗΕ που συμμετέχουν στη Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή από το 1995. Από τις 3 -14 Δεκεμβρίου, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, μια πόλη που από τα μέσα του 18ου αιώνα αναπτύχθηκε χάρη στα μεγάλα αποθέματα άνθρακα που βρέθηκαν στην περιοχή, φιλοξενείται η 24η Συνέλευση των Μερών για την Κλιματική Αλλαγή.

Φέτος είναι μία από τις κρισιμότερες χρονιές στην ιστορία των συνελεύσεων, καθώς θα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή της Σύμβασης των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή.

Με αυτήν, το 2016, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να συγκρατήσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να την περιορίσουν στον 1,5°C. Σήμερα, οι κυβερνήσεις έχουν 1,5°C διορία για να σώσουν το κλίμα της Γης μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μετά το 2030 δε θα υπάρχει γυρισμός.

Γι’ αυτό την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, η ActionAid συμμετέχει στον περίπατο που διοργανώνεται στην Αθήνα από δεκάδες φορείς, οργανώσεις, κινήματα και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας θα ενώσουν τη φωνή τους με αυτές χιλιάδων πολιτών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι από τις αρχές Δεκεμβρίου βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας από τις κυβερνήσεις το αυτονόητο: να λάβουν άμεσα μέτρα μείωσης των επικίνδυνων εκπομπών στα επίπεδα που επιτάσσει η επιστήμη.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα