Κλιματική Αλλαγή: Προσηλωμένοι στόχους των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 οι επαγγελματίες μηχανικοί

Κοινή δήλωση, που υπογραμμίζει το κοινό όραμα των επαγγελματιών μηχανικών να ακολουθήσουν τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, υπέγραψαν οι συμμετέχοντες στη διεπιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, Tufe 2018, που οργάνωσε στην Αθήνα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Ειδικότερα, μετά το πέρας των εργασιών του Διεθνούς Διεπιστημονικού

Συνεδρίου «Οικονομία, Κοινωνία και Κλιματική Αλλαγή: Οι επιπτώσεις των μέγα τάσεων στο δομημένο περιβάλλον, στην κατασκευαστική βιομηχανία και την αγορά ακινήτων», στον απόηχο των δεκάδων υψηλού επιπέδου επιστημονικών παρουσιάσεων, οι διεθνείς φορείς των Τοπογράφων, Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών, FIG - International Federation of Surveyors, UIA - International Union of Architects, ECCE - European Council of Civil Engineers, υπέγραψαν κείμενο διακήρυξης με το οποίο δηλώνουν: «Έχουμε κοινό όραμα να αναπτύξουμε βιώσιμα επαγγέλματα, να ενημερωνόμαστε για τις τεχνολογικές, κοινωνικές, οικονομικές και κλιματικές αλλαγές και την επίδραση αυτών στα επαγγέλματά μας, να είμαστε περιεκτικοί χωρίς αποκλεισμούς, να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή και να αναπτύξουμε δυνατές συνέργειες ακολουθώντας τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για το 2030».

Στο Συνέδριο, μηχανικοί, εκπρόσωποι φορέων και διεθνών οργανισμών, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν επαγγελματικές εμπειρίες και επιστημονικές γνώσεις ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά στη δημιουργία πολιτικών και δράσεων στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και της κλιματικής αλλαγής με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρωπότητας.

Εξετάστηκαν σύγχρονα και επίκαιρα θέματα όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ψηφιοποίηση του κατασκευαστικού τομέα και οι τάσεις που επικρατούν στην Ευρώπη, η τυποποίηση BIM (Building Information Modeling), οι έξυπνες πόλεις, η αειφόρος ανάπτυξη, η βιώσιμη διαχείριση γης και ακίνητης περιουσίας, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αλλά και θέματα λιγότερο προβεβλημένα όπως η αρχιτεκτονική στην Αφρική και στην Κορέα, οι γυναίκες τοπογράφοι μηχανικοί στον Αραβικό κόσμο κλπ. «Χρειάζεται επιστημονική γνώση και επάρκεια για την άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών» τόνισε στην ομιλία του πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός, ενώ ο πρόεδρος του ΣΔ του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ι. Πανιάρας ότι «απαιτείται σχεδιασμός και υλοποίηση παρεμβάσεων για την κλιματική αλλαγή στη χώρα».

«Πρέπει να σταματήσουμε την αδιάκριτη καταστροφή φυσικών τοπίων και γεωργικών εκτάσεων» σημείωσε από την πλευρά του, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (International Union of Architects - UIA) και πρώην πρόεδρος της Αμερικάνικης Ένωσης Αρχιτεκτόνων Thomas Vonier. Η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τοπογράφων, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Χρυσή Α. Πότσιου, τόνισε πως «η διαχείριση της γης είναι πυλώνας της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μέσα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά» και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (European Council of Civil Engineers - ECCE), 'Αρ. Χατζηδάκης, ότι «είναι άμεση η ανάγκη αναβάθμισης της ασφάλειας και της ενεργειακής απόδοσης τόσο των κτιρίων όσο και των υποδομών».

Για διεπιστημονική συνεργασία, προκειμένου να καλλιεργηθούν ιδέες και να μοιραστεί η παγκόσμια εμπειρίες για τις βέλτιστες πρακτικές, έκανε λόγο ο προεδρεύων στον Διεθνή Οργανισμό UNECE WPLA - Working Party on Land Administration, Fredrik Jestrquist, ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Region II της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (International Union of Architects - UIA), Ν. Φιντικάκης, απηύθυνε παγκόσμιο μήνυμα συνεργασίας μεταξύ των επιστημονικών ειδικοτήτων των μηχανικών που συμβάλλουν στην υλοποίηση έργων βιώσιμης ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα