Κοινωνική απόσταση, όχι κοινωνική απευαισθητοποίηση!

Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ίσως εύχονταν να ήταν εφικτή γι’ αυτούς πού και πού η τήρηση κάποιων αποστάσεων. Είναι και οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο αν νοσήσουν, καθώς έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται τελευταίοι στη λίστα των εμβολιασμών, αφού είτε δεν τους αναγνωρίζεται η ιδιότητα και τα δικαιώματα του πολίτη στη χώρα όπου διαμένουν είτε αποτελούν «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» σε χώρες που έτσι κι αλλιώς δεν διαθέτουν την οικονομική ευμάρεια και την ισχύ

για να φροντίσουν από μόνες όλους τους κατοίκους τους. Το τελευταίο διάστημα, μεγάλο μέρος της δουλειάς της ActionAid είναι επικεντρωμένο στη στήριξη κι ενδυνάμωση αυτών των ανθρώπων.

Μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου το Μπανγκλαντές και στην πρωτεύουσα Ντάκα ζουν 46.000 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με τις υποβαθμισμένες περιοχές να σημειώνουν ακόμα μεγαλύτερο συνωστισμό. Στην ίδια χώρα, σε έναν από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς παγκοσμίως, στο Cox’s Bazar, έχουν βρει καταφύγιο 800.000 Ροχίγκια από τη Μιανμάρ. 5-7 άτομα συμβιώνουν στα προσωρινά καταλύματα 12 τετραγωνικών μέτρων και η τήρηση των αποστάσεων φαντάζει ουτοπία. Στη Βραζιλία, χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε συνθήκες συνωστισμού στις φαβέλες, στην Ινδία οι εργάτες και οι εργάτριες στοιβάζονται στις εγκαταστάσεις όπως οι πρώτες ύλες, στην Παλαιστίνη οι κάτοικοι ζουν σε συνθήκες μόνιμης καραντίνας και περιορισμών.

80 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, εκ των οποίων 30 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες ζουν σε αντίστοιχες συνθήκες στη Σομαλία, στην Ιορδανία, την Ελλάδα, σε περισσότερες από 100 χώρες. Στις συνθήκες αυτές η τήρηση όποιας απόστασης και υγιεινής είναι πρόκληση, ενώ το social distancing θα ήταν ευχή και απαίτηση των ανθρώπων, αν υπήρχαν αυτιά να τους ακούσουν. Η ActionAid παρέχει εξοπλισμό υγιεινής σε αυτούς τους ανθρώπους, ενημερώνει κι εκπαιδεύσει για τους τρόπους προφύλαξης, ενώ τους στηρίζει ώστε να διεκδικούν καλύτερες, ανθρώπινες συνθήκες και κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Πρόκειται, ωστόσο για προσωρινά μέτρα ανακούφισης και αν δεν διεκδικούμε όλοι από κοινού κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία, καταπραΰνουμε απλώς τα συμπτώματα, χωρίς να θεραπεύουμε την αιτία. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων το θέμα της διανομής των εμβολίων. Και σαν να μην μας έμαθε τίποτα η τελευταία περίοδος της πανδημίας, βλέπουμε ότι οι ισχυροί προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα υπάρχοντα αποθέματα εις βάρος των ασθενέστερων. Λες και δεν αντιλήφθηκε ακόμα ο κόσμος ότι στις αρρώστιες και τις καταστροφές δεν υπάρχουν σύνορα. Με τις παρούσες συνθήκες, ενδεικτικά μόνο στην Αφρική σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού δεν θα εμβολιαστεί μέχρι το 2024! Η ActionAid απευθύνει έκκληση στις πλούσιες χώρες και στις φαρμακοβιομηχανίες να μην μπλοκάρουν την παραγωγή φθηνών γενόσημων εμβολίων, ώστε να έχουν άμεσα και οικονομικά πρόσβαση όλοι. «Κανείς δεν θα είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς», δηλώνουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι των παγκόσμιων οργανισμών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Μέσα στην αναγκαστική κοινωνική μας απομόνωση είναι σίγουρο ότι νιώσαμε πιο συνδεδεμένοι από ποτέ με τον υπόλοιπο κόσμο. Ίσως και να πήραμε μια γεύση από την ανασφάλεια στην οποία ζουν μόνιμα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και να ενεργοποιήσαμε αντανακλαστικά αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας που δεν γνωρίζαμε ότι έχουμε. Ας είναι αυτό ό,τι κρατήσουμε, όταν γυρίσουμε σελίδα σε μια άλλη «κανονικότητα».

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να υποστηρίξετε τη δράση της ActionAid εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα