Κοινωνικό μέρισμα: Με όρους ΚΕΑ το βοήθημα στο τέλος του χρόνου

Νοικοκυριά στο όριο της φτώχειας και χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι οι δικαιούχοι του έκτακτου κοινωνικού βοηθήματος που σχεδιάζουν να δώσουν τον Δεκέμβριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Η βάση θα είναι το ύψος του υπερπλεονάσματος για το 2019 το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ και ίσως λίγο παραπάνω. Αυτό βέβαιο αν επιβεβαιωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις ότι και ο Οκτώβριος θα είναι ένας πολύ καλός μήνας για τα δημόσια έσοδα.

Από το σύνολο του υπερπλεονάσματος η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει επίσημα τους θεσμούς μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού που

εστάλη στις Βρυξέλλες ότι 138 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για να μειωθεί η προκαταβολή φόρου για τον επόμενο χρόνο στις επιχειρήσεις και τους μη μισθωτούς στο 95% από 100% όπως προβλέπει ο νόμος.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ. Συνεπώς με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου με τα οποία συντάχθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού το υπερπλεόνασμα θα είναι 0,2% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 360 εκατ. ευρώ.

Αν ο στόχος για υπερπλέονασμα 500 εκατ. ή και μεγαλύτερο επιτευχθεί η κυβέρνηση θα μπορεί να διαθέσει σε οικονομικά ευάλωτα κοινωνικά στρώματα περίπου 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή, τα μισά από όσα διατέθηκαν την ίδια περίοδο του 2018 για το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα». Με δεδομένο όμως το μικρότερο διαθέσιμο ποσό επιλέχθηκε να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι που είναι με πιστοποίηση οι δικαιούχοι στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης κατά τα 2/3 και το 1/3 να διατεθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Ως γνωστό, δικαιούχοι Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης είναι νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 1.200 έως 3.000 ευρώ και διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το ύψος του ΚΕΑ ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Ο στόχος μιας τέτοιας απόφασης είναι διπλός

-Να βοηθηθεί ένα κομμάτι του πληθυσμού που έχει πραγματική ανάγκη και ευεργετείται ήδη από το ΚΕΑ. Παράλληλα το έκτακτο βοήθημα αποτελεί κοινωνική πολιτική που είναι αποδεκτή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αφού δεν παράγει από μόνη της μόνιμο αποτέλεσμα.

Τούτο δε έστω και αν το 2020 το ποσό για το ΚΕΑ αυξάνεται στο 1 δισ. ευρώ από 680 εκατ. ευρώ φέτος και με το πρόσθετο βοήθημα θα διατεθεί και τις δύο χρονιές σχεδόν το ίδιο ποσό ώστε να μειωθεί το ποσοστό της φτώχειας.

-Να βοηθηθούν επίσης κάποιοι μικροσυνταξιούχοι χωρίς να υπάρχει σημαντική επιβάρυνση στο κονδύλι των συντάξεων που θα πυροδοτούσε μια σειρά αντιδράσεων από τους εκπροσώπους των θεσμών. Ούτως ή άλλως το επίδομα που θα δοθεί μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο πρόδρομος του μόνιμου βοηθήματος που θέλει να θεσπίσει η κυβέρνηση για όλους τους συνταξιούχους .

Keywords
Τυχαία Θέματα