Κόκκινα δάνεια: Έρχονται αυστηρότεροι κανόνες για Servicers, funds και Τράπεζες

Αποφασισμένη να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες για την προστασία των οφειλετών από τις πρακτικές των Servicers των Funds είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, έχοντας παράλληλα την υποστήριξη και των Βρυξελών με την υιοθέτηση σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

σε συνέντευξη του στις αρχές της εβδομάδας προανήγγειλε νέους κανόνες δεοντολογίας και υποχρεώσεις για τα funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια και φυσικά τις εταιρείες που τα διαχειρίζονται. Συγκεκριμένα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κεντρική τράπεζα έχει έτοιμο Κώδικα Δεοντολογίας για τις σχέσεις των εταιρειών διαχείρισης δανείων με τους δανειολήπτες. Αυτός ο κώδικας θα κατατεθεί στην ηγεσία του νέου οικονομικού επιτελείου και θα τεθεί σε διαβούλευση με σκοπό τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας»

Οι υποχρεώσεις για Servicers, funds και Τράπεζες

Την ίδια ώρα η Ελλάδα υποχρεούται μέχρι τον Δεκέμβριο να μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2021/2167 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες διαχείρισης θα υπόκεινται σε συνεχείς υποχρεώσεις κατά την εξυπηρέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για λογαριασμό των αγοραστών απαιτήσεων. Συγκεκριμένα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να συμμορφωθούν με ορισμένες υποχρεώσεις ως προς τη δίκαιη μεταχείριση των δανειοληπτών μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις πληροφορίες που πρέπει να δίνονται στους δανειολήπτες των ΜΕΔ σχετικά με την αγορά των δανείων τους και την ανάθεσή τους σε εταιρεία διαχείρισης.

Τα funds από την πλευρά τους θα πρέπει να αναφέρουν τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην αρχή του κράτους μέλους τους ανά διετία ή, εάν απαιτείται από την αρχή, ανά τρίμηνο. Οι αναφορές πρέπει να περιλαμβάνουν τα ελάχιστα στοιχεία αναφοράς σε σχέση με τις εκθέσεις τις οποίες θα υποχρεούνται να υποβάλουν οι τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η Οδηγία για τα κόκκινα δάνεια προβλέπει υποχρεώσεις και για τις τράπεζες που μεταβιβάζουν κόκκινα δάνεια. Συγκεκριμένα πριν από την πώλησή τους οι τράπεζες θα πρέπει να ενημερώνουν τον αγοραστή για την ποιότητα της απαίτησης που αγοράζει και τη δυνατότητα ανακτήσεων, ενώ μετά την πώληση θα πρέπει να δίνουν αναφορά στις αρμόδιες εθνικές αρχές, ανά διετία ή ανά τρίμηνο, για το ύψος των πωλήσεων κόκκινων δανείων, τους αγοραστές, τα δικαιώματα που έχουν πωληθεί στα funds και εάν οι μεταβιβάσεις αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταναλωτών και με ποια ενέχυρα αυτά καλύπτονται.

Παράλληλα η Ελλάδα θα μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο μέτρα, σε συνέχεια των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη στήριξη της ανάπτυξης δευτερογενών αγορών για τα ΜΕΔ στην Ένωση κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι η πώληση τέτοιων δανείων δεν υπονομεύει τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

Πιέσεις από την ΤτΕ

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη για μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ρυθμίσεις από τους servicers προς τους οφειλέτες, την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την αναχρηματοδότηση οφειλετών που εξυγιαίνονται μέσω ρυθμίσεων των δανείων τους, αλλά και την ανάγκη της καλύτερης επικοινωνίας των εταιρειών διαχείρισης με τους οφειλέτες.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ρυθμίσει δάνεια ύψους άνω των 35 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες. Σε συνδυασμό με τις τιτλοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ και το σχέδιο Ηρακλής, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί σε περίπου 9 δισ. ευρώ με τον δείκτη ΝPE στο 6%-7% από 107 δισ. ευρώ το 2016. Μάλιστα όπως τόνισε την περασμένη εβδομάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Τ. Πανούσης μέχρι το τέλος του 2023 οι εταιρείες του κλάδου θα έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις ύψους 7 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κόκκινα, Έρχονται, Servicers, Τράπεζες,kokkina, erchontai, Servicers, trapezes