Κομισιόν: Δεν έχουν διαπιστωθεί ατασθαλίες στα κονδύλια για τη σίτιση μεταναστών

Δύο φορές έχει ελέγξει η Κομισιόν τις υπηρεσίες catering και τον τρόπο που ξοδεύονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά δε διαπίστωσε ατασθαλίες στη διαχείριση των κονδυλίων για τη σίτιση των μεταναστών. Ωστόσο υπήρχαν κάποιες καταγγελίες και γι' αυτό ζήτησε από τον OLAF να διερευνήσει το θέμα.

Αυτό διευκρίνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. «Επισκεφθήκαμε δύο φορές το project και

δεν εντοπίσαμε κάποια ατασθαλία στον τρόπο που ξοδεύονταν τα κονδύλια για τη σίτιση. Γι’ αυτό και συνεχίσαμε να την χρηματοδοτούμε», είπε.

Οι αναφορές που υπήρξαν στον Τύπο για κακοδιαχείριση, ωστόσο, έπρεπε να ελεγχθούν. «Και γι αυτό, ζητήσαμε από τον ανεξάρτητο φορέα του OLAF να ελέγξει σε βάθος την υπόθεση». «Οι υποθέσεις που ελέγχονται αφορούν τα χρήματα για τη σίτιση μεταναστών από έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία έχουν διαφορετικό τρόπο ελέγχου από τα τακτικά κονδύλια για τη μετανάστευση, τα οποία υπόκεινται σε ενδελεχή έλεγχο», εξήγησε η Ν. Μπερτό.

Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση προέρχονταν και τότε από τον Τύπο. Σύμφωνα με τον οργανισμό των «Ευρωπαίων αδιάφθορων», η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και άρα δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν στοιχεία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν διαπράξει παρατυπία ή απάτη», διευκρίνισε η εκπρόσωπος Τύπου.

Αναλυτικά η δήλωση της Ν. Μπερτό:

«Η Επιτροπή έχει πολύ σαφείς κανόνες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ και ένα πολύ αυστηρό και λεπτομερές σύστημα παρακολούθησης για να εξακριβωθεί ότι όλα τα κονδύλια έχουν δαπανηθεί σωστά. Για παράδειγμα, διεξάγουμε κάθε χρόνο πλήρη ετήσια εκκαθάριση των λογαριασμών για όλη τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που παρέχεται στα κράτη μέλη και πραγματοποιούμε τακτική παρακολούθηση των έργων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις έκτακτης ανάγκης. Η Επιτροπή δεν έχει διαπιστώσει μέχρι σήμερα στοιχεία ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν κακοδιαχειριστεί τα κονδύλια. Όσον αφορά το εν λόγω συγκεκριμένο έργο - μια επιχορήγηση βοήθειας έκτακτης ανάγκης που χορηγήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας για παροχή τροφίμων- η Επιτροπή διενήργησε επίσκεψη παρακολούθησης (όχι ελέγχου) στα τέλη του 2016 και ακόμη μία επίσκεψη τον Ιούνιο του 2017. Διαπιστώσαμε ότι το φαγητό ήταν πράγματι στο πλαίσιο των συμφωνιών επιχορήγησης, πράγμα που μας επέτρεψε να καταβάλουμε τα κεφάλαια το 2018 (για την επιστροφή του κόστους). Δεδομένου ότι οι ισχυρισμοί - οι οποίοι δεν έγιναν από εμάς - σχετικά με τα παράνομα κέρδη που πραγματοποιούν οι εταιρείες τροφοδοσίας δεν μπορούν να ελεγχθούν από επίσκεψη παρακολούθησης, η Επιτροπή άφησε το θέμα αυτό στα χέρια του OLAF. Ο OLAF είναι ο μοναδικός φορέας της ΕΕ που έχει εντολή να διερευνήσει την απάτη για τα κονδύλια της ΕΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα