Κομισιόν: Ρεύμα στους ιδιώτες ανταγωνιστές της θα δίνει υποχρεωτικά η ΔΕΗ

Σε συμφωνία με τους θεσμούς στο θέμα της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ κατέληξε η χθεσινή, πρώτη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα επόμενα τρία έτη η Δημόσια Επιχείρηση θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση λιγνιτικής ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.

Οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής

παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.

Δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργεια. Η διάθεση θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ σε προκαθορισμένη τιμή.

Πρόκειται για "επανορθωτικό μέτρο" για την στρέβλωση του ανταγωνισμού με το οποίο "κλείνει" ένας παλιός φάκελος καταδίκης της χώρας μας, ο οποίος παραμένει ανοιχτός εδώ και σχεδόν 14 έτη.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥΠΕΝ, η υιοθέτηση του μηχανισμού επανόρθωσης "δεν παραβλάπτει τα συμφέροντα της ΔΕΗ", δεδομένου ότι:

- Η σύνδεσή της με το λιγνίτη περιορίζεται όλο και περισσότερο τόσο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής όσο και λόγω της επικείμενης απόσυρσης των περισσότερων λιγνιτικών μονάδων στην επόμενη τριετία.

- Οι ποσότητες θα προσφέρονται σε τιμές που δεν θα βλάπτουν ουσιωδώς την οικονομική της κατάσταση καθώς θα συνδέονται με την προημερήσια χρηματιστηριακή αγορά ρεύματος.

Παράλληλα, με δεδομένη τη μικρή συμμετοχή του λιγνίτη στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας την τελευταία περίοδο, οι προς διάθεση ποσότητες θα είναι συγκεκριμένες και όχι ιδιαίτερα μεγάλες.

Ανανεώσιμες Πηγές

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε επίσης η βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του λογαριασμού αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2030 όπως καθορίζονται από το ΕΣΕΚ και το Ευρωπαϊκό Green Deal.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, όπως ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρακολουθεί σε μόνιμη βάση το ισοζύγιο του λογαριασμού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα