Κομισιόν: Τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019 - 2020

Λίγες ώρες πριν το Eurogroup, η Commission ανήρτησε την τελευταία αναθεώρηση του 3ου μνημονίου που αναφέρει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως το τέλος του προγράμματος του ESM στις 21 Αυγούστου.

Στο κείμενο επισημαίνεται για πολλοστή φορά ότι η επιτυχία του προγράμματος απαιτεί την υιοθέτηση κάθε μέτρου που θεωρείται αναγκαίο καθώς αλλάζουν τα δεδομένα.

Η Ελλάδα

δεσμεύεται να συζητά και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ΕΚΤ αλλά και με το ΔΝΤ για όλες τις δράσεις που σχετίζονται με τους στόχους του μνημονίου πριν από την υιοθέτησή τους. Αναφέρεται ακόμα στην ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη και ανάμεσα στις γενιές. Κανει λόγο για δύσκολες αποφάσεις που είναι αναγκαίες ούτως ώστε το βάρος να διαχυθεί σε όλα τα μέρη της κοινωνίας που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Το νέο κείμενο περιλαμβάνει όμως και το σχεδιασμό για το 2019 -2020 που θα ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταρτηγικής 2019 -2022 που είναι βασικό προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε προσαρμογές στον τομέα των συντάξεων με στόχο εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ για το 2019 και περικοπή στην έκπτωση φόρου με εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 1% του ΑΕΠ για το 2020

Παράλληλα τονίζει ότι μαζί με τα μέτρα αυτά έχουν συμφωνηθεί και θα εφαρμοστούν μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Συγκεκριμένα, στα φορολογικά αντίμετρα αναφέρεται σε μείωση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος με κόστος 0,8% του ΑΕΠ του φόρου των επιχειρήσεων με κόστος 0,1% του ΑΕΠ και του ΕΝΦΙΑ κατά 0,1% του ΑΕΠ

Στα κοινωνικά αντίμετρα περιλαμβάνονται το νέο επίδομα στέγασης, σχολικά γεύματα, προσχολική εκπαίδευση με κόστος 0,7% του ΑΕΠ, επένδυση σε υποδομές με κόστος 0,15% του ΑΕΠ, και ενίσχυση ενεργητικών δράσεων απασχόλησης με κόστος 0,15% του ΑΕΠ.

Παρά την συμφωνία του Σαββάτου, το κείμενο αναφέρει και την υποχρέωση η Ελλάδα να νομοθετήσει για να εφαρμόσει την μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων το 2019 χωρίς τα αντίμετρα αν το ΔΝΤ κρίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρώτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.

Αντικειμενικές

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, θέτει ως προαπαιτούμενο την ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, μέσω νομοθεσίας αν χρειαστεί, αλλά και τη δημιουργία μιας μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές.

Τονίζεται επίσης ότι οι αρχές θα νομοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αν χρειαστεί, με τρόπο που δεν θα μεταβάλει τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Αύγουστο». Παράλληλα οι αρχές θα αξιολογήσουν την εφαρμογή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στην αγορά ακινήτων και θα υιοθετήσουν αν χρειαστεί νομοθεσία εντός Μαΐου.

Θέτει επίσης ως υποχρεώσεις στην Κυβέρνηση την ψήφιση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Το πλεόνασμα του 2017

Στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου τονίζεται ότι η δημοσιονομική επίδοση της οικονομίας το 2017 με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ είναι σημαντικά υψηλότερη από τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, επίτευξη του στόχου αυτό είναι αποτέλεσμα της φορολογικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αν και όπως τονίζεται η απόδοση του φόρου εισοδήματος ήταν κατώτερη του αναμενομένου. Σημαντική ώθηση στην επίτευξη του στόχου έδωσαν τα έσοδα από την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων αλλά και από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αναπτυξιακή Τράπεζα

Στο κείμενο του μνημονίου αναφέρεται και το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης ως ένα πλέγμα μέτρων και μεταρρυθμίσεων για την μετά το μνημόνιο εποχή που περιλαμβάνει του αναπτυξιακούς στόχους παράλληλα με την δημοσιονομική σταθερότητα.

Μάλιστα τονίζει ότι ως το τέλος Νοεμβρίου η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα