Κονσταντίν Στανισλάφσκι: 156 χρόνια από τη γέννηση του πρωτοπόρου της υποκριτικής του ρωσικού θεάτρου
Ο Κονσταντίν Σεργκέγεβιτς Στανισλάφσκι (17 Ιανουαρίου 1863 – 7 Αυγούστου 1938) ήταν σκηνοθέτης και πρωτοπόρος της υποκριτικής του ρωσικού θεάτρου, υπεύθυνος μιας μεγάλης καινοτομίας στην υποκριτική που χρησιμοποιείται από τον 20ό αιώνα σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη συμπλήρωση των 156 χρόνων από τη γέννησή του είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.
Σύμφωνα με το βιβλίο του Μελ Γκόρντον "Η μέθοδος Στανισλάφσκι", ο μεγάλος σκηνοθέτης γεννήθηκε
Το 1881, ο Στανισλάφσκι φοίτησε σε μια σχολή στη Μόσχα, όπου διδάχθηκε την υποκριτική μέσω μίμησης. Μερικές εβδομάδες αργότερα και ανικανοποίητος, ο Στανισλάφσκι πήγε να σπουδάσει στο Θέατρο Μάλι, (Малый театр) όπου έμαθε να κάνει καλές πρόβες, να εμφανίζεται φρέσκος στις παραστάσεις και να παίρνει περισσότερη ενέργεια από τους άλλους ηθοποιούς παρά από το κοινό. Όμως ο διαφωτισμός του Στανισλάφσκι προήλθε περισσότερο όταν είδε την υποκριτική του Ιταλού ηθοποιού Τομάζο Σαλβίνι στον Οθέλλο. Ο Στανισλάφσκι θεωρούσε τον Σαλβίνι ένα "τίγρη του πάθους" γεμάτο αλήθεια, δύναμη, καλλιτεχνικό αισθητήριο, αέρινη κίνηση και τελειότητα. Ξύρισε το μούσι και το μουστάκι του όπως του Σαλβίνι και στα είκοσι πέντε πήρε το όνομα Στανισλάφκι, αναμενόμενα όμοιο σε εκείνο του Σαλβίνι. Η έμπνευση του Στανισλάφσκι θα προερχόταν περισσότερο από την επιθυμία του να ευχαριστήσει το κοινό, μια ιδιότητα που θα τον έφτανε σε μεγάλη απόγνωση όταν αυτή η ανάγκη δεν υπήρχε.
Ο Στανισλάφσκι έπαιξε το ρομαντικό καλοπερασάκια σε γαλλικές φαρσοκωμωδίες και τελικά ίδρυσε την Εταιρεία Τέχνης και Λογοτεχνίας το 1888, όπου απέκτησε θεατρική και αισθητική πείρα. Εκεί, ο Στανισλάσφκι προσέλαβε τον σκηνοθέτη Αλεξάντερ Φεντότοφ για να διδάξει σε αυτόν και το θέατρό του. Ο τελευταίος δίδαξε στο Στανισλάφσκι πολλά πράγματα, όπως το να βγάζει μοντέλα χαρακτήρων από πραγματικούς ανθρώπους και όχι από τις ερμηνείες των ηθοποιών, να χρησιμοποιεί αντιτιθέμενα χαρακτηριστικά του ρόλου (για παράδειγμα, ένας καλός άνθρωπος που ανακαλύπτει τα κακά χαρακτηριστικά του) και πολλές τεχνικές χαλάρωσης. Ο Στανισλάφσκι αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα αυτά τα χρόνια: έπεσε σε θεατρικά κλισέ, είχε προβλήματα έμπνευσης και κατακλυζόταν μερικές φορές από πολλές θεωρίες, που τον έκαναν να αποκτήσει αυτογνωσία. Ήταν τότε που παντρεύτηκε την αγαπητή του, τη Μάσα Περεβοστσίκοβα, που το θεώρησε μεγάλο πλεονέκτημα για την υποκριτική του.
Όταν μια γερμανική θεατρική ομάδα επισκέφθηκε τη Ρωσία, δε θαύμασε την υποκριτική ή το περιεχόμενο των έργων, λάτρεψε όμως το ρεαλισμό των κουστουμιών και την πειθαρχία στις πρόβες, το οποίο είναι ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου του να παίρνει αυτό που θέλει από συγκεκριμένες θεωρίες και πρακτικές, απορρίπτοντας τα υπόλοιπα. Ο Στανισλάφσκι άρχισε να αποκτά φήμη στη Μόσχα σαν μοντέρνος και καινοτόμος σκηνοθέτης με παραγωγές όπως "Uriel Acosta", "Οθέλλος" και "The bells". To 1897, η εταιρεία είχε μια πληθώρα αποτυχημένων παραγωγών και ηθοποιών στερούμενων κινήτρων. Ήταν τότε που ο κριτικός, δάσκαλος και δραματουργός Βλαντιμίρ Νεμίροβιτς-Νταντσένκο συζήτησε με το Στανισλάφσκι σχετικά με τα προβλήματα του μοντέρνου θεάτρου και την επιθυμία τους να δημιουργήσουν ό,τι θα γινόταν γνωστό ως το "Θέατρο Τέχνης της Μόσχας".
Το Θέατρο Τέχνης της ΜόσχαςΤο 1897 συνίδρυσε το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας (ΘΤΜ) με τον Βλαντιμίρ Νεμίροβιτς-Νταντσένκο, αλλά το θέατρο άρχισε να λειτουργεί το 1898. Η πρώτη παραγωγή του ήταν το επιδοκιμασμένο από την κριτική και προηγουμένως λογοκριμένο "Τσάρος Φίοντορ" του Τολστόι. Ανέβασαν επίσης το "Γλάρο" του Αντόν Τσέχωφ. Αρχικά, ο Τσέχωφ δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του Νταντσένκο για την παράσταση, γιατί ήθελε ένα πιο έμπειρο θίασο για να τον ανεβάσει. Ο Στανισλάφσκι εξωράισε και ανανέωσε το σενάριο του Τσέχοφ, κάτι που προκάλεσε σοκ στο κοινό. Σύμφωνα με τη "Μέθοδο Στανισλάφσκι" του Μελ Γκόρντον, "ο λεπτομερής του ρεαλισμός μεταμόρφωσε την πιο κοινότοπη σκηνή σε μια ενορχηστρωμένη επίδειξη στιγμιαίων εφέ...Κάτι μοντέρνο είχε γεννηθεί". Το ΘΤΜ είχε δημιουργήσει αυτό που έγινε γνωστό σαν Ψυχολογικός Ρεαλισμός. Ο Ψυχολογικός Ρεαλισμός περιλάμβανε κρυφές συγκρούσεις και σχέσεις, που είναι ενσωματωμένα στην καθημερινή ζωή.
Στον Τσέχοφ δεν άρεσε ποτέ η απόδοση των έργων του, αλλά στο υπόλοιπο του κοινού και του κόσμου άρχισε να αρέσει η δουλειά του ΘΤΜ. Ήταν τότε που έγινε γνωστό σαν σπίτι του Τσέχωφ, καθώς εκεί ανέβασαν μελαγχολικά έργα του, όπως ο "Θείος Βάνιας", οι "Τρεις αδελφές" και ο "Βυσσινόκηπος". Το ΘΤΜ έγινε ένας σεβαστός θεσμός και άρχισε να παραδίδει μαθήματα χορού, φωνής και ξιφομαχίας. Κατά τη διάρκεια του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου, η ομάδα ταξίδεψε στη Γερμανία και την Ανατολική Ευρώπη, όπου τους θαύμασαν τόσο πολύ, ώστε ένας Γερμανός συγγραφέας τους αποκάλεσε "καλλιτεχνικές θεότητες". Έγιναν παρελάσεις προς τιμήν τους, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν είχαν δει ποτέ ένα τόσο λαμπρό θέατρο. Μετά την επιστροφή στη Ρωσία, ο Στανισλάφσκι έπεσε σε καλλιτεχνική κρίση, καθώς η υποκριτική και η σκηνοθεσία του έγιναν άρρυθμες, αφού δήλωσε την έλλειψη ικανοποίησης και έμπνευσης. Πήγε στη Φινλανδία διακοπές με τη γυναίκα του και στην επιστροφή δημιούργησε τη μέθοδο υποκριτικής του, που θα άλλαζε το τι σημαίνει να είναι κανείς ηθοποιός.
Το "σύστημα (ή μέθοδος) Στανισλάφσκι"Το σύστημα Στανισλάφσκι εστίαζε στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής αλήθειας πάνω στη σκηνή διδάσκοντας στους ηθοποιούς να "ζουν το ρόλο" κατά τη διάρκεια της παράστασης. Παρότι αρχικά έγινε γνωστός στις ΗΠΑ για το ρεαλισμό του, ο Στανισλάφσκι ανέπτυξε το σύστημα για να εφαρμόζεται σε όλες τις μορφές θεάτρου, σκηνοθετώντας μελόδραμα, βαριετέ, όπερα κλπ. Προκειμένου να δημιουργήσει μια ομάδα ηθοποιών που να δουλεύουν σαν καλλιτεχνικό σύνολο, άρχισε να οργανώνει μια σειρά εργαστηρίων, στα οποία οι νεαροί ηθοποιοί εκπαιδεύονταν στο σύστημά του. Στο πρώτο εργαστήριο του ΘΤΜ, οι ηθοποιοί διδάσκονταν να χρησιμοποιούν τις μνήμες τους για να εκφράζουν φυσικά τα συναισθήματα. Ο Στανισλάφσκι σύντομα παρατήρησε ότι μερικοί από τους ηθοποιούς που χρησιμοποιούσαν ή έκαναν κατάχρηση της συναισθηματικής μνήμης κατέληγαν σε υστερία. Αν και ποτέ δεν αποκήρυξε τη συναισθηματική μνήμη σαν απαραίτητο εργαλείο του ηθοποιού, άρχισε να αναζητά για λιγότερο επώδυνους τρόπους πρόσβασης στο συναίσθημα, δίνοντας τελικά έμφαση στη χρήση από τον ηθοποιό της φαντασίας και της πίστης στις δεδομένες συνθήκες του σεναρίου παρά των δικών του και συχνά οδυνηρών μνημών.
Το "σύστημα Στανισλάφσκι" είναι μια συστηματική προσέγγιση για την εκπαίδευση ηθοποιών. Ο Στανισλάφσκι πάντα θεωρούσε το σύστημά του σαν τα περιεχόμενα ενός μεγάλου βιβλίου που ασχολούνταν με όλες τις πλευρές της υποκριτικής. Αρχικά, πίστευε ότι οι ηθοποιοί έπρεπε να μελετούν και να ζουν υποκειμενικά συναισθήματα και να τα εκδηλώνουν στο κοινό με σωματικά και φωνητικά μέσα. Παρότι το σύστημά του εστίαζε στην παραγωγή αληθοφανών συναισθημάτων, αργότερα δούλεψε πάνω στη μέθοδο των σωματικών δράσεων. Αυτό αναπτύχθηκε στις αρχές του '30 και λειτουργούσε αντίστροφα απ' τη συναισθηματική μνήμη. Εστίαζε στις σωματικές δράσεις που ενέπνεαν αληθοφανή συναισθήματα και περιλάμβανε αυτοσχεδιασμό και συζήτηση. Χαρακτηριστική είναι για τον ηθοποιό η καλλιέργεια της συγκινησιακής μνήμης. Συνέχιζε να επιδιώκει να φτάσει στο υποσυνείδητο μέσω του συνειδητού.
Ο Στανισλάφσκι έζησε τη Ρωσική επανάσταση του 1905 και του 1917, με τον Λένιν να παρεμβαίνει για να τον προστατεύσει. Το 1918 ο Στανισλάφσκι δημιούργησε το πρώτο εργαστήριο σαν σχολή για νέους ηθοποιούς και έγραψε πολλά έργα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καβάλα: Τραγωδία μετά τον γάμο - Νεκρή μία γυναίκα που έπεσε από κυλιόμενες σκάλες
- Πηγές ΝΔ: «Σηκώνει το γάντι» ο Μητσοτάκης στην πρόκληση Τσίπρα
- Καμμένος: Ο Τσίπρας μου είπε δύο φορές ψέμματα
- Οι φωτογραφίες Τσίπρα – Καμμένου στη Βουλή μετά το διαζύγιο
- Σεσημασμένος ο 36χρονος που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού
- Φωτογραφίες από την ψήφο εμπιστοσύνης -Τα συγχαρητήρια Κουμουτσάκου σε Τσίπρα και ο διάλογος Δανέλλη με Αμυρά
- Φυλάκιση μέχρι 2 έτη για όσους βγάζουν φωτογραφίες κάτω από φούστες
- Βούλτεψη για Καμμένο: Εγώ δεν ξέρω τι κάνει με τα κέρατά του ο κ. Καμμένος
- Διαβάστε στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: «Πέντε ψήφοι κρίνουν τη Μακεδονία»
- Ψήφο εμπιστοσύνης με 151 «ναι» έλαβε η κυβέρνηση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Φωτογραφίες από την ψήφο εμπιστοσύνης -Τα συγχαρητήρια Κουμουτσάκου σε Τσίπρα και ο διάλογος Δανέλλη με Αμυρά
- Κηφισιά: Την κίνηση ενός εκ των δραστών να πιάσει το περίστροφο είδε ο αστυνομικός
- Κονσταντίν Στανισλάφσκι: 156 χρόνια από τη γέννηση του πρωτοπόρου της υποκριτικής του ρωσικού θεάτρου
- Αγωνία για τον πιλότο του αεροσκάφους που έπεσε στο Μεσολόγγι
- Αρχές Φεβρουαρίου στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας
- Κένυα: Στους 21 οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στο Ναϊρόμπι
- Τσίπρας: "Το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα"
- Ένταλμα σε βάρος του Ενές Καντέρ ζητά η Τουρκία
- Ρηματική διακοίνωση: Αυτό είναι το έγγραφο
- Τι ζητά ο γαλλικός λαός; Πάνω από όλα αύξηση μισθών
- Τελευταία Νέα News 24|7
- Κονσταντίν Στανισλάφσκι: 156 χρόνια από τη γέννηση του πρωτοπόρου της υποκριτικής του ρωσικού θεάτρου
- Φωτογραφίες από την ψήφο εμπιστοσύνης -Τα συγχαρητήρια Κουμουτσάκου σε Τσίπρα και ο διάλογος Δανέλλη με Αμυρά
- Αρχές Φεβρουαρίου στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας
- Τσίπρας: "Το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα"
- Ρηματική διακοίνωση: Αυτό είναι το έγγραφο
- Κένυα: Στους 21 οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στο Ναϊρόμπι
- Τι ζητά ο γαλλικός λαός; Πάνω από όλα αύξηση μισθών
- Αγωνία για τον πιλότο του αεροσκάφους που έπεσε στο Μεσολόγγι
- Πηγές ΝΔ απαντούν στον Τσίπρα: Ντιμπέιτ ζητά αυτός που χάνει
- Κηφισιά: Την κίνηση ενός εκ των δραστών να πιάσει το περίστροφο είδε ο αστυνομικός
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Και εγένετο νέο SUV από την Skoda
- Κοτζιάς για Τσίπρα: Μίλησε με επιχειρήματα
- Άδωνις για Ζουράρι: Προτίμησε να προδώσει όλη του τη ζωή παρά να ρίξει τον Τσίπρα
- Κονσταντίν Στανισλάφσκι: 156η επέτειος από τη γέννηση του Ρώσου σκηνοθέτη
- Από ποια ηλικία και κάθε πότε πρέπει να κάνετε εξέταση προστάτη
- ΓΣΕΕ: Στηρίζει τον αγώνα των συνταξιούχων
- ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ παραλύουν τα δημόσια νοσοκομεία την Πέμπτη
- Κλείσιμο με άνοδο στη Wall Street
- Κατάλογος ΕΟΦ με 29 προϊόντα που κυκλοφορούν χωρίς αξιολόγηση ασφάλειας - αποτελεσματικότητας
- «Το Μυστικό» στην ΕΡΤ3