Κόντρα Γαλλίας - Ιταλίας για το μεταναστευτικό

Μεγάλο χάσμα χωρίζει τα κράτη-μέλη της ΕΕ στο πεδίο του προσφυγικού ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής. Δεν θα είναι εύκολη η υιοθέτηση ενιαίας στάσης, όπως διαφάνηκε και χθες στην έκτακτη συνάντηση των Βρυξελλών.

Είναι πλέον σαφές ότι ο λεγόμενος κανονισμός του Δουβλίνου, που καθιστά υπεύθυνη για τη διαχείριση των προσφύγων την πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ δεν έχει πλέον καμία τύχη γιατί οι ανατολικές χώρες αρνούνται την αναθεώρησή του ώστε να γίνει πιο δίκαιος στην κατανομή των βαρών μεταξύ των χωρών μελών. Η Πολωνία, η Ουγγαρία,

η Τσεχία και η Σλοβακία αρνούνται να παίρνουν υποψήφιους πρόσφυγες από τις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία σε περιόδους πιέσεων, οπότε ο κανονισμός θα καταστεί ανενεργός γιατί και η Ιταλία χωρίς αλληλεγγύη δεν δέχεται να τον εφαρμόσει.

Στη συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου παρουσιάστηκαν διάφορες προτάσεις. Εκεί που όλοι συμφώνησαν είναι στην ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα μέσω της αύξησης του αριθμού των συνοριοφυλάκων από 1.300 σήμερα σε 10.000. Προτάθηκε επίσης η δημιουργία κέντρων υποδοχής σε τρίτες χώρες διέλευσης, εκτός ΕΕ, όπου θα μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο και εκεί θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών. Οι πρώτοι θα παίρνουν άσυλο, ενώ οι οικονομικοί μετανάστες θα απελαύνονται.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τον καταμερισμό μεταξύ των κρατών μελών εκείνων που χαρακτηρίζονται πρόσφυγες, γιατί δεν θέλουν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Γαλλία και Γερμανία ζητούν να προχωρήσουν... και μαζί και μόνες

Η Γαλλία και η Γερμανία επιδιώκουν τη συμφωνία πολλών χωρών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει το θέμα της μετανάστευσης, ώστε να παρακαμφθεί η έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των 28 κρατών μελών, η οποία προκαλεί παράλυση στην ΕΕ όσον αφορά το πρόβλημα αυτό, ενώ το Παρίσι έχει πλέον ανοιχτή κόντρα με τη Ρώμη.

Την ώρα που στις Βρυξέλλες συναντώνταν χθες οι ηγέτες 16 χωρών μελών της ΕΕ σε μια ευρωπαϊκή μίνι σύνοδο κορυφής που είχε στόχο να αμβλυνθεί η ένταση για το θέμα των μεταναστών, το μπρα ντε φερ στη Μεσόγειο ανάμεσα στις ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και την ιταλική κυβέρνηση συνεχιζόταν.

Ένα πλοίο της γερμανικής μκο Lifeline εξακολουθούσε να βρίσκεται αποκλεισμένο ανοιχτά της Μάλτας με 239 μετανάστες σε αυτό, καθώς πρώτα η Ιταλία και μετά η Μάλτα του αρνήθηκαν τον ελλιμενισμό.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι κάλεσε τις διεθνείς μκο να αποφεύγουν τις επιχειρήσεις διάσωσης των μεταναστών και να αφήσουν τη λιβυκή ακτοφυλακή να αναλάβει το έργο αυτό. "Τα ιταλικά λιμάνια θα είναι κλειστά σε αυτούς που βοηθούν τους παράνομους διακινητές ανθρωπίνων όντων", υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Σαλβίνι ανακοίνωσε εξάλλου ότι η λιβυκή ακτοφυλακή περισυνέλλεξε στην θάλασσα και οδήγησε πίσω στη Λιβύη περισσότερους από 820 μετανάστες μόνον χθες Κυριακή.

Η "άτυπη σύνοδος" χθες στις Βρυξέλλες δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά ήταν "χρήσιμη", δήλωσε όταν αυτή ολοκληρώθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Κυρίως "επέτρεψε να αποκλειστούν οι λύσεις που δεν είναι σύμφωνες με τις αξίες μας όπως οι στρατηγικές επαναπροώθησης", πρόσθεσε ο Μακρόν, τασσόμενος υπέρ μιας "ευρωπαϊκής λύσης".

Η λύση αυτή "θα οικοδομηθεί μόνον πάνω στην συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, είτε πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ των 28 είτε μεταξύ πολλών χωρών που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν μαζί", πρόσθεσε, απηχώντας τις δηλώσεις που έκανε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

"Όλοι συμφωνούμε για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης, για την προστασία των συνόρων μας", δήλωσε η Μέρκελ. Όμως αν δεν είναι δυνατή μια συναίνεση, "θέλουμε να ενώσουμε αυτούς που είναι πρόθυμοι να βρουν ένα κοινό πλαίσιο δράσης", σημείωσε η καγκελάριος.

"Δευτερογενείς μετακινήσεις"

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αναφερθεί νωρίτερα στην ανάγκη να επιτευχθούν "διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες με αμοιβαίο συμφέρον", εκκινώντας από την αρχή ότι η σύνοδος κορυφής των 28, που προγραμματίζεται για τις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, "δεν θα φέρει ακόμη μια συνολική λύση στον πρόβλημα των μεταναστεύσεων".

Η Μέρκελ και ο Μακρόν υπογράμμισαν κυρίως την ανάγκη που υπάρχει να λυθεί το πρόβλημα των "δευτερογενών μετακινήσεων", δηλαδή αυτών που ζητούν άσυλο οι οποίοι μετακινούνται εντός της ΕΕ, αντί να παραμένουν στη χώρα εισόδου τους εν αναμονή μιας απόφασης για την περίπτωσή τους.

Για να δοθεί ένα τέλος σε αυτές ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ απείλησε να εγκαθιδρύσει μια μονομερή επαναπροώθηση των μεταναστών στα σύνορα. Αυτό είναι αντίθετο με τη γνώμη που έχει η αποδυναμωμένη σήμερα καγκελάριος, η οποία επιθυμεί αποφάσεις που λαμβάνονται σε συντονισμό με τις γειτονικές χώρες.

"Η ιδέα από την οποία ξεκίνησε αυτή η σύνοδος αφορούσε λίγο τη διάσωση της Μέρκελ", έφτασε στο σημείο να υπογραμμίσει μια διπλωματική πηγή, προτού μποϋκοτάρουν την ευρωπαϊκή αυτή μίνι σύνοδο κορυφής οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία), στην οποία μετείχε ωστόσο η Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός της νέας λαϊκιστικής κυβέρνησης της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε χθες "πολύ ικανοποιημένος" μετά την συνάντηση αυτή, κατά την οποία εξέθεσε τις προτάσεις του.

Σύμφωνα με κείμενο, το οποίο είδε δημοσιογράφος του AFP, η Ρώμη ζητεί κυρίως να "ξεπεραστεί" η αρχή του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία αναθέτει στις χώρες εισόδου στην ΕΕ την ευθύνη για τη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου και η μεταρρύθμισή της αποτελεί νεκρό γράμμα εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, κυρίως λόγω της αντίθεσης των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ, οι οποίες αντιτίθενται σε οποιοδήποτε μέτρο ανακατανομής.

Η Ιταλία ζητεί επίσης στο κείμενό της να επιβάλλονται "οικονομικές κυρώσεις" στις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες, όπως είχε ζητήσει εξάλλου την περασμένη μέρα ο Μακρόν.

Ιταλογαλλική ένταση

Οι τόνοι ανέβηκαν για άλλη μια φορά το Σάββατο όταν η ιταλική κυβέρνηση κατήγγειλε την "αλαζονεία" του Μακρόν, μετά την κριτική που άσκησε ο Γάλλος πρόεδρος στην Ιταλία και την πρότασή του για "κλειστά κέντρα" για τους πρόσφυγες στις χώρες εισόδου στην ΕΕ, βάσει της οποίας οι μετανάστες θα αναμένουν την εξέταση της περίπτωσής τους χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να μετακινηθούν προς άλλες χώρες.

Το Παρίσι "δεν θα δεχτεί μαθήματα από κανέναν", απάντησε χθες ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι η Γαλλία έχει λάβει περισσότερα αιτήματα ασύλου από τις αρχές της χρονιάς από την Ιταλία.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν πλέον στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να διαφωνούν όσον αφορά τις ευθύνες που τους αναλογούν για τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη, όπως και αυτούς που έχουν ήδη έρθει. Και αυτό παρά την πολύ μεγάλη πτώση στις αφίξεις στις ευρωπαϊκές ακτές, που έχει διαπιστωθεί από το 2016.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ μοιράστηκε την ιδέα να δημιουργηθούν "κέντρα προσανατολισμού ή hotspots", σε αναφορά που έκανε στις ακόμη συγκεχυμένες ιδέες που υπάρχουν για τη δημιουργία "κέντρων αποβίβασης" μεταναστών που διασώθηκαν στη θάλασσα, και εκτός της ΕΕ (συχνά αναφέρεται η Τυνησία), και κέντρων υποδοχής μεταναστών στις χώρες διέλευσης.

Τα σχέδια αυτά που κυοφορούνται αποσκοπούν στο να μπορεί να γίνεται από πριν η διάκριση, πριν από τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου, μεταξύ των μεταναστών που δικαιούνται πράγματι να τους χορηγηθεί άσυλο και των υπολοίπων και να αποθαρρύνονται οι τελευταίοι και να μην κάνουν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι.

Το Παρίσι δεν θα δεχτεί μαθήματα από τη Ρώμη για το μεταναστευτικό, λέει η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας δήλωσε ότι το διεθνές δίκαιο υποχρεώνει την Ιταλία να επιτρέψει στο σωστικό πλοίο Lifeline την είσοδο σε λιμάνι της χώρας και ότι η Ρώμη δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα συμπεριφοράς στο Παρίσι.

Μεταφέροντας περισσότερους από 230 μετανάστες, το πλοίο MV Lifeline παραμένει σε διεθνή ύδατα, στη Μεσόγειο-- το δεύτερο σωστικό πλοίο τις τελευταίες εβδομάδες--γεγονός που αποκαλύπτει το βαθύ ρήγμα στους κόλπους της Ευρώπης σχετικά με τον καταμερισμό των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών.

"Η γενναιοδωρία της Γαλλίας δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν και δεν μπορεί ο κ.Σαλβίνι, ο οποίος απαγορεύει την είσοδο στα λιμάνια του (στους μετανάστες)...να δίνει μαθήματα στη Γαλλία", δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 η υπουργός Ναταλί Λουαζό.

Η ίδια είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τις χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, όπου συνήθως καταφεύγουν πρώτα οι πρόσφυγες κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τους διωγμούς και την φτώχεια.

Πρόσθεσε επίσης ότι το διεθνές δίκαιο είναι ξεκάθαρο για το πού θα πρέπει να κατευθυνθεί το Lifeline: "Ελλιμενίζεσαι στο πλησιέστερο λιμάνι. Το πλησιέστερο λιμάνι βρίσκεται στη νότια Ιταλία. Αυτό δεν βολεύει όλους αλλά ισχύει βάσει του διεθνούς δικαίου".

Η ένταση προκλήθηκε την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν χθες να βρουν μια λύση στην κρίση στο μεταναστευτικό, η οποία έχει αποδυναμώσει την ενότητα της ΕΕ, απειλεί με κατάρρευση την κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία, ενώ υπονομεύει και τον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης διέλευσης Σένγκεν.

Πριν από την χθεσινή μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό η Ρώμη κατηγόρησε για "αλαζονεία" τον Εμανουέλ Μακρόν με τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να καλεί τον γάλλο πρόεδρο να επιδείξει "γενναιοδωρία" στην πολιτική του στο μεταναστευτικό.

Στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 28-29 Ιουνίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των εξωτερικών τους συνόρων και στη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση ξένων χωρών ώστε να αποτρέπονται οι επίδοξοι πρόσφυγες να ξεκινούν μέσω θαλάσσης για την Ευρώπη.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας ως προς τον καταμερισμό του βάρους των προσφύγων.

Τα σχόλια της Λουαζό υπογραμμίζουν την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Μακρόν και την νέα αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση της Ιταλίας εξαιτίας του μεταναστευτικού.

Απηχώντας τον Μακρόν το σαββατοκύριακο, η Λουαζό είπε ότι η Ευρώπη δεν βιώνει μια μεταναστευτική κρίση της ίδιας έκτασης με εκείνη του 2015 και ότι η σημερινή κρίση είναι πολιτικά υποκινούμενη.

"Υπάρχει πολιτική κρίση επειδή οι λαϊκιστές στην Ευρώπη, τα μέλη των κυβερνήσεων συμμαχίας ή οι επικεφαλής κυβερνήσεων, χρησιμοποιούν την μετανάστευση για να κάνουν δύσκολη τη ζωή της ΕΕ επειδή μισούν την ΕΕ", πρόσθεσε η Λουαζό.

Μοσκοβισί: Στηρίζω την πρόταση οικονομικών κυρώσεων εναντίον χωρών της ΕΕ που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την πρόταση να επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις εναντίον των χωρών της ΕΕ που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Το Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε ότι η μεταναστευτική πίεση που δέχεται η ΕΕ δεν είναι ίδια με αυτή που αντιμετώπισε το 2015 και ότι όσες χώρες ισχυρίζονται κάτι τέτοιο «δεν λένε την αλήθεια». Ο Μακρόν εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στην πρόταση να επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες της ΕΕ που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες.

«Μάλλον τη στηρίζω», σχολίασε ο Μοσκοβισί δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος πρόσθεσε μάλιστα ότι η τρέχουσα κρίση είναι περισσότερο πολιτική παρά μεταναστευτική.

«Η πιο οξεία μεταναστευτική κρίση είναι πίσω μας. Το 2015 περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ήρθαν στην ήπειρό μας και ζήτησαν άσυλο. Κυρίως ήρθαν στην Ελλάδα από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν», εξήγησε ο Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη άρχισε να μειώνεται από το 2016. Το 2016 περίπου 369.000 μετανάστες ήρθαν στην Ευρώπη, ενώ το 2017 ο αριθμός μειώθηκε σε περίπου 140.000 ανθρώπους. Από την αρχή του έτους 28.000 μετανάστες εκτιμάται ότι έχουν φτάσει στην Ευρώπη, επεσήμανε ο Μοσκοβισί.

Ντ. Μίλιμπαντ στον «Γκάρντιαν»: Αδικο να αναλάβουν Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία την αποκλειστική ευθύνη του προσφυγικού

«Είναι άδικο και κοντόφθαλμο να περιμένουμε από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία να αναλάβουν την αποκλειστική ευθύνη για τις νέες αφίξεις απλώς και μόνο λόγω των μεσογειακών ακτών τους», τονίζει ο David Miliband , πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, σε άρθρο του στον Guardian.

«Μην αγνοείτε τα πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες απλά επειδή δεν φτάνουν εδώ», συστήνει και συμπληρώνει ότι η Βρετανία έχει μία ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες και το Brexit δεν θα το αλλάξει αυτό. Το Brexit δεν μεταβάλλει τη γεωγραφία μας ή τις διεθνείς νομικές ευθύνες των κρατών έναντι των προσφύγων και των μεταναστών. Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τη μετανάστευση, είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να βρει η ΕΕ μια λύση και η Βρετανία να κάνει το σωστό -στην ουσία και τη ρητορική. Ακόμα και έξω από την Ευρώπη, η Βρετανία πρέπει να κάνει το σωστό -και όχι μόνο όσον αφορά τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνει ο Μίλιμπαντ και προσθέτει: «Οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, χρειάζονται ένα γρήγορο, αλλά διεξοδικό σύστημα επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, ΑΠΕ

Keywords
γαλλια, κοντρα, deutsche welle, ουγγαρια, σλοβακία, ελλαδα, ιουνίου, βρυξέλλες, μκο, λιβυη, λύση, μερκελ, afp, τυνησια, france, νέα, david, guardian, απε, υπουργειο εσωτερικων, μετρο, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, υιοθετηση, σλοβακία, χωρες, το θεμα, αφρικη, γερμανια, γνωμη, ηγετης, θαλασσα, θεμα, ιρακ, ισπανια, ιταλια, ιταλικα, μαλτα, μκο, πιεση, πλαισιο, ρωμη, σημερινη, τυχη, φτωχεια, ωρα, afp, guardian, αρθρο, αλληλεγγυη, απε, απλα, ασυλο, αφιξεις, εβδομαδες, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γεωγραφια, γινει, γινεται, γραμμα, δευτερο, δυνατοτητα, δηλωσεις, δοθει, δικτυο, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, ερχονται, εσωτερικων, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ιδεα, ιδεες, ιδια, ισχυει, κυβερνηση, κειμενο, λύση, μινι, μειωση, ουσια, παρισι, πεδιο, πηγη, πλοια, πλοιο, πολωνια, ρητορικη, σαββατο, σενγκεν, συγκεκριμενα, συρια, σχεδια, σχολια, τσεχια, φορα, χασμα, deutsche welle, david, france, ηγετες, ηπειρο, χωρα, ιουνίου, κυριακη, μια φορα, οξεια, πληροφοριες, ρηγμα, σωστο, ταξιδι, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα