Κορονοϊός: 121 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Τσιόδρας: "Σήμερα κρούω το καμπανάκι"

Εντείνεται η ανησυχία για την εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 121 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σχετικά με τα νέα κρούσματα

Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της
χώρας, Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, *πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα, Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα, - Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία, Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα, Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες, - Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία, Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα, - Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα, - Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο, Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια, Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη, - Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα, - Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 1325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δεκατρείς συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επανεμφάνιση και συμβουλές Τσιόδρα

Κατά την απογευματινή ενημέρωση που ακολούθησε της ανακοίνωσης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσει ο ίδιος σε ενημέρωση ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. Τόνισε δε την ανησυχία που υπάρχει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Σημείωσε ότι βασικές αιτίες της αυξημένης επιβεβαίωσης νέων κρουσμάτων είναι οι εκτεταμένη έλεγχοι, η μετακίνηση των πληθυσμών και η χαλαρότητα μετά την άρση του απαγορευτικού. Αναφέρθηκε στη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες και ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά.

Επίσης τόνισε ότι στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγή (RT) τiς τελευταίες ημέρες έφτασε τη μονάδα. Είναι σημαντικό καθώς η επιδημία διατηρείται και αν δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε έξαρση θα πρέπει να ρίξουμε το δείκτη κάτω από το 1.

Σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές ο κ. Τσιόδρας ήταν επιφυλακτικός σχετικά με τα υπάρχοντα φάρμακα με εξαίρεση τη ρεμδεσιβίρη αλλά και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Ενώ υπάρχουν και θετικές ενδείξεις για την αβικτιμπίλη.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο χώρο των εμβολίων.

Τόνισε ακόμα ότι λιγότερο από το 1% του ελληνικού πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον ιό σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μελέτες.

Σε ερώτηση του Νews 24/7 για το πότε θα σημάνει το "κόκκινο" καμπανάκι με βάση την πορεία της επιδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων με δεδομένη της επιδείνωση του δείκτη Rt, ο κ. Τσιόδρας απάντησε χαρακτηριστικά ότι "σήμερα σημαίνει το καμπανάκι".

Επίσης επεξήγησε ότι πλέον τα δεδομένα για τη χρήση μάσκας έχουν αλλάξει και ότι πλέον το μήνυμα είναι διαφορετικό και αφορά στη διπλή προστασία.

"Η μάσκα δεν προστατεύει μόνο τους άλλους αλλά και εμάς αλλά πρέπει να γίνεται σωστή η χρήση", ανέφερε. Για το λόγο αυτό έχει αλλάξει και τις σχετικές συστάσεις του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα