Κορονοϊός: Ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα για την κατάσταση στη χώρα

Τον αριθμό 130 πλησιάζουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα με τα πιο κρίσιμα περιστατικά να είναι μόνο 3. Ο ιός εξαπλώνεται όπως ήταν αναμενόμενο όμως ακόμη χρειάζονται 2-3 εβδομάδες για να έχουμε σαφή εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα. Είναι σίγουρο πως ο ιός έχει προσβάλει πολλαπλάσιο αριθμό ατόμων από τους 117 που έχουν μέχρι σήμερα επιβεβαιωθεί, μετά από τη διενέργεια περί των 2.200 ελέγχων.

Όπως ανέφερε χθες

ο εκπρόσωπος του Υπουργείου υγεία για το κορονοϊό, ο λοιμωξιολόγος κ Σωτήρης Τσιόδρας, όσο περνάει και διευρύνεται η εξάπλωση της νόσου στην κοινότητα, όπως γίνεται στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, θα βλέπουμε μία άνοδο των κρουσμάτων και από κάποια στιγμή και μετά, όπως και με τη γρίπη «θα μετρούμε τα σοβαρά μας κρούσματα, θα μετρούμε αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και τους θανάτους».

Έχει μεγάλη σημασία σε αυτή την πρώιμη φάση να έχουμε μία εικόνα του τι γίνεται στη χώρα, ακόμα και με αυτά τα κρούσματα, που τα περισσότερα είναι ήπια, για να βλέπουμε την εξέλιξη της επιδημίας. Μάλιστα έχει στηθεί μηχανισμός εργαστηριακής διάγνωσης και σε ήπια περιστατικά ο οποίος θα λειτουργήσει από τον ΕΟΔΥ άμεσα για να βλέπουμε τι γίνεται και στην κοινότητα. Η εξάπλωση είναι αναμενόμενη, την περιμέναμε και μάλιστα την έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παρόλα αυτά, την αποτελεσματικότητα των μέτρων θα την δούμε σε περίπου 2-3 βδομάδες που θα έχουμε μία πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της νόσου. Βασική παράμετρο στην εκτίμηση της κατάστασης αποτελούν τα «ορφανά» κρούσματα, όπως ονομάζονται κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης. Αυτά δεν σημαίνουν κάτι άλλο εκτός από το ότι υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα τους οποίους τους περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα. "Βαρόμετρο" στην εξάπλωση της νόσου θεωρείται η αύξηση των ορφανών κρουσμάτων τις επόμενες 3-4 μέρες.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία σε πληθυσμιακό επίπεδο των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών, ανεξάρτητα αν έχουν πρόβλημα υγείας, οι άνθρωποι που έχουν χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, χρόνια αναπνευστικά, διαβήτη και άλλες καταστάσεις ανοσοκαταστολής), όπως αυτές έχουν εξειδικευτεί από την ομάδα εμπειρογνωμόνων και από τον ΕΟΔΥ και για τα οποία υπάρχει προτεραιότητα για τον εργαστηριακό έλεγχο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ: Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Πότε κάνω τεστ για κορονοϊό, πού και πόσο κοστίζει. ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΩΑΣΗ: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορονοϊού. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό; Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού. Συμβουλές

Σύμφωνα με τον λοιμοξιολόγο, «αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να μείνετε σπίτι σας, να αποφεύγετε τις συγκεντρώσεις (αν είστε άρρωστοι). Επεκτείναμε κάποια από τα μέτρα και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους γιατί δεν είναι σωστό τώρα να κλείνεις τα σχολεία και να μαζεύονται στα μπαρ, στις καφετέριες και οπουδήποτε αλλού βρίσκουν χώρο να συναθροίζονται πάρα πολλοί άνθρωποι».

Σχετικά με τα τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια ο κ. Τσιόδρας σημειώνει ότι τα θετικά αποτελέσματα βρίσκονται μέσα στη λίστα του Υπουργείου και του ΕΟΔΥΥ. Τονίζει δε ότι δεν πρέπει να γίνει αφορμή αυτός ο ιός για αισχροκέρδεια σε βάρος ανθρώπων οι οποίοι νομίζουν ότι είναι αρνητικοί ενώ είναι στο χρόνο επώασης της νόσου. Αξίζει να επισημανθεί ότι ένα αρνητικό τεστ σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν θα νοσήσει κάποιος μετά από λίγες μέρες. Κανένα τεστ αυτή τη στιγμή στο χρόνο επώασης δεν δίνει πρόβλεψη για το αν θα κολλήσει κάποιος ή όχι. «Αυτό που σου δίνει πρόβλεψη είναι το να τηρείς τα μέτρα υγιεινής και αν προφυλάσσεις τον εαυτό σου με τα κατάλληλα μέρα πρόληψης».

Keywords
Τυχαία Θέματα