Κορονοϊός: Ανησυχία για τη μετάλλαξη, ελπίδα από το εμβόλιο

Σημαντική ημέρα για την Ευρώπη ήταν η 21η Δεκεμβρίου, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και στην συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκριναν για χρήση το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, το πρώτο κατά του κορονοϊού που εγκρίνεται στην Γηραιά Ήπειρο.

Οι εμβολιασμοί, όπως είχε ανακοινωθεί θα ξεκινήσουν από τις 27 Δεκεμβρίου σε όλη την ήπειρο, με την ελπίδα να αποτελέσουν την αρχή του τέλους για την πανδημία.

Στην Ελλάδα, το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών αναπτύχθηκε κατά την συνέντευξη Τύπου, το απόγευμα

της Δευτέρας.

Ανησυχία για το νέο στέλεχος-Καθησυχάζουν οι επιστήμονες

Μπορεί η εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού Sars-COV2 να έχει προκαλέσει ανησυχία, οδηγώντας μάλιστα σε πτώση και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι επιστήμονες όμως εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

"Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους", δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η έγκριση του εμβολίου.

Ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί η μεταδοτικότητα του ιού. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα πιο πρόσφατα ευρήματά τους, επιστήμονες της κυβερνητικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Νέες και Αναδυόμενες Απειλές από Αναπνευστικούς Ιούς (NERVTAG), οι οποίοι παρακολουθούν τη μετάλλαξη, σημείωσαν ότι εξελίχθηκε γρήγορα στο κυρίαρχο στέλεχος στη νότια Βρετανία και θα μπορούσε σύντομα να κάνει το ίδιο σε όλη τη χώρα.

«Πλέον, έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η μετάλλαξη έχει πλεονέκτημα μετάδοσης σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής αναδυόμενος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της NERVTAG.

«Υπάρχει μια ένδειξη ότι έχει υψηλότερη τάση να μολύνει παιδιά», επισήμανε ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής και επιδημιολόγος στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, επίσης μέλος της NERVTAG. «Δεν έχουμε καθορίσει την αιτιότητα, αλλά το βλέπουμε στα δεδομένα. Θα χρειαστεί να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί στο εξής», πρόσθεσε.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο καθηγητής της πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος σε ανάρτηση του στο Facebook αναφέρει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς "τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθούν σε διάφορα σημεία της ακίδας, οπότε αν ένα μέρος της έχει αλλάξει, τα εμβόλια θα πρέπει να εξακολουθούν να λειτουργούν.

Αυτό θα μας έφερνε σε μια θέση παρόμοια με τη γρίπη, όπου τα εμβόλια τροποποιούνται τακτικά και συνεχίζουν να μας προστατεύουν. Οι ειδικοί λένε πως τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και αναπτύσσονται είναι εύκολο τροποποιηθούν".

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα