Κορονοϊός: Ασκήσεις θάρρους στην παγκόσμια οικονομία - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Η κίνηση για την μείωση των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ κατά 0,5% είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του Dow Jones αλλά και του Ιαπωνικού Nikkei. Τούτο την στιγμή που στις ΗΠΑ τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον κορονοϊό είναι σαφώς υποπολλαπλάσιοι από αυτούς κάθε χώρα της ΕΕ.

Ωστόσο είναι αλήθεια ότι οι αγορές έχουν αντιδράσει με μεγάλες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα από

τον φόβο της πτώσης της τεράστιας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας, όχι μόνο σε προϊόντα αλλά και σε πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες και στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη.

Σήμερα στην συνεδρίαση που έχει συγκαλέσει ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο υπουργός οικονομικών κάθε χώρας της Ευρωζώνης θα περιγράψει τους κλάδους που έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες επιπτώσεις σε κάθε χώρα. Πχ η Ιταλία η οποία πλέον φλερτάρει έντονα με το ενδεχόμενο της ύφεσης το 2020 καταγράφει ήδη πάνω 2000 κρούσματα και πάνω από 70 νεκρούς και παράλληλα τεράστια ζημιά στον τουρισμό της.

Σε καλύτερη μοίρα η Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει σταθεί μέχρι στιγμή τυχερή μετρώντας μόνο 7 κρούσματα με ελαφρά συμπτώματα από τον ιό. Η μόνη φανερή οικονομική συνέπεια είναι η πτώση των συμβολαίων της ναυλαγοράς, αλλά και η ματαίωση κάποιων καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Οι απώλειες τόσο στην κεφαλαιαγορά όσο και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θεωρείται ότι είναι σε λογικά επίπεδα και άρα εκτιμάται ότι δεν έχει αλλάξει η εικόνα της οικονομίας της Ελλάδας στις αγορές.

Οι φόβοι που υπάρχουν εντοπίζονται στον τουρισμό και σε περίπτωση μεγάλης εξάπλωση του ιού της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ο σκληρός πυρήνας του οικονομικού επιτελείου έχει ήδη προετοιμάσει ένα πακέτο μέτρο άμεσης υλοποίησης για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας το οποίο όμως θα εφαρμοστεί κατά περίπτωση και ανάλογα με το χρόνο και την ένταση των επιπτώσεων.

Ωστόσο, η Ελλάδα εκτός από το άγνωστο των επιπτώσεων του κορονοϊού έχει να αντιμετωπίσει και τις άγνωστες συνέπειες της νέας κορύφωσης της μεταναστευτικής κρίσης μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα της προς την χώρα μας.

Με αυτά τα δεδομένα εκτός από τα 700 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε χθες από τον Έβρο η πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ούρσουλα Φόν Ντερ Λαϊεν θα πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα η εξαίρεση δαπανών ύψους 280 εκ. ευρώ που έχουν γίνει για το προσφυγικό.

Επίσης, η όλη κατάσταση ευνοεί και το αίτημα της Ελλάδας για την αλλαγή χρήσης των κονδυλίων ύψους 4,2 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τα κέρδη ομολόγων ως το 2022 και η χρήση τους για επενδύσεις.

Πολύ θετική είναι και η στάση της ΕΚΤ η οποία δια στόματος της προέδρου της κ. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε έτοιμη να προχωρήσει σε μέτρα για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία απέναντι στις συνέπειες του κορονοϊού. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η διευκρίνιση που έκαναν στελέχη της κεντρικής τράπεζας ότι τα μέτρα μπορούν να μεταφραστούν σε μακροχρόνια χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις που θα πληγούν από την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Ασκήσεις, Ελλάδα,koronoios, askiseis, ellada