Κορονοϊός: Είτε τον έχουμε, είτε όχι, πιθανόν επηρεάζει τον εγκέφαλό μας

Μία νέα πολύ ενδιαφέρουσα και επιστημονικά εμπεριστατωμένη έρευνα κυκλοφόρησε πρόσφατα από το theconversation, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε και στο Neuropsychopharmacology Reviews και κάνει λόγο για σοβαρές επιπλοκές στη λειτουργία του εγκεφάλου από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, είτε τον έχουμε, είτε όχι.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ανεξάρτητα από το αν έχουμε μολυνθεί είναι πιθανό

ο εγκέφαλός μας να έχει υποστεί βλάβες που προκύπτουν από τη νόσο, ή από την καραντίνα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, Η απομόνωση και το άγχος που προκαλούνται από την πανδημία μπορούν να αλλάξουν τη χημεία του εγκεφάλου και να προκαλέσουν διαταραχές στη διάθεση.

Από τον κορονοϊό, πέραν της διαταραχής, κοινά συμπτώματα που προκαλούνται είναι η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, η απώλεια μνήμης και η διάσπαση προσοχής. Η έρευνα δείχνει ότι ο ιός μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού λαμπτήρα στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου που είναι σημαντικός για την επεξεργασία της μυρωδιάς. Θυμίζουμε εδώ, ότι η απώλεια όσφρησης αποτελεί γνωστό σύμπτωμα για πολλούς ανθρώπους που έχουν νοσήσει ή νοσούν με Covid-19.

Εν συνεχεία, ο οσφρητικός βολβός στέλνει πληροφορίες σχετικά με την οσμή για περαιτέρω επεξεργασία σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου, όπως την αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο που παίζουν σημαντικό ρόλο στα συναισθήματα, τη μάθηση και τη μνήμη. Παράλληλα, ο οσφρητικός βολβός είναι πλούσιος σε ντοπαμίνη, ουσία που με τη σειρά της είναι σημαντική για την ευχαρίστηση και την ενέργεια. Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, θεωρείται πιθανό ο κορονοϊός να αλλάζει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και άλλων ουσιών που σχετίζονται με την προσοχή, τη μάθηση, τη μνήμη και τη διάθεση.

Τέτοια συμπτώματα, ωστόσο, δεν παρουσιάζουν μόνο άτομα που έχουν προβληθεί από τον κορονοϊό.

Η ανησυχία για το μέλλον, ο φόβος για τη διάδοση της νόσου, η απομόνωση, μπορούν επίσης να αλλάξουν τη χημεία του εγκεφάλου και να εμφανιστούν με τη μορφή άγχους ή κατάθλιψης. Το άγχος για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που με τη σειρά της να επηρεάσει τον εγκέφαλο, να συρρικνώσει τον ιππόκαμπο και να επηρεάσει τα συναισθήματά μας. Ουσίες όπως η σεροτονίνη και η κορτιζόλη μπορούν να επηρεαστούν και έπειτα να επηρεάσουν και τη διάθεσή μας, δημιουργώντας κατάθλιψη.

Υπάρχει θεραπεία

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα βέβαια, όλα τα παραπάνω μπορούν να θεραπευτούν, ακόμη κι αν εμφανιστούν στην πιο βαριά μορφή, με απώλεια μνήμης ή κατάθλιψη.

Η εργασία και η άσκηση μπορούν να καταπολεμήσουν το εγκεφαλικό άγχος έχοντας ευεργετικές λειτουργίες για τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή. Παράλληλα, η προφορική εκπαίδευση μπορεί επίσης να βελτιώσει την προσοχή, τη μνήμη και να αυξήσει τα κίνητρα στον άνθρωπο.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα οπτική της έρευνας είναι οι ευεργετικές λειτουργίες που βλέπει στην τεχνολογία και μάλιστα αυτή που χρησιμοποιείτε την εποχή της πανδημίας, με τις συσκευές ανίχνευσης ή τις εφαρμογές ιχνηλάτησης των κινητών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τέτοια μέσα μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να παρακολουθούν την υγεία των ανθρώπων, τον ύπνο ή τη λειτουργία της καρδιάς και να τους προτείνουν μεθόδους όπως διαλογισμό, ξεκούραση ή άσκηση για βελτίωση της ψυχικής τους υγείας και όχι μόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα