Κορονοϊός: Ελπίδες για θεραπεία από "πειραγμένα" αντισώματα

Μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη έκαναν Ολλανδοί επιστήμονες, που φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά σε θεραπεία για τον κορονοϊό και η οποία βασίζεται στη δράση των μονοκλονικών αντισωμάτων. Τα αντισώματα αυτά τα οποία αποτελούν έναν ανθρώπινο βιολογικό παράγοντα, μετά από συγκεκριμένη εργαστηριακή τροποποίηση μπορούν να «λάβουν την εντολή» ώστε να επιτεθούν στον ιό και να τον εξολοθρεύσουν.

Όπως επεσήμανε χθες κατά την τακτική ημερήσια ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, τις τελευταίες εβδομάδες

έχει διαπιστωθεί μια ενθαρρυντική προσέγγιση για την πρόληψη και θεραπεία του ιού. Πρόκειται για τα αντισώματα που στοχεύουν στα ευάλωτα σημεία του ιού, δηλαδή σε πρωτεΐνες της επιφάνειας του ιού τις οποίες χρησιμοποιεί για να μας επιτεθεί. Τα αντισώματα αυτά αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων.

«Ένα τέτοιο αντίσωμα που εξουδετερώνει την ικανότητα του ιού να μας μολύνει, ένα τέτοιο αντίσωμα που θα παρασκευάζαμε σε μεγάλη ποσότητα, τα λεγόμενα μονοκλωνικά αντισώματα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε προχθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία. Πολλές ομάδες στον κόσμο μελετούν τέτοια αντισώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη δοκιμάζονται φάρμακα τα οποία βασίζονται σε μονοκλωνικά αντισώματα και έχουν εγκριθεί για την αποτελεσματικότητά τους σε άλλες νόσους. Το συγκεκριμένα όμως φάρμακο αποτελεί το πρώτο το οποίο στοχεύει συγκεκριμένα τον ιό. Δηλαδή εάν προχωρήσει με επιτυχία η έρευνα θα μιλάμε για φάρμακο με βασική ένδειξη τον κορονοϊό.

Την ίδια στιγμή ο κ. Τσιόδρας μίλησε και για πρόληψη. Δηλαδή μπορεί μια ευπαθής ομάδα ή άτομα υψηλού ρίσκου να προσβληθούν από τον ιό να έχουν λάβει το φάρμακο ώστε σε περίπτωση επαφής με τον κορονοϊό ο οργανισμός τους να είναι έτοιμος να τον αντιμετωπίσει.

Βέβαια και τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι φάρμακα και θα πρέπει να αποδείξουν το πόσο ασφαλή είναι και τι παρενέργειες μπορεί αν έχουν. Υπάρχουν περιπτώσεις που αν κάποιος έχει συνοδά νοσήματα, δηλαδή πάσχει και από κάποια άλλη νόσο και λαμβάνει θεραπεία, αυτά να μην είναι κατάλληλα.

Εμβόλιο

Παράλληλα σημαντική θεωρείται και η εξέλιξη στην έρευνα όσον αφορά στο εμβόλιο για τον κορονοϊό. Όπως είχε αναφέρει την Τρίτη ο κ. Τσιόδρας, αυτή τη στιγμή ένα εμβόλιο παρασκευάζεται στις ΗΠΑ και ενδέχεται να μας σώσει από τον νέο κορονοϊό. Το νέο εμβόλιο βασίζεται στην τεχνική messenger RNA. Με αυτήν την τεχνική εμβολιασμού, δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου ώστε να κατασκευάσουν πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο ιός. Έτσι, το εμβόλιο, οδηγεί στην παραγωγή ενός ψευτο -ιού, που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού δηλαδή. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός δεν αρρωσταίνει, αλλά φτιάχνει αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες Pfizer and BioNTech έχουν ανακοινώσει ότι ξεκινούν οι δοκιμές εμβολίου κατά του κορονοϊού στους ανθρώπους. Το εμβόλιο βασίζεται ακριβώς στην τεχνική αυτή στην οποία αναφέρθηκε και ο Σ.Τσιόδρας και υπάρχουν ελπίδες ότι θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο του 2020. Η Moderna επίσης παρασκευάζει αντίστοιχο εμβόλιο και βρίσκεται στην δεύτερη φάση των δοκιμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Ελπίδες,koronoios, elpides