Κορονοϊός: Εξακολουθεί να ανησυχεί η έκταση της επιδημίας σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Στα εμπορικά σημεία των αστικών κέντρων και ιδιαίτερα στον ευρύτερο αστικό ιστό των νομών Αθήνας και Θεσσαλονίκης στρέφεται το ενδιαφέρον Κυβέρνησης και επιστημόνων τις επόμενες ημέρες, καθώς εκεί αναμένεται και η αύξηση της κινητικότητας η οποία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την έξαρση της επιδημίας κορονοϊού. Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης όπως τονίζεται σταθερά, είναι δραματικά αργός, ενώ η επιθετικότητα του ιού, είναι αντίθετα πολύ πιο

γρήγορη.

Χθες ανακοινώθηκε ότι τα κρούσματα στην Αττική έφτασαν στα 295 και στην Θεσσαλονίκη τα 357. Και στις περιοχές τα διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα είναι κάποιες χιλιάδες. Μόνο στην Αττική εκτιμώνται στα 3400 με τα περίπου 400 εξ αυτών στην Δ. Αττική. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα καθώς ήδη βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου οι κλιματολογικές συνθήκες αποτελούν το καταλληλότερο περιβάλλον για να μεταδοθεί ο ιός.

Όπως ανέφερε χθες κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης, αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση των νέων διαγνώσεων φαίνεται να συνεχίζει με τον ρυθμό της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα στην Αττική η μείωση του αριθμού παρέμεινε στο ποσοστό 8-10% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη επιταχύνει την μείωση του αριθμού των διαγνώσεων, φτάνοντας ως και το 30% μείωσης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

"Έτσι, λοιπόν, η Θεσσαλονίκη λόγω της ταχύτερης συρρίκνωσης της επιδημίας σημειώνει κάποιες ημέρες σε απόλυτο αριθμό λιγότερες διαγνώσεις από αυτές που καταγράφονται στην Αττική, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι εξακολουθεί να έχει υψηλότερο σχετικό αριθμό διαγνώσεων. Για να γίνει αντιληπτή η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται η Αττική σήμερα, όταν δούμε να σημειώνει λιγότερες από 80 διαγνώσεις ανά ημέρα" σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής.

Θα πρέπει δε να αναφέρουμε ότι οι δύο αυτές περιφέρειες λόγω του αριθμού του πληθυσμού τους αλλά και της πυκνότητας, με αποτέλεσμα εκεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο ρίσκο από πλευράς αύξησης της κινητικότητας λόγου του click away.

Όπως μάλιστα ανάφερε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, "Μια βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας ίσως να επιτρέψει να ανοίξουν με ασφάλεια και άλλες δραστηριότητες μεσοπρόθεσμα. Την ίδια στιγμή, οι δραστηριότητες που έχουν ανοίξει ήδη μπορεί να ξανακλείσουν άμεσα, αν διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα ή χρησιμοποιούνται προσχηματικά ως λόγος μετακίνησης, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της κινητικότητας".

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Ποια μαγαζιά ανοίγουν και ποια όχι CLICK AWAY: Βήμα - βήμα η διαδικασία για τα ψώνια - Τα πρόστιμα ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: Πώς θα λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ: Πώς θα λειτουργούν ΑΓΟΡΕΣ: Με ποιο SMS βγαίνουμε για να ψωνίζουμε ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Η επιδημία στην Ελλάδα σε αριθμούς ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε αυτοκίνητα IX, και ταξί Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα