Κορονοϊός: Ο "Δεκάλογος" Τσιόδρα για παιδιά και σχολείο

Στο κρισιμότερο θέμα των ημερών - το άνοιγμα των σχολείων- αναφέρθηκε εκτενώς χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο ιό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Τόνισε ότι η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο είναι περισσότερο από απόλυτη ανάγκη και επεσήμανε ότι η χρήση μάσκας αποτελεί μια διαδικασία εκπαιδευτική παράλληλα με την προφύλαξη που εξασφαλίζει.

Ειδικότερα τόνισε ότι:

1. Τα παιδιά μπορεί να κολλήσουν τον ιό, αλλά μελέτες με αντισώματα και με

επαρκή τεκμηρίωση δείχνουν πως αυτό γίνεται σε μικρότερο ποσοστό στα παιδιά κάτω των 12. Πρόσφατη μελέτη των τελευταίων ημερών με 651 παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο που νοσηλεύτηκαν, επιβεβαίωσε τον μικρό κίνδυνο σοβαρής νόσου.

2. Τα παιδιά θα ωφεληθούν πολύ περισσότερο από την εκπαιδευτική διαδικασία παρά από την απουσία από το σχολείο.

3. Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά την διάρκεια της πανδημίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Η παρουσία των παιδιών στο σχολείο είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την αποκλειστική εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονική διδασκαλία. Είναι σημαντική η παρουσία των παιδιών για την εκπαιδευτική διαδικασία, για την απόκτηση νέων γνώσεων, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

4. Οι δημιουργικές σχέσεις με τους μαθητές και τους διδάσκοντες, η συμμετοχή στο παιχνίδι και στις αθλητικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών, των εφήβων, τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

5. Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβληθούν είτε στο σύνολο της χώρας, είτε σε κάποιες επιμέρους πιο επιβαρυμένες περιοχές. Θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για αυτό κάτι που διαπιστώνεται όχι μόνο στην Πατρίδα μας, αλλά σε όλο τον κόσμο γίνεται.

6. Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προκύπτει ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, όταν δεν συνδυάζεται με άλλα μέτρα, δεν φαίνεται να συμβάλλει αποτελεσματικά στον περιορισμό της διασποράς του ιού και δεν προσφέρει επιπλέον προστασία για την υγεία των παιδιών.

7. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει αποφασίσει για κριτήρια που κατατάσσουν κάποια παιδιά στην κατηγορία του σοβαρού νοσήματος.

8 Η χρήση μάσκας στα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα στα νήπια και στα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, έχει πολλαπλά εφαρμοστικά προβλήματα. Πρέπει να έχει περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά χρονικά διαστήματα να δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά για ένα διάλειμμα μάσκας, ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της.

9. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε οι υπόλοιποι, οι μεγάλοι, με την συμπεριφορά μας. Αν οι γονείς φοράνε την μάσκα ως μέρος της καθημερινής δραστηριότητας, εκεί που απαιτείται βέβαια, τότε περνάνε το μήνυμα στα παιδιά ότι δεν είναι κάτι δυσάρεστο. Η εξοικείωση με την χρήση θα πρέπει να προηγείται του σχολικού έτους. Τα παιδιά να κατανοήσουν τον σκοπό της, να μπορούν να επιλέξουν μια μάσκα που θα την αισθάνονται βολική στο πρόσωπο τους. Να τη χρησιμοποιούν σε μια ευχάριστη δραστηριότητα. π.χ. μια ζωγραφική, ώστε να μην τους φανεί ένα πρόσθετο βάρος στη καθημερινή τους δραστηριότητα στο σχολείο.

10. Στα μικρά παιδιά θα πρέπει χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι ως μέθοδο εξοικείωσης με τη μάσκα. Στα μεγαλύτερα θα τα ωθήσουμε στην αναζήτηση της σωστής πληροφορίας. Τα παιδιά ίσως να έχουν πλέον και περισσότερη πρόσβαση στην πληροφορία. Η πληροφορία θα πρέπει να προέρχεται από επίσημες δομές, από διεθνείς έγκυρους Οργανισμούς, όχι από ιστοσελίδες που προβάλουν ψευδείς πληροφορίες, όπως το ότι δεν υπάρχει ο ιός.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα