Κορονοϊός: Οι 42 "ελεύθεροι" Έλληνες και η καραντίνα. Τι συμβαίνει με τη νοσηλεία στο σπίτι

Τη διαδικασία με βάση την οποία όσοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και πλέον έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή δεν μπορούν να «ξανακολλήσουν» οι ίδιοι αλλά ούτε και να τον μεταδώσουν, θα μπορούν να βγουν από την καραντίνα, επεξεργάζεται η επιστημονική κοινότητα. Είναι γνωστό από τα επίσημα στοιχεία, ότι 42 Έλληνες που νοσηλεύτηκαν και έχουν πάρει εξιτήριο, είναι πλέον απαλλαγμένοι από τον ιό. Όμως την ίδια στιγμή υπάρχουν και 100δες πολίτες οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί και με βάση τις σχετικές οδηγίες παραμένουν στο σπίτι μέχρι να θεραπευτούν. Οι δε αρχικές οδηγίες ανέφεραν πως

14 μέρες είναι αρκετές, όμως ακόμη δεν φαίνεται να τους έχει δοθεί η επίσημη διαβεβαίωση ότι είναι απαλλαγμένοι.

Όπως επεσήμανε χθες ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις ατόμων οι οποίοι νοσηλεύονταν στο σπίτι και παρουσίασαν επιδείνωση ώστε να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. «Όσον αφορά δε στο πόσοι απ’ αυτούς έκαναν επαρκή αντισωματική απάντηση, αυτό είναι μέρος ενός πρωτοκόλλου που τρέχουμε αυτή τη στιγμή με Πανεπιστήμια της επικράτειας, το οποίο θα χρησιμοποιήσει δοκιμασίες, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο για την ακρίβειά τους και τα ορθώς θετικά αποτελέσματά τους, για να διαπιστώσουμε πόσοι από αυτούς έχουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων και έχουν περάσει τη νόσο», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται ως την παραμονή σε καραντίνα ακόμη και για άτομα που έχουν λογικά απελευθερωθεί από τον κορονοϊό.

Οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν θετικό τίτλο αντισωμάτων, των αντισωμάτων δηλαδή που δείχνουν την ανοσία στον ιό και η οποία ανοσία με πρόσφατες ερευνητικές προσπάθειες φαίνεται ότι θα είναι τουλάχιστον για 2 με 3 έτη, θα μπορούν φυσικά να κυκλοφορήσουν ελεύθερα και να δουλέψουν χωρίς πρόβλημα, ιδιαίτερα αν ανήκουν στην εμπροσθοφυλακή της κοινωνίας. Δηλαδή στην ιατρική κοινότητα ή κάπου αλλού. Μια τέτοια στρατηγική υιοθετείται σιγά-σιγά και από άλλα κράτη του κόσμου.

Υπάρχουν τεχνικές αντισωμάτων, αλλά θα πρέπει να αποδειχτούν ακριβείς. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι όλες οι τεχνικές ακριβείς. «Να δώσω εδώ το παράδειγμα του Βελγίου που απαγόρευσε την κυκλοφορία τέτοιων ταχέων τεστ για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί γίνονται αντικείμενο αισχροκέρδειας, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα. Εμείς θα το κάνουμε αυτό. Θα τα αξιολογήσουμε άμεσα τις επόμενες εβδομάδες στην πατρίδα μας. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή και την διακοπή της καραντίνας για αυτούς τους ανθρώπους που θα έχουν περάσει τη νόσο», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ: Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Πότε κάνω τεστ για κορονοϊό, πού και πόσο κοστίζει. ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΩΑΣΗ: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορονοϊού. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό; Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Σχετικά με τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνουν για να «πιστοποιηθεί» ότι μπορούν να βγουν από την καραντίνα όσοι έχουν μπει λόγω επιβεβαιωμένου ή λόγω υποψίας κρούσματος και ειδικά για το υγειονομικό προσωπικό, ο κ. Τσιόδρας αναφέρει ότι, αυτοί οι άνθρωποι φυσικά και θα ελέγχονται και μάλιστα υπάρχει και σκέψη να διατυπωθεί και ένα πρωτόκολλο προφύλαξής τους, με ειδική φαρμακευτική αγωγή, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, όσον αφορά στην άρση των μέτρων, προειδοποιεί ότι αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφική και ότι θα οδηγούσε σε ταχεία διασπορά του ιού και δεν θα βοηθούσε καθόλου. Αναφέρει ότι τα χαρακτηριστικά της εξάπλωσης της επιδημίας προσομοιάζουν την κατάσταση στην Ευρώπη με την επαρχία Χουμπέι όπου τα μέτρα κράτησαν για 10-11 εβδομάδες.

«Μετά την άρση των μέτρων, φυσικά μια στρατηγική μαζικού testing με περιορισμό των ανθρώπων οι οποίοι είναι θετικοί και καραντίνα αντίστοιχη με αυτή που είχαμε στην πρώτη φάση της επιδημίας, πιθανώς να είναι ευεργετική. Ακόμα όμως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είμαστε στη φάση των μέτρων, της απόδοσης των μέτρων και της ετοιμασίας για το τι θα κάνουμε όταν αυτά τα μέτρα θα παύσουν να υπάρχουν» τονίζει ο κ. Τσιόδρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα