Κορονοϊός: Οι λίγες διασωληνώσεις και οι ελάχιστοι θάνατοι δε σημαίνει ότι αποδυναμώθηκε ο ιός

Σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων κορονοϊού σημειώθηκε μέσα στον Ιούλιο, η οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενα περιστατικά. Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα χαμηλά διατηρούνται οι διασωληνώσεις ασθενών που χθες ήταν 13 αλλά και οι θάνατοι που ήταν μόλις 2. Το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι ο ιός έχει εξασθενίσει. Τα ελάχιστα βαριά περιστατικά αποδίδονται στο ότι τα νέα κρούσματα είναι νέα

σε ηλικία άτομα, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι έχουν μέση ηλικία τα 58 έτη.

Όπως μάλιστα αναφέρει και ο καθηγητής Πολιτικών της Υγείας στο London Scholl of Economics κ. Ηλίας Μόσιαλος, η ποιοτική ανάλυση της σύνθεσης των κρουσμάτων δείχνει ότι πλέον τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικοί η περνάνε τη νόσο με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προσέχουν και οι περισσότεροι ακολουθούν τις οδηγίες των οργανισμών δημόσιας υγείας.

"Πριν από λίγες εβδομάδες Ιταλοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι εξασθένησε ο ιός γιατί πλέον βλέπουν πιο ήπια περιστατικά στα νοσοκομεία τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, την περίοδο της μεγάλης έντασης της πανδημίας στη βόρεια Ιταλία, τα νοσοκομεία είχαν κατακλυστεί από βαριές περιπτώσεις. Το 99% των κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ είχαν διατεθεί για την νοσηλεία κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων και όσων έπασχαν από κορονοϊό και ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες. Με την εφαρμογή του lockdown και την τήρηση των οδηγιών κάμφθηκε το αρχικό κύμα της πανδημίας και σταμάτησε η διασπορά της νόσου στους οίκους ευγηρίας και στα νοσοκομεία. Έτσι το Μάιο και τον Ιούνιο στα νοσοκομεία άλλαξε και η σύνθεση των περιστατικών που αντιμετώπιζαν. Δεν είχαν πλέον πολλούς ηλικιωμένους και είχαν περισσότερα περιστατικά με μέτρια η ήπια συμπτώματα και λιγότερες επιπλοκές", αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Μόσιαλος.

Επειδή οι ηλικιωμένοι προσέχουν μειώθηκε και ο μέσος όρος της ηλικίας όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Όμως για το αν θα πρέπει πλέον να μην ανησυχούμε γιατί οι ηλικιωμένοι προστατεύονται περισσότερο, τονίζει ότι αυτό μπορεί να ισχύει ως ένα βαθμό και θα εξαρτηθεί από τη διασπορά της νόσου τις επόμενες εβδομάδες. Θα εξαρτηθεί επίσης από την ποιοτική σύνθεση των νέων κρουσμάτων.

Αν είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν συγκατοικούν με ηλικιωμένους η δεν έχουν γονείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μικρό. Αν όμως υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τότε είναι λογικό να αναμένουμε μεγαλύτερη διασπορά και στις ευπαθείς ομάδες γιατί μερικοί νέοι άνθρωποι θα μεταφέρουν τη νόσο στους ηλικιωμένους συγγενείς τους, αν συγκατοικούν μαζί τους. Για αυτό είναι αναγκαίο να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να φοράμε μάσκες ειδικά σε κλειστούς χώρους όπου είναι πιο δύσκολο να τηρήσουμε τα μέτρα της φυσικής απόστασης.

Την ίδια στιγμή πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι νοσηλείες το τελευταίο 10ημερο έχουν υπερδιπλασιαστεί ξεπερνώντας τις 90. Αυτό αποτελεί ένα καμπανάκι όπως ανέφερε η κα. Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα παρουσίασαν νέα άνοδο και συγκεκριμένα το απόγευμα της Κυριακής ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 24, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας, ενώ εντοπίστηκαν και άλλα 2 εισαγόμενα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4007 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 54.7% άνδρες, ενώ τα 1106 (27.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2048 (51.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 194 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13 (92.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Μία είναι γυναίκα και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα