Κορονοϊός: Ποιες περιοχές "βράζουν" λόγω ενεργών κρουσμάτων

Πενιχρά θεωρούνται τα αποτελέσματα του 18ήμερου lockdown που επιβλήθηκε στην Αττική στις 11 Φεβρουαρίου, καθώς όχι μόνο δεν υπήρξε σταθεροποίηση ή μείωση των κρουσμάτων, αλλά αυτά αυξήθηκαν κατά 22%, τη στιγμή μάλιστα που και το ΕΣΥ πιέζεται. Εκείνο όμως που δείχνει ανησυχητικό, είναι πως και πολλές άλλες περιοχές στις οποίες λόγω "καλών" επιδημιολογικών στοιχείων δεν επιβλήθηκαν μέτρα, ο κορονοϊός βρήκε την ευκαιρία να τις ...αλώσει.

Ειδικότερα, το εν λόγω διάστημα που η Αττική πάλευε να περιορίσει τη διασπορά, στη Δυτική Ελλάδα η οποία γενικά τα πήγαινε καλά, παρουσιάστηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 42,5%, στην Πελοπόννησο κατά 28,7%, στα νησιά του Ιονίου κατά 26,4% και στην Κρήτη κατά 26,2%.

Για μια ακόμη φορά διαπιστώνεται ότι η διαδικασία των ελέγχων στις περιοχές αυτές για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων χάσκει, με αποτέλεσμα ο ιός να ξεφεύγει. Ίσως γι' αυτό ένα καθολικό lockdown εξαρχής να ήταν πιο αποτελεσματικό, ειδικά τώρα που η μητρόπολη του ΕΣΥ, η Αττική, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Την ίδια ώρα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διαπιστώνεται ότι τα ενεργά κρούσματα -επιβεβαιωμένες διαγνώσεις του τελευταίου δεκαημέρου, δείχνουν σημαντική άνοδο σε όλη της Επικράτεια, ξεπερνώντας τα 14.600. Αυτά εμφανίζονται ως εξής:

Αττική 7306 Κεντρική Μακεδονία 2078 Δυτική Ελλάδα 1253 Στερεά Ελλάδα 698 Θεσσαλία 672 Πελοπόννησος 646 Κρήτη 555 Ήπειρος 360 Νότιο Αιγαίο 297 Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 290 Ιόνια Νησιά 197 Δυτική Μακεδονία 178 Βόρειο Αιγαίο 145

Επίσης στο διάστημα 11-28 Φεβρουαρίου η αύξηση των κρουσμάτων στις ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας ήταν εξής:

Δυτική Ελλάδα 42,5% Πελοπόννησος 28,7% Ιόνια Νησιά 26,4% Κρήτη 26,2% Στερεά Ελλάδα 25% Αττική 22,5% Ήπειρος 21,7% Νότιο Αιγαίο 21,3% Θεσσαλία 7,4% Βόρειο Αιγαίο 6,8% Κεντρική Μακεδονία 6,4% Δυτική Μακεδονία 4,1% Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 3,6%

Φυσικά για κάθε περιοχή η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου αποδίδεται σε πιο συγκεκριμένες περιοχές, όμως είναι ξεκάθαρο πως λόγω της μη τήρησης των μέτρων του lockdown και της κινητικότητας του πληθυσμού ο ιός επεκτείνεται ραγδαία.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι πιθανότατα θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα και η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι κρίσιμη. Κρίσιμος είναι και ο μήνας Μάρτιος στο σύνολό του, καθώς ξεκινά με το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κυριακάτικων κρουσμάτων που έφτασαν τα 1269, με τα μισά περίπου και πάλι στην Αττική. Σε ανοδική πορεία και οι διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ άνοδο παρουσιάζουν και οι θάνατοι διατηρούμενοι για την ώρα σχετικά χαμηλά.

Παράλληλα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ανησυχούν ότι φαινόμενα όπως αυτό της Μαλεσίνας, στην οποία επιβλήθηκε ιδιαίτερα σκληρό lockdown μπορεί να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες και σε άλλες περιοχές, ενώ και οι εικόνες από την έξοδο του Σαββατοκύριακου δημιουργούν φόβους.

Και όλα αυτά σε μία φάση όπου στην Αττική οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες σχεδόν στο σύνολό τους. Να σημειώσουμε ότι λόγω της δραματικής πίεσης, αποφασίστηκε να παραχωρηθούν ακόμη 70 κλίνες ΜΕΘ που θα δίδονται σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Όπως έγινε γνωστό θα δοθούν για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, αλλά από το Αττικόν και το Τζάνειο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 στην Αττική, θα ανέλθουν στις 340.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ LOCKDOWN: Τα νέα μέτρα για την Αττική ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Πού στέλνω SMS και οι κωδικοί ΕΜΒΟΛΙΑ: Πώς κλείνω ραντεβού ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Τα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα ΜΑΣΚΕΣ: Πώς πρέπει να τις φοράμε ΕΜΒΟΛΙΑ: Τα δεδομένα Εμβολιασμών στην Ελλάδα Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού


Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα