Κορονοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού η Αττική

Αναμένοντας την απόδοση του lockdown στην Αττική, οι υγειονομικές αρχές προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση του αυξημένου αριθμού ασθενών που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν λόγω κορονοϊού σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Για το σκοπό αυτό, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, συγκροτήθηκε "Ομάδα Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης Ασθενών με Covid-19 στα Νοσοκομεία" από υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και τις τελευταίες εισαγωγές (190

συνολικά στην Επικράτεια και λίγο πάνω από 100 στην Αττική), τα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύουν περίπου 2200 άτομα με το περίπου 60% αυτών στην Αττική. Οι δε κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται σε οριακό σημείο, στην Περιφέρεια, τη στιγμή που ακόμη δεν εχει φανεί ξεκάθαρα η αύξηση των νέων κρουσμάτων στο σύστημα Υγείας.

Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας συγκρότησε τη συγκεκριμένη ομάδα η οποία αποτελείται από τους:

Ιωάννη Κωτσιόπουλος, Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Νίκο Παπαευσταθίου, Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.). Παναγιώτη Στάθη, Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. Χρήστο Ροϊλό, Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου. Γιώργο Αγγελόπουλο, Συνεργάτη του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.

Πρόεδρος της ομάδας ορίζεται ο ΓΓ Ιωάννης Κωτσιόπουλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική που έχουν επιβεβαιωθεί, είναι της τάξης των 6500, αριθμός σημαντικά υψηλός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι τα πραγματικά ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 20.000. Την ίδια στιγμή και ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι αρκετά πάνω από το 1, μια παράμετρος η οποία ανησυχεί σημαντικά για τη διασπορά της επιδημίας στην περιφέρεια.

Όπως αναφέρουν δε και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, πολύ πιθανό να δούμε μέσα στην εβδομάδα την κορύφωση της επιδημίας, η οποία όμως θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις νοσηλείες, οι οποίες τις τελευταίες μέρες ξεπερνούν τις 100 ημερησίως. Ο αριθμός αυτός δεν αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα τουλάχιστον για το επόμενο δεκαήμερο, πιέζοντας έντονα τα νοσοκομεία.

Προκειμένου λοιπόν να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης, δημιουργείται η συγκεκριμένη "ομάδα κρούσης" από άτομα τα οποία έτσι κι αλλιώς συνεργάζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκρότησή της εδράζει στην πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπισης ενός κύματος ασθενών, ώστε να μην επαναληφθεί η κατάσταση που συνέβη στην Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο.

Μάλιστα ήδη αρκετά νωρίς, το Υπουργείο Υγείας, έχει έρθει σε επαφές με τις ιδιωτικές κλινικές ώστε να συνδράμουν άμεσα, εφόσον χρειαστεί. Να υπενθυμίσουμε δε ότι τις εισφερόμενες ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών τις συνδιαχειρίζεται το ΕΚΑΒ., του οποίου ο ρόλος βέβαια είναι και πιο σύνθετος καθώς έχει και την καθολική εικόνα για τις νοσηλείες στην επικράτεια αλλά και το δίκτυο των διακομιδών.

Keywords
Τυχαία Θέματα